donderdag 31 mei 2012

DO YOU MAKE IT TO THE PROMISED LAND?



Exodus 12:37-38 (HB) Daarna verlieten de Isrealieten Raämses en trokken lopend naar Sukkoth. Het was een menigte van 600.000 mensen, de kinderen niet meegerekend!
Daarbij kwam ook nog een aantal mensen van niet-Joodse afkomst.
Toch minimaal zo’n miljoen mensen denk ik. Een miljoen mensen op weg naar het Beloofde Land, onder leiding van God. Een miljoen mensen samen met God op weg naar Gods plan voor hen.
En twee die er uiteindelijk aankwamen.
Twee mensen uit een miljoen die consequent bleven kiezen voor Gods waarheid, ongeacht wat de rest deed.
De rest focusten zich helaas meer op hun omstandigheden dan op God.
Ze klaagden, mopperden en deden hun eigen zin, vonden dat ze het beter wisten dan God, waardoor velen van hen onderweg stierven.
En uiteindelijk bereikte niemand van hen hun Beloofde Land, op twee na.
Numeri 26:64-65 Onder dit aantal Isrealieten was er niet één die ook geteld was bij de vroegere telling in de Sinaï-woestijn!
Want de mensen die indertijd werden geteld waren gestorven....
De enige uitzonderingen waren Kaleb en Jozua
Twee bereikten Gods doel, de rest stierf in de woestijn terwijl ze in elf dagen hun Beloofde Land hadden kunnen bereiken.
Wat hadden Kaleb en Jozua wat de rest niet had?
Ze hadden een rotsvast geloof in God, wàt de omstandigheden ook zeiden. Zij geloofden God onvoorwaardelijk.
Numeri 13:28-31 ‘Maar de mensen die daar wonen, zijn sterk en hun steden zijn goed versterkt en groot. We hebben zelfs reuzen, kinderen van Enak gezien!
De Amelekieten wonen in het Zuiden, en de Hethieten, Jebusieten en Amorieten wonen in het bergland. Langs de kust van de Middelandse Zee en het rivierdal van de Jordaan wonen de Kanaänieten.
Toen kwam het volk in opstand tegen Mozes. Maar Kaleb probeerde het te kalmeren en zei:‘Laten we nu optrekken en het land in bezit nemen, want wij zijn sterk genoeg om het te veroveren!’
‘Niet tegen mensen die zo sterk zijn als zij’ vonden de andere spionnen ‘Ze zouden ons vernietigen’
Als je jouw door God Beloofde Land wilt bereiken en in wilt nemen luister dan naar God, focus op God, pas Gods Woord toe, al ben je de enige in heel de groep waar je toe behoort.
Als God iets zegt en mensen of omstandigheden zeggen iets anders dan is wat God zegt altijd de Waarheid en God maakt Zijn Woord altijd waar!

woensdag 30 mei 2012

VOL VERWACHTING KLOPT MIJN HART





Verwachtingen, verwachten.
Het woord wordt vaak gebruikt in de Bijbel: ‘Verwacht het van de Heer’
Wat verwacht ik nou eigenlijk van de Heer, en jij, wat verwacht jij van de Heer?
Wat mogen we verwachten van de Heer.
Volgens de Bijbel alles.
Alles, ver boven alles wat wij bidden of denken (Ef. 3:20 HSV)
of, als je hier een wat beter beeld van wilt:
superabundantly, far over and above all that we (dare) ask or think (infinitely beyond our highest prayers, desires, thoughts, hopes or dreams)
Volgens het woordenboek is verwachten:
  • waarschijnlijk achten
  • rekenen op
  • ervan uitgaan dat
Gaaf, dat we erop kunnen rekenen dat alles wat God belooft ook werkelijk zal gebeuren.
Gaaf dat we dat ook zonder schroom uit kunnen spreken.
Ik reken erop dat Zijn Geest mij leidt, Hij tegen me praat en ik Zijn stem versta, dat Hij me blij maakt, dat ik vrede zal ervaren die mijn verstand te boven gaat, dat ik Zijn liefde zal ervaren, dat Hij voor me zorgt in elk opzicht, dat Hij me beschermt en altijd bij me is.
Verwachten is een werkwoord, het wil zeggen dat je actief gelooft dat het werkelijk zo is.
Bij mezelf merkte ik dat ik het wel geloofde maar ook weer niet, niet voor nu, altijd voor later. Maar het geldt NU.
In Jesaja 40:31 staat Those who wait for the Lord (who expect, look for and hope in Him) shall change and renew their strength and power.
Laten we vandaag alles verwachten van de Heer.
Be blessed!

