zaterdag 30 juni 2012

EEN GOD VAN GROEI


30 juni. Heerlijk weer. Ik heb met de ramen open geslapen en werd om vijf uur wakker van kwetterende vogels die volgens mij de dag aan het doorspreken waren.Allemaal verschillende vogels met allemaal verschillende geluiden en ze wilden allemaal aan het woord zijn, geweldig!
8.00 uur, ik zit in de tuin, de zon schijnt en er waait een zacht windje. Honden in de tuin, Noob, Kippie en een heerlijk bakje koffie.
Rust.
Genesis 9 
Noach en zijn familie komen uit de ark en gaan de wereld weer bewonen.
Gods eerste opdracht aan hen is: Wees vruchtbaar, vermenigvuldig, breng overvloedig voort, laat alles groeien en vermeerderen.
Dat is altijd Gods doel geweest met alles wat Hij ons geeft: Groei en ontwikkeling.
Het is ook wat Hij in Genesis 1 tegen Adam en Eva zei: wees vruchtbaar, wees productief, neem alles wat Ik je geef en maak het groter en beter, gebruik je talenten, zie de mogelijkheden en gebruik ze. Daarna zei Hij het tegen Noach en nu zegt Hij het tegen ieder van ons.
God zegende de mens, Hij rustte hen toe en gaf hen alle mogelijkheden om te groeien en te ontwikkelen. Zegen heeft altijd te maken met voorspoed en groei. Overal in de Bijbel kun je lezen dat waar God zegent Hij dat doet met als doel: Groei en het verbeteren van de situatie.
Hier in Genesis 9 gaat God al een verbond met ons aan. Hier worden we partners. God zegent de mens. God levert de grondstoffen en wij moeten er iets moois van maken. God geeft ons de mogelijkheden en wij moeten ze gebruiken.
Hoe kunnen we vrucht dragen en overvloedig voortbrengen? Als ik naar de bomen kijk moeten ze in de juiste grond staan en aangesloten zijn op een goede voedingsbodem. Als je een eik plant in de duinen zal hij geen vrucht dragen; verkeerde grond en verkeerde voeding. Zo is het dus denk ik ook met ons, we moeten ons in een goede omgeving plaatsen, een omgeving waar we de mogelijkheid hebben te groeien en te ontwikkelen en we moeten de  juiste voeding tot ons nemen. In Matt.4:4 staat dat de mens zal eten van elk woord dat uit de mond van God komt. Dat is dus de goede voeding: Gods Woord. Ik denk dat we zullen groeien en ontwikkelen, groot zullen worden en overvloed zullen ervaren in ons leven als we Gods Woord serieus nemen en dat onze prioriteit laten zijn.
Als we telkens als we voor een keuze staan zullen doen wat God ons adviseert, ook als we zelf iets anders willen, ook als we het niet zo voelen.

vrijdag 29 juni 2012

GOD IS GROTER


Hebreeën 6:12  U moet een voorbeeld nemen aan hen die door geloof en geduld in het bezit komen van wat God heeft beloofd. 


Sta je voor een uitdaging in je leven?    
Ga hem aan!                                                                                                                                Er is altijd meer, er is altijd groei en vooruitgang mogelijk. Neem geen genoegen met een middelmatig leven, ga voor het beste. Dat is wat God voor ons in petto heeft, dat is wat Hij voor ons gepland heeft. Ga de uitdaging aan, neem die stap. Door geloof en geduld zul je Gods beloften waarheid in je leven zien worden. Als je standvastig door blijft lopen in de richting van de beloften van God zul je ze waarheid zien worden. Richt je blik op God, richt je gedachten op God, denk Zijn Woord, spreek Zijn Woord, doe Zijn Woord.
Doe niet als de Israëlieten in het Oude Testament die jaren door de woestijn naar het Beloofde Land liepen en zich toen op de grens bedachten. Net toen ze zich Gods belofte konden toe eigenen zeiden ze “ Er zijn reuzen in dat land, die kunnen we nooit verslaan, het gaat ons niet lukken, ze zijn te groot, het is te moeilijk” Ze focusten op de problemen in plaats van op God.
Richt je aandacht niet op eventuele moeilijkheden of problemen als je bij de grens van je “Beloofde Land” bent aangekomen, richt je aandacht op God. Je hebt altijd een keus: focus je op de misschien moeilijke omstandigheden of focus je op God? Zeg je: “Die reus is te groot, dat lukt me nooit” of zeg je “ Oké die reus is groot, maar mijn God is groter”?


donderdag 28 juni 2012

LOVE LIKE GOD LOVES


Van jezelf houden, hoe doe je dat?
Keep company with Him and learn a life of love’ (Ef.5 en 6 The Message).
‘Keep company’ is iemand gezelschap houden, tijd met iemand doorbrengen, met hem optrekken, met iemand verbonden zijn. Als je tijd met iemand doorbrengt en met hem optrekt leer je hem kennen en zie je wat hij doet en hoe hij leeft. In vers 1 staat: ‘Watch what God does’ , dat kan door bij Hem te zijn. Hoe kun je nu met God optrekken en tijd met Hem doorbrengen? Dat kan door Zijn Woord t lezen of door stille tijd te houden, te bidden, met Hem te praten en door naar Jezus te kijken.
‘Observe how Christ loved us. His love was not cautius but extravagant’  Jezus liefde voor ons was niet voorzichtig maar buitensporig, overvloedig en extravagant. Zo moeten wij ook leren liefhebben, onszelf en ook anderen. Als we eenmaal van onszelf houden zoals God van ons houdt en onszelf accepteren zoals God ons accepteert dan zullen wij ook makkelijker van anderen kunnen houden en hen accepteren zoals ze zijn. Als je van jezelf houdt hangt je waarde niet langer  van een ander af dat maakt het  makkelijker van  de ander te houden en hem te accepteren. Hoe die ander je ook behandelt, jij houdt van jezelf en je weet dat God dat ook doet, buitensporig zelfs. Jezus hield niet van ons om er zelf beter van te worden maar om ons alles van Hem te geven.    ‘He didn’t love in order to get something from us, but to give everything of Himself to us. Love like that’
Nou dat is nog een hele klus, absoluut niet makkelijk. Maar gelukkig kunnen we het stapje voor stapje leren. ‘Watch what God does and then do it, like children who learn from their parents’
‘Watch what God does..........Mostly what God does is love you!’

woensdag 27 juni 2012

KEROSINE (makes you fly)



2 Korintiërs 3 en 4 The Message
‘We couldn’t be more sure of ourselves than this- that you, written by Christ Himself for God, are our letter of recommendation’
‘Your very lives are a letter that anyone can read by just looking at you’
Wat een geweldig compliment geeft Paulus hier.
Paulus zegt hier tegen de Korintiërs: Jullie zijn onze aanbevelingsbrief bij God, en Jezus zelf heeft deze brief geschreven.
‘Christ Himself wrote it............and we publish it’ (2Cor.3:3)
Deze mensen waren zo’n voorbeeld van hoe God het bedoeld had dat Paulus zegt: ‘Ik heb geen schriftelijke aanbevelingsbrief nodig, ik heb jullie, jullie leven is mijn aanbevelingsbrief.’
Wat super goed van Paulus dat hij dit zegt tegen deze mensen! Goede dingen mogen gezegd worden. Als mensen hun best doen het goede te doen mag daar waardering voor uitgesproken worden. Ik denk niet dat er een betere brandstof bestaat dan waardering.
Paulus had dit begrepen. Paulus had Jezus begrepen.
Jezus deed dit ook steeds, als mensen het goed deden zei Hij dat ook. Zelfs in de gelijkenissen die Hij vertelde liet Hij naar voren komen dat het goed is mensen te complimenteren en te bevestigen in wat ze doen. Zoals bijvoorbeeld in de gelijkenis met de talenten (Matt. 25:14-30) ‘Voortreffelijk, je bent een goede en betrouwbare dienaar’.
Jezus was er altijd op uit mensen op te bouwen, te bemoedigen, te bevestigen, nóg meer waarde te geven, want hetgeen je zaait, zal namelijk je oogst zijn. Jezus wilde een oogst van Koningskinderen dus zaaide Hij Koninklijke woorden in hen, woorden van vertrouwen, bevestiging en overwinning.
Paulus had ervaren wat dat met je doet en Paulus past hier ook Jezus principes toe:
‘Jullie zijn mijn aanbevelingsbrief bij God!’
‘Your very lives are a letter that anyone can read by just looking at you’
Jezus deed het, Paulus deed het en ik heb zo’n vermoeden dat het de bedoeling is dat wij het ook doen............

dinsdag 26 juni 2012

KIESKEURIG

We leven in een supersnelle maatschappij. Daarom denken we dat we in alles snel moeten zijn. Niet te lang ergens bij stilstaan, niet te lang nadenken, kiezen:nu!
Maar de keuzen die we maken zijn van levensbelang. Keuzen zijn zaadjes die we zaaien in onze toekomst. Keuzen zijn het waard om over na te denken omdat het zó belangrijk is om de goede keuzen te maken. God zegt zelfs dat de keuzen die wij maken het verschil maken tussen leven en dood.