dinsdag 29 mei 2012

ZIJN OOGAPPEL


Psalm 17:8 Keep me as the apple of Your eye.....
In deze wereld worden mensen belangrijk gevonden om zoveel verschillende redenen; hun titel,  maatschappelijke positie, bezittingen, met wie je omgaat, wat voor auto je rijdt.
Maar God bepaalt je waarde op een heel andere manier dan de wereld. God koestert je en vindt je zo waardevol gewoon omdat Hij je maakte. Jij bent Zijn geliefde creatie, Zijn oogappel, het middelpunt van Zijn leven.
Als je ooit denkt dat God veel teveel andere belangrijke dingen heeft die Zijn aandacht vragen om Zich ook nog bezig te houden met jou en de dingen die jou bezig houden weet dan dat jij Gods eerste prioriteit bent.
Er is niets wat je kunt doen waardoor God je belangrijker of minder belangrijk gaat vinden.
Hij vindt je waardevol en dat zal nooit veranderen. 
Jij bent belangrijk. Jouw leven is belangrijk. De dingen die jou bezig houden, houden God bezig. Hij kijkt naar elk detail van je leven; en er is niets te groot of te klein voor Zijn aandacht.
Je kunt je veilig en zeker voelen in Gods liefde voor jou. Ga gerust met alles wat je bezig houdt naar Hem toe. Hij vindt het geweldig als je naar Hem toe komt, en Hij zal je met open armen ontvangen.
Want jij bent Zijn oogappel.

maandag 28 mei 2012

DON'T BE SHY



Steeds vaker voel ik me dankbaar om hoe prachtig God ons gemaakt heeft, het geweldige plan wat Hij met ons heeft en de unieke gaven en talenten die Hij ieder van ons gegeven heeft. 
Elke gave en elke mogelijkheid die we van God gekregen hebben, hebben we gekregen om het leven van onszelf en anderen te verbeteren en meer waarde te geven.
Ieder van ons heeft iets wat deze wereld nodig heeft. Het is tijd om onze mogelijkheden en talenten te ontdekken en onszelf ervan bewust te worden dat we inderdaad iets toe te voegen hebben aan deze wereld.
Vandaag las ik de geweldige toespraak van Nelson Mandela:
“Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness, that most frightens us. We ask ourselves, who am I to be brilliant, gorgeous, talented, and fabulous? Actually, who are you not to be? You are a child of God. Your playing small doesn’t serve the world. There’s nothing enlightened about shrinking so that other people won’t feel insecure around you. We are all meant to shine, as children do. We are born to make manifest the glory of God that is within us. It’s not just in some of us, it’s in everyone. And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.”
Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat onmetelijke kracht hebben. Het is ons licht, niet onze duisternis, wat ons het meest beangstigd. We vragen onszelf af, Wie ben ik om briljant te zijn, geweldig, getalenteerd en prachtig? Feitelijk is de vraag: wie ben jij om het niet te zijn? Je bent een kind van God. Het dient de wereld niet jezelf kleiner voor te doen. Er is niets opbouwends aan jezelf kleiner te maken zodat anderen zich niet onzeker zullen voelen bij je. W zijn allemaal bedoeld om te schijnen, zoals kinderen dat doen.We zijn geboren om de glorie van God die in ons is te laten manifesteren. Het is niet slechts in sommigen van ons, maar het is in ons allemaal. En als wij ons eigen licht laten schijnen, geven we daarmee onbewust andere mensen toestemming dat ook te doen. Wanneer wij bevrijd zijn van onze eigen angst zal onze aanwezigheid anderen automatisch ook bevrijden.