Deut. 30:19 u staat voor de keuze tussen leven en dood, tussen zegen en vloek. Kies voor het leven, voor uw eigen toekomst en uw nakomelingen.


Wij zijn partners met God. Hij geeft de beloften en zegt welke keuzen we moeten maken. Wij maken de keuzen.
Foute keuzen resulteren meestal in spijt.
Spijt dat we teveel geld hebben uitgegeven en nu financiële problemen hebben,
spijt dat we verkeerde woorden hebben gesproken en nu de gevolgen daarvan moeten dragen, spijt dat we nooit gesport hebben en nu een verslapt en uitgezakt lichaam hebben, spijt dat we niet bewuster gegeten hebben en nu te zwaar zijn en minder vitaal, spijt dat we niet in die studie geinvesteerd hebben en nu niet de baan hebben waarvan we droomden.


Doe nu wat je later wenst dat je zou hebben gedaan. Maak keuzen waar je later blij mee bent.
Zoek wijsheid. Zoek Gods wijsheid in het maken van goede keuzen.
Zodat je later niet hoeft te zeggen: 'Had ik maar....'
Zodat je niet met spijt hoeft te leven.


Spr.8:11 Want wijsheid heeft veel meer waarde dan edelstenen. Alles wat je ooit zou kunnen wensen valt bij wijsheid in het niet.



maandag 25 juni 2012

KOOKLES


De Bijbel spreekt erover dat wijsheid het hoogste goed is, het is meer waard dan goud, zilver en de mooiste edelstenen. ‘Wisdom is the very Tree of Life’ zegt The Message Bible.
‘Above all and before all, do this: Get Wisdom!’
Volgens de van Dale is wijsheid: de juiste kennis en het handelen daarnaar.
Het begint dus met het hebben van de juiste kennis......
en die kennis vervolgens in praktijk brengen.
Ik moest hieraan denken toen ik op de begrafenis van een tante van me was. Haar dochter van 53 hield een toespraak waarin ze zei: ‘Hoe moet dat nou mam, ik kan niet eens koken?’ en in gedachten zag ik dat voor me, mijn nicht voor een aanrecht vol ingrediënten, potten en pannen: aardappelen, groenten, vlees, kruiden, boter, eieren, koekenpan, mixer, pollepel , gasfornuis enz. met de bedoeling dat ze daar een smakelijke goed verteerbare maaltijd van maakt.  
Hoe ga je dat doen zonder kennis? Hoe ga je dat doen zonder kookboek?
In een kookboek staat precies hoe je om moet gaan met deze ingrediënten: aardappelen moet je schillen, uit paprika de pitjes verwijderen, alles moet goed schoongemaakt. Het één moet koken, het ander bakken. Het één kun je rauw eten, het ander moet sudderen, hoog vuur, laag vuur, afblussen en ga zo maar door.
Hoe vaker je je kookboek raadpleegt en opvolgt wat erin staat hoe beter je zult leren koken.
Het leven bestaat ook uit allemaal ingrediënten: geluk, verdriet, lust, afwijzing, teleurstelling, respect, acceptatie, liefde, vreugde, luiheid, kansen, tegenslagen, meevallers, keuzen enz. Het is de bedoeling dat je hier een harmonieus geheel van maakt, een ‘smakelijk’ en goed verteerbaar leven.
Hoe ga je dat doen zonder kennis? Hoe ga je dat doen zonder ‘kookboek’?
Het Kookboek van ons leven heet Bijbel, en voor leven geldt hetzelfde als voor koken:
Hoe vaker je de Bijbel raadpleegt en opvolgt wat erin staat hoe beter je zult leren leven.

zondag 24 juni 2012

JALOEZIE


Jac. 3:14 Want jaloezie en egoïsme lijken in de verste verte niet op Gods wijsheid, nee, zij zijn aards, ongeestelijk en duivels.
Zo te lezen vindt God Jaloezie niet echt een geweldige eigenschap.
God zegt van jaloezie dat het in de verste verte niet op Zijn wijsheid lijkt. Degenen die jaloers zijn hebben niets begrepen van wie God is. Hoe groot Hij is en hoe groot Zijn liefde is voor ons allemaal. 
Volgens het woordenboek is jaloezie: 
Afgunst, kift, rivaliteit, nijd, 
Een gevoel van leed of spijt over het goede wat een ander ten beurt valt en hem dat niet gunnen. 
Een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan.
Jaloezie is altijd een masker voor angst: angst dat we niet in staat zullen zijn te krijgen wat we willen; frustratie over dat anderen lijken te krijgen waar wij recht op hebben zelfs als we zelf te bang zijn om ons ernaar uit te strekken. In de wortel is jaloezie een slechte  (valse, lage, gemene, verachtelijke) emotie. Het laat de overvloed en de groei die God gepland heeft niet toe. Het ontkent zelfs die overvloed en groei. Jaloezie zegt ons dat er slechts ruimte is voor één: één dichter, één spreker, één musicus, één schrijver, één van waar je ook van droomt om te zijn. De waarheid is dat er ruimte is voor ons allemaal. De waarheid is dat God ieder van ons talenten gaf en dat Hij voor ieder van ons wil dat we bloeien. De waarheid is dat het bij God niet ‘of die- of die’ is maar ‘en die, en die, en die’
Jaloezie lijkt in de verste verte niet op Gods wijsheid.

zaterdag 23 juni 2012

TOCH WAAR



Psalm 30:6-7 

David zegt hier:’ In mijn onnozele overmoed dacht ik altijd dat mij nooit iets zou overkomen,
want Here, ik was door U gezegend.’
Dit is een denkwijze die een aantal van ons misschien ook  hebben ‘Ik heb God, dus mij overkomt niets’
De praktijk laat echter wel anders zien:’Ik heb God en toch overkomt me van alles’
Vervelend is dat. Ik dacht nou net een vrijkaartje voor onbeperkt geluk te hebben!
‘De Heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets’ Ik heb alles wat mijn hartje begeert..........’
Ja plus een heleboel wat mijn hartje helemaal niet begeert. Vroeger toen ik jong was en nog alleen de zorg voor mezelf had (en zelfs nog helemaal niet in God geloofde) dacht ik ook in mijn onnozele overmoed dat mij heel mijn leven nooit iets zou overkomen. Ik was de uitzondering op de regel en zou een vlekkeloos leven leiden. Maar niet heus. Het is een illusie te denken in een wereld als de onze te kunnen leven zonder ooit een enkele tegenslag
Wat geen illusie is, is dat de Heer je herder is en het je dus aan niets ontbreekt. Het ontbreekt je niet aan een schuilplaats, het ontbreekt je niet aan een trooster, het ontbreekt je niet aan een redder, aan een genezer, een vader, een raadgever, een oplossing. Hij laat je uitrusten, Hij wijst je de weg, Hij verfrist je innerlijk, Hij is dichtbij je, Hij bewaakt je en gaat de hele weg met je mee en Hij zegent je overvloedig. Je mag Zijn goedheid, liefde en trouw je hele leven ervaren. (Ps.23)

vrijdag 22 juni 2012

Hendrika Klazina Roelofs




Vandaag werd ik ineens diep getroffen door een rouwkaart die ik vond.

De zomer is begonnen en ik bedacht dat ik het ook maar eens wat ruimer en zonniger in mijn huis moest maken. Het weer buiten is, ondanks dat de zomer begonnen is nog niet veel. Harde wind, regen met gelukkig wel een heerlijke temperatuur. Het is zomer, een nieuw jaargetijde is begonnen, ik wil in huis ook graag iets nieuws beginnen.

Boven op de boekenkasten op mijn kamer staan een aantal schoenendozen. Ze staan er al jaren; wat zit er eigenlijk in? De hoogste tijd om dat eens te onderzoeken en meteen maar op te ruimen. Eerste doos: bankafschriften van 9 jaar geleden, huppa weg ermee. Tweede doos: Oh dat is leuk, allemaal dingen die nog van mijn moeder zijn geweest.