zondag 27 mei 2012

HE'S ALWAYS THERE





Jesaja 30:18 The Lord (earnestly) waits (expecting, looking and longing) to be gracious to you.....
19 He will surely be gracious to you at the sound of your cry; when He hears it, He will answer you.
21 And your ears will hear a word behind you, saying, This is the way, walk in it.
God zegt elke dag tegen ieder van ons dat Hij op ons wacht en verlangend naar ons uitkijkt. Hij is onze Vader. Hij verlangt ernaar ons goed te doen, Hij houdt van ons en wil ons verwennen.
Hij wil er altijd voor ons zijn
als wij dat ook willen.
Altijd als wij Hem nodig hebben is Hij er, altijd als we Hem iets vragen zal Hij antwoord geven.
Hij is altijd vlakbij en als je iets zelf niet weet hoor je Zijn stem;
‘Dit is de weg, zo moet je gaan.’
We mogen ons gelukkig prijzen met zo’n Vader.
Blessed (happy, fortunate, to be envied) are all those who (earnestly) wait for Him, who expect and long for Him. (for His victory, His favor, His love, His peace, His joy and His matchless, unbroken companionship)
AMP. 

zaterdag 26 mei 2012

VEROORDELING BOVEN GENEZING



Heel Markus 2 gaat daarover en wil laten zien dat de vrucht van vrijheid vreugde is en de vrucht van vastgeroeste traditie veroordeling.
In Markus 2 staan 4 verhalen waarin Jezus probeert duidelijk te maken dat altijd het belang van de persoon boven deze vastgeroeste tradities gaat.
In het eerste verhaal vergeeft Jezus een man zijn zonden, Hij neemt datgene weg wat de man in de weg staat normaal te kunnen functioneren. Hij zorgt ervoor dat de man weer kan lopen, zijn leven zelf weer in hand kan nemen zonder totaal afhankelijk te zijn van anderen. Jezus is uit op het welzijn van de man. Jezus is altijd uit op ons welzijn.
De godsdienstleraren veroordelen dit, ze zien alleen dat niet aan de ‘wet’ wordt voldaan, Jezus doet dingen die volgens hun wetten niet mogen! Blijkbaar is hun redenatie: beter wettig verlamd, dan onwettig gezond.
In het tweede verhaal eet Jezus met ‘verkeerde’ mensen. Hij bouwt een relatie met hen en geeft hen waardevolle ‘voeding’. Hij geneest hun verkeerde gedachten en laat hen ervaren hoe het is geaccepteerd te worden zoals je bent. Dat doet Jezus altijd!
Weer wordt dit door de godsdienstleraren veroordeeld.
En zo gaat het verder. 
Mijn conclusie is dat Jezus altijd uit is op verbetering en vreugde en vrijheid, en elk mens persoonlijk. Bij Jezus is elk mens waardevol. Jezus vertegenwoordigt liefde. Hij vergeeft, Hij accepteert je zoals je bent en stimuleert groei en ontwikkeling.
Hij kijkt naar je hart en laat je Zijn hart raken.
De godsdienstleraren daarentegen houden vast aan traditie, wat niets toevoegt. Stilstand, veroordeling en gevangenschap in wetten wat je de kans ontneemt verder te groeien. 
Jezus is voor groei, relatie en vrijheid. Hij kwam om LEVEN te geven.
Geef mij Jezus maar!

vrijdag 25 mei 2012

NIET ALTIJD MAKKELIJK


‘Heb uw naaste lief gelijk uzelf’
Houden we zo weinig van onszelf of volgen we Gods Woord gewoon niet op?
‘Doe een ander wat je wilt dat ze jou doen’
Nog zoiets, zou ik altijd willen dat wat ik doe mij ook gedaan wordt?
Zomaar twee opdrachten uit Gods Woord, twee uit de velen. Twee die we vaak al niet opvolgen.
Maar we willen wel graag op alle mooie beloften van God gaan staan, want:
HIJ heeft het gezegd!
We willen wel graag dat Hij Zich aan Zijn deel van de overeenkomst houdt.
Ja dat wij dat nou toevallig niet doen wil toch nog niet zeggen dat God dat ook niet hoeft te doen.
Wij zijn tenslotte maar mensen, is ons excuus.
Maar we zijn wel ‘godlike’, althans zo schiep God ons ooit.
In de loop der tijd zijn wij denk ik meer gaan reageren op wat de buitenwereld ons ‘aandoet’ dan op Gods Woord.
Wat de buitenwereld tegen ons zegt is belangrijker geworden dan wat God tegen ons zegt.
Maar God zegt dat we maar één Heer kunnen dienen.
Hoe moeilijk deze keuze vaak ook is, want we zijn tenslotte maar mensen, het is toch een keuze die je zou moeten maken.
Als iemand je bijna knock-out slaat met woorden of daden wat doe je dan; 
sla je hem minstens zo hard terug, ren je voor je voor je leven of keer je hem de andere wang toe?
Niet zo makkelijk hè?