Helemaal bovenop ligt een rouwkaart. Vergeeld papier met een brede zwarte rand erom. Als ik hem openvouw valt er een pluk bijna zwart haar uit met een blauw lintje erom gestrikt.
Ik lees:’ Heden overleed na een kortstondige ziekte, onze innig geliefde Dochter, Zuster en Tante Hendrika Klazina Roelofs in den ouderdom van 19 jaren. POORTUGAAL 23 october 1943.’
Rie, mijn moeders lievelingszusje die in de oorlog stierf aan difterie. Ik sta hier met een plukje haar in mijn handen wat mijn moeder afknipte bij haar dode zusje.Ik herinner me ineens het stukje wat mijn moeder in haar dagboek schreef, omdat ze haar zusje zo verschrikkelijk miste:
Stil zit Mien voor zich uit te staren,
want haar zusje Ria ging heen.....
En ze weet, nu Ria is gestorven,
blijft ze verder altijd heel alleen.....
En ze denkt:”Is Ria naar den hemel, 
met veel blanke eng’len om haar heen?”
“Ja, als ik dat nu maar eens kon weten,
bleef ik verder graag alleen!”
“Ria, waar ben je?”

donderdag 21 juni 2012

VERWACHTINGEN




De zomer is begonnen en ik zit  heerlijk in de tuin, het is nog lekker rustig. Je hoort weer een heel fluitconcert, wat is dat toch prachtig. Af en toe een Pauw er tussendoor. Stilte, nog bijna geen verkeer, super.

In Psalm 120 vertelt David over het land waar hij woont en over de bewoners ervan. Het zijn slechte mensen die de vrede haten en verkeerde woorden spreken, ze liegen en bedriegen. En David zegt: ‘Ik woon al veel te lang tussen deze mensen die de vrede haten’. En als David over vrede spreekt worden ze opstandig en willen vechten.

Toch is Davids houding precies de juiste. In Psalm 121 zegt hij vervolgens: ‘Ik VERWACHT mijn hulp van de Here’ want:
Hij zal voorkomen dat je valt
Hij is je beschermer, en slaapt nooit
Hij is als je schaduw, Hij blijft altijd bij je
Hij beschermt je tegen elk kwaad
Hij beschermt je leven, waar je ook bent, altijd!
Dit is de houding die we zouden moeten  hebben als we in de problemen zitten. VERWACHT van de Heer dat Hij je helpt. Spreek Zijn beloften uit. Stuur elk sprankje angst of twijfel weg en zet er de zekerheid van Gods Woord tegenover. VERWACHT redding.
De redding en hulp van de Here wordt verwacht IN moeilijke tijden. Midden in de moeilijke situatie. Ook in Psalm 123 zie je dat weer. Vers 2 Wij VERWACHTEN van Hem genade. Want, vers 4: Wij werden overladen met spot van ongelovigen en trotse mensen hebben ons verachtelijk bejegend. Meer kunnen wij niet verdragen’
Meer kunnen wij niet verdragen. Hun reactie is echter niet: dus geven we maar op. Nee de reactie is: dus wij verwachten Uw genade.
Ze peinzen niet over opgeven, bij de pakken neerzitten. Nee hoezo? Ze hebben de Heer aan hun zijde en als Hij voor je is wie zal dan tegen je zijn?
Psalm 125:1 Wie in alles op de Here vertrouwt, is onwankelbaar als de berg van Jeruzalem die er voor altijd is.

woensdag 20 juni 2012

OOST WEST, THUIS BEST


Vanmorgen was de Amplified Bible aan de beurt, het hoofdstuk Klaagliederen. Daar had ik nou niet echt zin in, maar ja het staat ook in de Bijbel dus ik kan het moeilijk overslaan. God zegt dat elk woord uit Zijn woord geschikt is voor onderwijs dus; Klaagliederen vanmorgen.
Je kunt niet erger en dieper in de put en in de ellende zitten dan in dit boek beschreven wordt. Het lijkt wel een soort ‘Job plus’.  Maar wat een gaaf boek! Het zegt het precies zoals het is en daar hou ik wel van. Je zit in de ellende en het is heel vaak je eigen schuld.
Dat is wat ik er onder andere uit leer, dat ik heel vaak klaag over iets wat mijn eigen schuld is.
En dat geldt ook voor anderen. (Jullie dus)
En wat ik er nog meer uit leer is dat al heb je nog zo’n grote fout gemaakt en zit je nog zo diep in de ellende, je kunt altijd terug naar God. 3:22 His tender compassion fail not 
God zegt dat Hij elke dag opnieuw Zijn liefde en compassie geeft. 4:23 They are new every morning; great and abundant is Your stability and faithfulness.
Nog iets wat ik geleerd heb is dat ik het goed is om in plaats van meteen te gaan klagen eerst eens te onderzoeken wat de oorzaak van  de ellende is.
3:40a Let us test and examine our ways
Waarschijnlijk komen we tot de conclusie dat we voor ‘dood’ gekozen hebben in plaats van voor het ‘leven’ waar God ons voor adviseert te kiezen. (Deut.30:15)
En dan volgt er een betere oplossing dan klagen: 3:40b and let us return to the Lord
En wat mij natuurlijk het meeste aansprak was de hoofdreden van alle ellende: spreken!
Het gaan geloven in verkeerde woorden en deze uit gaan spreken waardoor je toch echt schept wat je spreekt.
De oorzaak van alle ellende: valse profeten, mensen die verkeerde dingen spreken!
4:13 (But this happened) because of the sins of her (false) prophets.
Weer blijkt hoe belangrijk het is wat we zeggen. God liegt niet, als Hij zegt dat leven en dood in de macht van de tong zijn dan is dat zo, en als we tegengesteld aan Gods Woord spreken zullen we tegengesteld aan Gods Woord handelen en een tegengestelde wereld dan de wereld die God bedoelde scheppen. Daarom zegt Hij: Keer terug tot Mij. Ik geef elke dag opnieuw Mijn Woord. Mijn Woord is voor eeuwig. Mijn Woord is een woord van hoop en liefde en genezing en kracht en mogelijkheden en overvloed en voorspoed en alles wat goed en waar en waardig is.
Spreek dat!

dinsdag 19 juni 2012

STORM


Markus 4:50 
Waarom waren jullie zo bang? Hebben jullie nu nog geen vertrouwen in Mij?
Het begon als een briesje
maar het werd al snel een storm.
Ik zit in de boot
met mijn zoon
en ik ben bang dat hij overboord zal slaan
Uit alle macht
probeer ik hem vast te houden
en staande te blijven.
De golven zijn hoog en sterk
en slaan over hem heen
en net als ik hem door mijn vingers voel glippen
zie ik dat er nog iemand in de boot is
en Hij vraagt:
‘Waarom ben je zo bang? Heb je nou nog geen vertrouwen in Mij?


maandag 18 juni 2012

WEET WAT JE ZEGT


Vanmorgen las ik een stuk over de profeet Jeremia die Gods Woord verkondigt. Hij vertelt tegen de koning dat de stad ingenomen zal worden en dat degenen die in de stad blijven zullen sterven. De raadsheren zeggen vervolgens tegen de koning dat Jeremia ter dood gebracht moet worden om de woorden die hij spreekt.
Blijkbaar kennen zij de kracht van woorden en weten zij dat woorden scheppen. Daarom willen zij Jeremia de mond snoeren. Woorden moeten gesproken worden om dingen tot leven te brengen.
In Johannes 1:1-4 staat In den beginne was het woord en het woord was bij God en het woord was God. Alle dingen zijn door het woord geworden en zonder dit is geen ding geworden, dat geworden is. In het woord was leven en het leven was het licht der mensen.
Met andere woorden: het woord is de oorzaak van alles wat bestaat.
Jezus is het ‘vlees geworden’ woord. In Johannes 1:4 staat over Jezus: Het woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond.
Jezus heeft ons laten zien wat het woord kan doen. Hij liet blinden zien, lammen lopen, bedaarde stormen, liet een vijgenboom verdorren, wekte Lazarus op uit de dood, en dat alles door woorden te spreken. En Jezus zegt dat wij hetzelfde en meer kunnen als Hij, als ons geloof maar zo klein is als een mosterdzaadje zullen we bergen met onze woorden kunnen verplaatsen.
Doen wij eigenlijk niet hetzelfde als Hij; scheppen met woorden?
Alleen wij spreken vaak de verkeerde woorden, crisis, ziekte, onenigheid, tekorten.
Geen enkel woord kan gesproken worden zonder resultaat.
Jezus zei niet voor niets dat Hij alleen sprak wat Hij de Vader had horen zeggen.
Maar dat doen wij wel en zo scheppen we andere dingen dan Gods dingen, een ander plan dan Gods plan.
In Johannes 10:10 staat dat de dief alleen komt om te stelen te roven en te moorden en dat Jezus kwam om leven te geven en overvloed.
Als we dan weten dat Jezus het woord is en de dief ook wel de vader van de leugen wordt genoemd wordt het ook duidelijk dat Gods Woord leven geeft en overvloed en dat leugens dit leven stelen.
Dat zien we ook meteen al in het paradijs. Eva geloofde de leugen: weg overvloed, weg paradijs.
Woorden hebben altijd scheppingskracht gehad, toen God de wereld schiep en nu nog. Misschien realiseren wij ons dat niet genoeg, dat kan bijna niet anders. Want als het wel zo was zouden we wel andere dingen spreken.
God zegt dat dood en leven in de macht van de tong zijn, en als God het zegt is het zo.
God geeft ons ook een vrije wil. 
Kies daarom het leven, spreek leven!