donderdag 24 mei 2012

GEZICHTSBEDROG


Schitterend weer vandaag. Alweer.
Om zeven uur ‘s morgens de deuren al open en al buiten op het terras met een kop koffie en de Bijbel.
De vogels zingen het hoogste lied en Kippie komt nieuwsgierig haar hok uit zo gauw ze me hoort. Ook Noob is blij dat ze weer eens op ontdekkingsreis kan.
Ik zie vogels met takjes in hun snavel de bossen in vliegen, al volop aan het werk.
Gods wereld is mooi.




Vanmorgen heb ik Mattheus 7 gelezen. Heel veel waardevolle dingen. Zo staat er dat je een boom herkent aan zijn vruchten. 
Een boom kan wel heel hard roepen dat hij een perenboom is maar als er appels aan hangen klopt er toch iets niet, dan is de kans toch wel erg groot dat het een appelboom is.
Zo kun je bij mensen aan hun daden zien wat voor soort mensen het zijn. Ze kunnen wel heel hard roepen dat ze zo menslievend zijn, maar als ze alleen maar met zichzelf bezig zijn is de kans toch wel erg groot dat het egoïsten zijn. Het komt nogal eens voor dat mensen zeggen een perenboom te zijn terwijl je toch duidelijk appelen ziet.
De vruchten vertellen altijd met wat voor boom je te maken hebt. Kijk ook zeker naar de kwaliteit ervan want ook een perenboom kan slechte peren hebben, oneetbaar. Wat ik je aanraad: proef even. Zelfs een vrucht die er mooi uitziet kan nog weleens zuur zijn en je buikpijn bezorgen.
Ik denk bijvoorbeeld aan alle reclames die promoten geld te lenen. De vruchten lijken zo mooi; auto’s serres, keukens etc. Ze laten echter niet de zorgen zien en de afhankelijkheid die je krijgt aan de lener. Zo zijn er legio voorbeelden. 

De essentie is: Doe je ogen open, kijk goed wat je ziet en geloof niet alles wat je hoort!

woensdag 23 mei 2012

DOE JE HET 'WEL' OF DOE JE HET 'NIET'?



Gij zult niet betekent: gij zult niet.
Het is geen voorstel van God , het is een gebod.
Hoe vaak zijn wij niet geneigd dit gebod wat aan te passen in; Gij zult niet behalve wanneer.....
We willen soms zo graag dit ‘niet’ toch doen maar dan zonder de consequenties ervan.
Daarom verzinnen we meteen een excuus wat onze keuze rechtvaardigt.
‘Jullie mogen niet van de boom eten’
........ja maar, het was de slang......het was de vrouw die U mij gaf......
Liet God deze excuses meewegen in het gevolg van hun keuze?
Nee.
Gij zult niet IS gij zult niet.
Wat voor goede bedoelingen en goede excuses we vaak ook hebben we zullen de consequenties moeten dragen van de keuzen die we maken.
“Ik wil graag een paar kilo afvallen”
Gij zult geen slagroomtaartjes eten
“Ja maar ik vind ze zo lekker en mijn moeder heeft ze speciaal voor mij gekocht”
Denk je dat dit excuus voorkomt dat je er dik van wordt?
Nee, natuurlijk niet.
Zo is er geen enkel excuus wat de gevolgen van onze keuzen teniet kan doen.
Dat geldt voor ‘Gij zult niet’ maar ook voor ‘Gij zult wel’
Uit ervaring weet ik dat het ‘gij zult wel’ vaak  meer moeite kost en het ‘niet’ lijkt vaak ook zoveel leuker maar meestal is dat maar van korte duur terwijl het ‘wel’ je permanente voldoening geeft.
De keus is aan ons, doen we het ‘wel’ of het ‘niet’

dinsdag 22 mei 2012

JIJ KUNT MENSEN NIET VERANDEREN, IK WEL!