zondag 17 juni 2012

PLAGIAAT



Vanmorgen zette Fred de TV aan en er was net reclame. Al die reclames komen op hetzelfde neer: ze prijzen iets aan wat we absoluut niet kunnen missen. En de manier waarop het aangeprezen wordt suggereert het ware geluk en het ware leven.
Zalando bijvoorbeeld pretendeert een besmettelijk ‘geluks virus’ te zijn. Je gilt zelfs van geluk. Hun slogan is: ‘Schreeuw van geluk!’
Doet me denken aan een psalm, 118:24 ‘Dit is de dag die de Heer heeft gemaakt, laten wij juichen en ons verheugen’
Hier worden we aangemoedigd te juichen om weer een nieuwe dag die God ons geeft.
Zalado wil dat we schreeuwen van geluk omdat we een paar schoenen mogen kopen.
De volgende reclame is van Hyundai die ook weer z’n slogan pikt van God: ‘New thinking’
Verander je denken, koop een Hyundai en je leven loopt over van geluk. Vijf jaar volledige garantie!
Ook deze reclame doet me weer denken aan een Bijbeltekst, zij het met enige nuanceverschillen.
Romeinen 12:2 waarin God ons aanmoedigt ons denken te veranderen alleen dan niet om een auto te kopen maar om te ontdekken wat goed en volmaakt en welgevallig is, en volgens mij heet dat niet Hyundai.
Volgens mij heet dat Jezus en Hij geeft levenslange garantie.

zaterdag 16 juni 2012

NOG MEER HARTSZAKEN


Schilderij Wilma Veen.


Gisteren had ik het er nog over dat de Bijbel vaak dingen duidelijk probeert te maken  door gelijkenissen met betrekking tot zaaien en oogsten. Vanmorgen las ik uit de Thematic NIV, en daar lag het touwtje tussen Mattheus 13, de gelijkenis van de zaaier.
Jezus vertelt daar onder andere een gelijkenis over een zaaier die zaad zaait en dat zaad valt overal: op rotsige grond, naast het pad en ook in goede grond.
Jezus vergelijkt hier de grond net zoals gisteren met ons hart en wat me opvalt in dit stuk is dat Jezus spreekt over begrijpen met ons hart.
Wij gaan er meestal vanuit dat we begrijpen met ons verstand. Jezus spreekt hier echter geen enkele keer over verstand.
In vers 14 haalt Jezus de woorden van Jesaja aan waar die zei:
“Ze zullen horen maar nooit begrijpen.....want zij hebben een gevoelloos hart gekregen”
Begrijpen heeft dus te maken met de conditie van je hart.
In het engels staat er: ‘For this people’s hearts has become calloused’ wat eigenlijk betekent: het hart van deze mensen is harteloos geworden. Waar het hart voor bedoelt is, is verdwenen. Iemand die benen heeft waar geen gevoel meer in zit kan niet meer doen waar z’n benen voor bestemd zijn: lopen. Een hart waar geen gevoel meer in zit kan niet meer doen waar een hart voor bedoelt is: liefhebben.
Jesaja zegt hier dan ook dat mensen met ‘harteloos’ hart Gods Woord, wat liefde is, nooit kunnen begrijpen.
In vers 23 zegt Jezus dan dat mensen die het Woord horen en het wel begrijpen een oogst zullen produceren, 100- 60 en 30 keer zoveel als wat ze zaaiden.
Het heeft dus allemaal te maken met ons hart. Jezus heeft het over het begrijpen met ons hart. En eigenlijk is dat ook logisch, want het Koninkrijk van God is voor iedereen en niet alleen of meer voor mensen met veel verstand; hoe meer verstand, hoe meer Koninkrijk van God. Nee Jezus spreekt over hart; hoe meer hart, hoe meer Koninkrijk van God, 100- 60- en 30 voudig. 
En we weten nu hoe we zo’n hart kunnen krijgen: Ploegen!

vrijdag 15 juni 2012

AKKERBOUW


Wederom regen vanmorgen, gaat die regen nooit op of zo?
Het is wel gezellig in de serre, ik zit als het ware in de tuin maar dan binnen, droog dus, en het geluid van de regen die op het serredak valt klinkt ook wel gezellig. Ik heb geleerd mijn zegeningen te tellen merk je wel. Gisteren las ik in 1 Samuel in The Message een mooie uitspraak: “May God give you a bonus of blessings’. Ik hoop nu dus op een bonus in de vorm van zon!
Maar goed, daar gaat het vandaag niet over. Vandaag gaat het over Jeremia.
Jeremia 4:3-4 (HB) Doorploeg de hardheid van uw harten zodat het zaad niet tussen de dorens valt.
Reinig uw gedachten en uw harten en niet alleen uw lichaam.
God gebruikt vaak voorbeelden uit de natuur om ons iets duidelijk te maken. Zo staan er gelijkenissen in Zijn Woord over zaaien en oogsten en de grond waarin dat gebeurd.
In harde grond die vol staat met dorens kun je bijvoorbeeld niet zaaien. Harde grond is niet ontvankelijk voor zaad. God zaait in ons hart, daarom zegt Jeremia: ‘zorg dat de grond in je hart ontvankelijk is, doorploeg hem.’
Natuurlijk even gegoocheld op ploegen:
  • De grond waarin het zaad wordt gezaaid keren en verkruimelen en proper maken zodat de grond optimaal ontvankelijk zal zijn.
  • Ploegen is noodzakelijk om de grond losser te maken waardoor het zaaien verbetert en het ontkiemen makkelijker gaat.
  • Tijdens het ploegen komen onkruid en oude wortels boven.
Onkruid en wortels. Jeremia heeft het over dorens en gedachten. 
‘Doorploeg en reinig’ zegt hij.
In die tijd was ploegen heel zwaar werk, er werd met de hand geploegd. Elk stukje grond ging door je handen, werd met de hand omgekeerd, losgemaakt en verkruimeld. Zo moeten we dus ook elk stukje van ons hart vastpakken, omkeren, losmaken, verkruimelen en schoonmaken. Dan pas zal ons hart optimaal ontvankelijk zijn voor Gods Woord en dan pas het zal het ontkiemen en gaan groeien.
Jeremia zegt dat er verkeerde gedachten in ons hart zitten en dorens, en als het zaad daartussen valt kan het niet groeien. Verkeerde gedachten kunnen ons misleiden en in leugens doen geloven en dorens doen zeer en kunnen gemeen steken. Zolang je stil blijft zitten valt het meestal wel mee maar zo gauw je in beweging komt of iemand je aanraakt voel je meteen hoe venijnig ze prikken. Die dorens moeten eruit zegt Jeremia, evenals de verkeerde gedachten die je hebt. Die dorens en gedachten kunnen van alles zijn, alles wat je hart kwetst en pijn doet: afwijzing, gemene woorden, teleurstelling, ontmoediging, kortom alles wat je verdriet doet.
En hoe kan een hart vol pijn de vreugde van Gods Woord ontvangen?
Hoe kan een hart wat afgesloten is door een dikke laag keiharde grond Gods liefde ervaren?
Dat kan niet ! 
Dus: Werk aan de winkel: Ploegen, keihard werken, zweten, worstelen, stukje voor stukje die harde grond omkeren, verkruimelen en schoonmaken. Alle dorens, alle stekels, alle irritatie, alle pijn eruit.
Zodat daarna je hart optimaal ontvankelijk zal zijn voor Gods Woord en je oogst liefde zal zijn.