Ezechiel 34:15-16 Ikzelf zal voor Mijn schapen zorgen en hen neerleggen in goed grasland. Het dier wat vermist wordt zal ik opzoeken. Het verdwaalde breng Ik terug. Het gewonde verpleeg Ik. Het zieke zal Ik genezen. En het sterke en vette zal Ik blijven beschermen.
Ik zal het doen zoals het hoort.
Dit gaat vast over mij en mijn gezin, dacht ik toen ik dit vanmorgen las.
Het is een aansluitend vervolg op gisteravond.
Gisteravond werd er een profetie tegen mij uitgesproken die ongeveer als volgt gaat:
Je bent een hele aardige vrouw, maar je bent ook een hele pittige dame. Als er een probleem is dan wil je dat oplossen. Je bent gewend om problemen zelf op te lossen. Niet omdat je niet van God houdt, want je houdt wel van God, maar gewoon omdat je het zo gewend bent. Maar nu ben je op een punt gekomen waarop je realiseert dat je het niet kunt. En God zegt tegen je: Jij kunt mensen niet veranderen, Ik wel, dus laat het los.
En dan vanmorgen Bijbel nr. 22: Het Boek, ik was gebleven bij Ezechiel 34 en het leek alsof God gewoon verder sprak: Jij kan geen mensen veranderen Ik wel.
Ikzelf zal voor Mijn schapen zorgen; vermiste schapen, verdwaalde schapen, gewonde schapen en zieke schapen. Ik zal ze opzoeken en terugbrengen. Ik zal ze verplegen en genezen. Ik zal het doen zoals het hoort. Ik zal hen neerleggen in goed grasland.
Schot in de roos! Ik heb een zoon die de medische diagnose ‘manisch’ heeft gekregen en ik probeer hem al 17 jaar te veranderen omdat hij zo’n intens ongelukkig bestaan heeft.
Een verdwaald en gewond schaap wat ik probeer de weg te wijzen, tevergeefs tot nu toe.
En er lijken meer gewonde, verdwaalde ‘schapen’ bij te komen.
Maar God belooft vandaag dat Hij ze opzoekt en voor hen gaat zorgen en hen neerlegt in goed grasland.
En tegen mij en u zegt Hij:
Jij kunt mensen niet veranderen, Ik wel, 
dus laat het los.

maandag 21 mei 2012

EXCELLENCE



excellence
21 mei
Spreuken 31:13

13 Ze zoekt wol en linnen uit,
en spint en weeft met vreugde.
She seeks wool and flex, and willingly works with her hands.
Deze vrouw heeft een doel voor ogen en ze weet wat ervoor nodig is om dat doel te bereiken. Ze zoekt naar middelen. In dit vers zit groei, ontwikkeling. Dit vers laat zien dat dingen een proces zijn en dat het proces op zich leuk kan zijn. Deze vrouw gaat de weg met plezier, ze heeft een doel voor ogen wat ze de moeite waard vindt en de weg ernaar toe loopt ze ‘met vreugde’ ‘willingly’
Ze begint met ruw materiaal, de grondstof. Dit moet terdege bewerkt worden, dat kost tijd en moeite, geduld. Maar ze doet het graag want ze kent het uiteindelijke resultaat. Ze wil graag ruwe onaantrekkelijke zaken bewerken en veranderen in iets moois. Ze heeft visie en is doelbewust, en ze heeft het vermogen plezier te hebben in hetgeen ze doet. Dat is heel waardevol; je werk met plezier doen. Ze zoekt naar mogelijkheden. Ze weet dat ze er zijn en ze zoekt ze op, dan ontwikkelt ze deze mogelijkheden met heel haar hart, doet alles wat nodig is om het eindresultaat zo mooi mogelijk te maken. Ze zal zich gelukkig en voldaan voelen als het doel bereikt is want ze heeft zich helemaal toegewijd.
Als je je werk met tegenzin doet doe je het hoognodige, je raffelt het af. Het voldoet net aan de eisen maar je voegt zeker geen waarde toe, streeft niet naar excellence. Zoek wat anders of doe wat aan je hartgesteldheid. Verander je denken. Focus op het eindresultaat en bedenk dat je alles wat je doet voor God doet.

zondag 20 mei 2012

ALL-INCLUSIVE

Fred en ik zijn een paar daagjes naar Rhodos, All-inclusive.
En ik moet steeds denken aan dat reclame filmpje van Sunweb, ik weet niet of jullie het ook kennen?

Een echtpaar gaat op vakantie en ze verblijven in een All-inclusive hotel, alleen dat weten ze niet.
Ze zitten midden in de gloeiende zon op de tegels naast het zwembad onder een dikke laag witte zonnebrandcreme.
Als de hostess vraagt of ze niet lekker op een ligbed onder een parasol willen liggen slaat de man dat af, bang dat het extra kost. Zo slaat hij ook de maaltijden en drankjes af en de leuke Sunweb strandbal die z'n zoontje zo graag wil.
Pas later als ze weer onderweg naar huis zijn en hij de verhalen van de andere vakantiegasten hoort beseft hij dat het hem niets extra had gekost, het was allemaal All-inclusive!
Het verwonderde gezicht van de man sprak boekdelen: spijt, enorme spijt om alles wat hij was misgelopen, alleen omdat hij het niet wist en dat was ook nog zijn eigen schuld!

Is dit niet een treffende afspiegeling van Gods Koninkrijk?
Het zou bijna een reclamespot voor HEM kunnen zijn.
Gods Koninkrijk is ook All-inclusive en er zijn ook mensen die dit niet weten. Ze nemen genoegen met een survival kit niet wetende dat God 5***** voor hen klaar heeft liggen, voor dezelfde prijs.
Er is namelijk al voor betaald!
Het kost je niks extra.

Het zou toch jammer zijn als je daar pas achter komt op de weg naar Huis.

donderdag 17 mei 2012

ER ZIJ LICHT

Het eerste wat God schept nadat hij de hemel en de aarde schiep is licht. Hij schept licht in een woeste, donkere situatie. Daarmee is alles niet ineens goed en mooi, alles blijft gewoon een chaos. Het enige wat God hier als eerste doet is zorgen dat de omstandigheden zichtbaar worden, zodat Hij er orde in kan gaan scheppen. Hij constateert dat het goed is dat de situatie nu zichtbaar is.

Gen. 1:4 Het beviel God en Hij maakte een duidelijke scheiding tussen licht en donker.

Vaak helpt dit stukje tekst mij enorm, deze eerste dag van de wereld. Het begin. De eerste stap. Want ook ik zit weleens in een situatie waarin alles donker, leeg en hopeloos lijkt. Dan denk ik aan wat God als eerste deed toen Hij In een situatie zat die woest, leeg en in diepe duisternis gehuld was.

Hij ontkende de situatie niet. Hij liep er ook niet voor weg en Hij ging ook niet bij de pakken neerzitten.
Hij sprak. Hij creëerde een situatie waarin Hij kon zien wat er aan de hand was en er wat aan kon doen.

Dat is wat wij ook kunnen doen; licht in onze situatie werpen zodat we er de weg in kunnen vinden. We kunnen onze positie bepalen en actie ondernemen. We kunnen een prachtige wereld gaan creëren uit een schijnbaar hopeloze, donkere situatie.

Dank U Heer voor deze geweldige bemoediging.

woensdag 16 mei 2012

EEN OVERWEGING


16 MEI
Een overweging
God volgen. Ja, ik wil Gods woord toepassen maar doe het volgens mij niet altijd helemaal goed. Ik heb nogal eens commentaar ergens op of een oordeel ergens over. En op deze manier ga ik natuurlijk ook niet de zegen ervaren. Zaaien en oogsten toch? Ik zou op alle fronten Zijn woord toe moeten passen. Best moeilijk want dan moet ik zo tegen m’n gemoed in handelen. Dat is dus waarschijnlijk dat ‘sterven aan jezelf’ en ‘opnieuw geboren worden’. Dat wil dus zeggen er uit vrije wil voor kiezen niet mijn zin te doen maar dat wat God erover zegt.
Uit vrije wil, dat wel. Het is altijd een keus. Wil ik doen wat ik zelf wil en daar de vrucht van oogsten, of wil ik al Gods beloften en zegeningen waarvoor ik dan dus regelmatig een andere keuze moet maken? Heb ik er dat voor over of is die prijs te hoog? 
Voor Gods liefde maakt het niet uit, Hij houdt altijd van me. Het maakt alleen uit voor de resultaten in mijn leven. 
Ik zie mijn kinderen ook het liefst gelukkig. God ons ook. Daarom zou het wel handig zijn als onze kinderen wat goede raad van ons aan zouden nemen. Dat denkt God waarschijnlijk ook over ons . Hij weet: ‘ Doe het nou op Mijn manier, dan zul je veel gelukkiger zijn’. Hij zegt  het uit liefde, niet omdat Hij ons Zijn wil op wil leggen, maar Hij kent de gevolgen van onze beslissingen al, en Hij kent onze dromen en Hij weet ook hoe we daar moet komen en daarom zegt Hij: ‘Doe het nou zo’. 
We kunnen er natuurlijk ook voor kiezen 40 jaar rondjes te blijven lopen in de woestijn en misschien nooit ons doel te bereiken. Zonde, je doel missen. God wijst de weg. De weg naar het Beloofde Land is vrij , de grenzen zijn open, je hoeft alleen maar een andere richting in te slaan, uit je vertrouwde rondje.
           Toch niet zo'n slecht idee misschien. Melk en honing in plaats van zand en dorst. Grazende weiden, kabbelende beekjes, uitrusten...........
Het overwegen waard, toch?

dinsdag 15 mei 2012

HERFST IN MEI


HERFST IN MEI
Vanmorgen stapte ik in mijn auto om naar mijn werk te gaan. Er stond een ijskoude wind en het hield net op met regenen. Ik bedacht wat een hekel ik heb aan kou en regen.
Zondag hadden we een preek over dankbaarheid, en Jacob riep ons op deze week eens bewust dankbaar te zijn. Niet dankbaar voor alles, maar wel dankbaar in alles. Zondag schreef ik er ook al een stukje over, en nu vanmorgen moest ik er weer aan terug denken.
Nou oké dan,  dankbaar zijn in koud en nat Nederland.
Nederland is dan qua weer misschien een vrij onaangenaam land maar ik ben wel dankbaar dat ik er geboren ben en er woon. Elke morgen als ik opsta weet ik dat ik zal kunnen eten zoveel ik wil. Ik ben ook dankbaar dat ik in een vrij land leef, dat ik mag zeggen wat ik wil, mag denken wat ik wil, mag geloven wat ik wil, me mag kleden hoe ik wil. Ik ben een vrouw en heb in dit land dezelfde rechten als een man. Ik kan gewoon alleen op straat lopen zonder mezelf te moeten hullen in allerlei bedekkende gewaden, en zonder begeleiding van een man.
De enige begeleiding die ik hier nodig heb is een dikke jas en een paraplu.
Ik ben dankbaar dat ik in een land woon waar ik recht heb op gezondheidszorg en me dus geen zorgen hoef te maken hoe dat met mij moet als ik ziek of overspannen word of een been breek. Ik ben ook dankbaar dat ik in een land woon waar ik niet meteen op straat hoef te wonen als ik toevallig even geen baan heb. Ik zal altijd in een huis kunnen wonen, kunnen eten en het (binnen) warm kunnen hebben.
Dus genoeg om dankbaar voor te zijn in Nederland ook al is het er dan ongeveer altijd herfst.


maandag 14 mei 2012

GODS LIEFDE IN ACTIE


14 MEI
GODS LIEFDE IN ACTIE
Kun je je voorstellen hoe het zou zijn als iedereen die zichzelf Christen noemt elke dag bewust iets aardigs voor een ander zou doen?
Ieder van ons kan elke dag wel iets doen om een ander te zegenen. Het hoeft niet eens iets groots te zijn. Vaak is een glimlach of een bemoedigend woord al genoeg.
Hoeveel mensen komen we elke dag tegen? Wanneer we; met de hond wandelen, boodschappen doen, in de trein zitten, gaan sporten, met vrienden praten, op ons werk zijn, ergens in een wachtkamer zitten, in een file staan enz. 
Als we gewoon onze ogen, oren en ons hart open houden dan is er vast wel iets waardevols wat we aan hun dag toe kunnen voegen.
Ik denk dat God het belangrijk vindt dat we op anderen gericht zijn, dat we bewust oplettend zijn en ons uitstrekken naar hen en zo Gods liefde in actie zijn.
Stel je eens voor wat dat een verandering in de wereld zou brengen!

zondag 13 mei 2012

DANKBAAR


13 mei 
Dankbaar.
Als ik ‘s morgens wakker word zeg ik altijd als eerste “Dank U Vader voor deze nieuwe dag, dank U voor dit leven” Het is lente en ‘s morgens zingen de vogels volop, dat heeft me altijd al ontroerd. Het geeft me een dankbaar gevoel. Het doet me stilstaan bij de onbezorgdheid die mogelijk is en de vrijheid die dat geeft. Vogels hebben in principe niets en toch zingen ze het hoogste lied. Ze jubelen het uit, alleen omdat ze leven. Dat zet me aan het denken. Hoeveel meer hebben wij en hoeveel minder dankbaar zijn we vaak? “Tel je zegeningen” zegt God. Dat doe ik......soms. Wel dank ik God elke dag voor mijn leven, maar de rest is normaal geworden. Dat ik gezond ben vind ik normaal, dat ik getrouwd ben en dat we nog altijd veel van elkaar houden vind ik normaal, dat ik een huis heb, een auto, werk, kleren, vrienden........Allemaal normaal.
Maar ik ben zo verschrikkelijk dankbaar dat ik gezond ben, dat ik kan lopen, horen, zien, denken. Ik ben dankbaar voor het vermogen dat ik kan genieten van allerlei kleine dingen, van de zingende vogels, van de schitterende kleuren in de herfst, van de geur van pas gemaaid gras. 
Ik ben dankbaar dat ik kan huilen van emotie als ik een mooi lied hoor of als m’n hart geraakt wordt door een lief gebaar. 
Ik ben dankbaar dat ik God heb leren kennen en dat ik nu weet dat het Zijn wil is dat het goed met me gaat. Dat Hij mijn Vader is en dat ik altijd bij Hem terecht kan.
Ik ben dankbaar voor wat Jezus voor mij deed zodat ik ooit naar huis kan.
Ik ben dankbaar voor mijn huwelijk, dankbaar voor Fred, dankbaar voor zijn liefde.Ik ben dankbaar voor mijn kinderen die me alle twee iets anders bieden. Ik ben dankbaar de liefde te kennen die een ouder voor zijn kind voelt.
Dankbaar voor mijn werk, dankbaar voor mijn gaven, dankbaar voor het enthousiasme wat ik kan voelen.....
Dankbaar.  

zaterdag 12 mei 2012

NO MATTER WHAT


NO MATTER WHAT
Vanmorgen heb ik het verhaal van Jozef gelezen. Ik vind het zo’n gaaf verhaal.
Weet je waarom? Jozef had een droom. Ik heb ook een droom. Jullie hebben misschien ook een droom.
Het verhaal van Jozef laat zien dat als we een droom van God krijgen en we blijven trouw aan God, de droom waarheid zal worden; no matter what!
Voor Jozef was de weg van het moment waarop hij de droom kreeg tot het moment waarop deze waarheid werd heel lang en verre van makkelijk.
Jozef werd in de tussentijd afgewezen door zijn eigen broers, hij werd verkocht als slaaf, hij werd onschuldig veroordeeld en gevangen genomen, en al die tijd bleef hij trouw aan God.
God zegende Jozef en liet alles wat hij ondernam een succes worden.
Jozefs droom was een hele grote droom, een droom waarin hij zich nooit staande had kunnen houden zonder levenservaring en wijsheid.
Hij kreeg de droom als kind, zoals velen van ons onze droom krijgen als we nog kind zijn. 
Het is een hele reis naar de bestemming van je droom, een reis met allerlei avonturen onderweg, met meevallers en tegenvallers.
Er zal misschien oponthoud onderweg zijn, files, een wegomlegging maar nooit een doodlopende weg. Wanneer je je ogen gericht blijft houden op de ‘Reisleider’ zul je op de plaats van bestemming aankomen want Hij weet de weg en laat Zich door niets tegenhouden.
Jozef bleef op die ‘Reisleider’ vertrouwen en kwam aan bij de plaats waar zijn droom waarheid werd en de droom was alles zoals hij hem oorspronkelijk gedroomd had.
Een bemoediging voor ons om niets van onze droom in te leveren, niet met minder genoegen te nemen dan met alles wat God ons liet zien in Zijn droom.