vrijdag 31 augustus 2012

BEN JIJ TEVREDEN?



Het plensde van de regen toen ik vanmorgen opstond. Toen ik naar buiten keek zaten er zeker 15 kleine musjes op het vogelhuisje heerlijk te smullen, zo’n leuk gezicht. Vervolgens pakte ik m’n telefoon en zag dat ik een berichtje gemist had van Dennis, gistermiddag al: ‘Ik wilde dat iemand mij kon helpen’ en ik dacht ‘Ja jongen, er is Iemand die je kan helpen’. Maar helpen is geen synoniem voor ‘mij overal mijn zin in geven’ En ook dat zou geen garantie voor geluk zijn. 

Dus.....serre, koffie, Bijbel, en ja hoor: 1 Timoteus 6:6 Geloof ,vergezeld door tevredenheid is grote en overvloedige winst. 
Wat ik hieruit opmaak is dat iemand die gelooft en tevreden is op de beste plaats is die je maar kunt bedenken. Geluk is niet het gevolg van je zaakjes goed op orde hebben en alles onder controle hebben; geluk heeft te maken met je hart en hoe de zaakjes daar geregeld zijn. Er zijn legio mensen op deze wereld die alles hebben wat ze denken nodig te hebben maar nog steeds niet gelukkig zijn.

Sommige van de meest ongelukkige mensen op de wereld zijn de mensen die ‘alles’ hebben. Tevredenheid heeft niets te maken met beroemd of bekend zijn, veel geld hebben. Het heeft niets te maken  je baan of je aanzien. Het hangt ook niet af van je opleiding of het milieu waarin je geboren bent. Tevredenheid heeft te maken met de houding van je hart.

Ik denk dat niemand gelukkiger is dan mensen die oprecht dankbaar en tevreden zijn.
Ik heb het woord tevredenheid even bij Wikipedia opgezocht, de definitie is: Tevredenheid is een ervaring die noch van bijzonder gunstige omstandigheden, noch van uitzonderlijke gemoedstoestanden afhankelijk is maar bestaat bij de gratie van de houding die men tegenover de werkelijkheid inneemt. Het zijn niet de omstandigheden die tevredenheid teweeg brengen, het is de instelling  van het individu die haar veroorzaakt.
Tevreden zijn wil dus helemaal niet zeggen dat je geen enkele verandering in je situatie zou willen. Je bent tevreden in de situatie waarin je je bevindt op weg naar groei, ontwikkeling en verbetering.  
Paulus zegt: Ik heb geleerd tevreden te zijn in de omstandigheden waarin ik verkeer. (Fil.4:11) 
Gelukkig is tevredenheid dus te leren. Het is een keuze en niet een gevoel.

God is altijd aan het werk in onze situaties en alles verandert constant. We kunnen ervoor kiezen tevreden te zijn in deze situaties want: Geloof in combinatie met tevredenheid is grote en overvloedige winst.

donderdag 30 augustus 2012

GO, WALK THROUGH THE LAND



Vanmorgen zijn Lily en ik weer aan iets nieuws begonnen,  een nieuw avontuur. Het is dan zo leuk om als ik later in de Bijbel lees te zien dat het stuk raakvlakken heeft.

Vanmorgen las ik Genesis 13 en ik vind het mooi wat God tegen Abraham zegt nadat Lot en Hij ieder hun eigen weg gaan. ‘Lift up your eyes and look from the place where you are.’  Een periode in Abrahams leven wordt afgesloten en God zegt Hem aan een nieuwe periode te beginnen: sla je ogen op daar op het punt waar je nu staat en kijk vooruit.

Kijk vanaf de plaats waar je nu bent. Dat is het punt voor een nieuwe start, een nieuw begin. 
Misschien ben je nu op zo’n punt. Misschien wil je stoppen met een slechte gewoonte en aan iets nieuws beginnen, of misschien besluit je toch te beginnen aan een opgegeven droom. Misschien sta je voor een nieuwe periode in je leven.
Misschien wil je een bedrijfje beginnen, een boek gaan schrijven, je financiën op orde brengen. Wat het ook is misschien zegt God ook wel tegen jou nu te beginnen, vanaf de plaats waar je nu bent. Vandaag kan ook voor jou een nieuw begin zijn!

Het volgende wat God tegen Abraham zei was: ‘Go, walk through the length and breadth of the land for I am giving it to you.’
Misschien zegt God ook nu tegen jou of mij om van start te gaan en door te gaan met onze droom of visie, ons nieuwe avontuur, ons leven omdat Hij het aan ons geeft. Onze taak is de nodige stappen te nemen, er in de lengte en de breedte doorheen te lopen.

Doe wat nodig is. Misschien is het niet allemaal even makkelijk. Misschien kost het wat tijd. Maar heb vertrouwen in God en ga ervoor.

Kijk vanuit het punt waar je nu bent- en ga!

woensdag 29 augustus 2012

FRIEND OF GOD



Zoals iedereen die dit blog leest inmiddels wel weet zijn Lily en ik samen een weekje naar Frankrijk geweest. In die week hebben we elkaar nog veel beter leren kennen. We hebben zo’n 20 uur samen in de auto gezeten en hebben in Frankrijk elke dag met elkaar opgetrokken. 
Toen Lily voor het eerst bij ons in de kerk kwam kende ik haar van ‘horen zeggen’, nu ken ik haar en zijn we vriendinnen.

Zo gaat het ook met Jezus. Vanmorgen las ik het verhaal waarin een Samaritaanse vrouw Jezus ontmoet bij een waterput. Ze raken samen aan de praat en Jezus vertelt haar een hoop vertrouwelijke dingen. Dan vertelt Hij de vrouw dat Hij de Messias is en de vrouw gelooft Hem na hun gesprek meteen. Ze gaat naar het dorp om de bewoners te halen: Kom mee, zegt ze, er is iemand die alles van mij weet, zou dat de Messias niet zijn? 
Als de dorpelingen met haar meegaan en Jezus zien vragen ze Hem bij hen te blijven.
En dan staat er in Johannes 4:41-42  Wij geloven nu ook in Hem, maar niet alleen door wat u ons hebt verteld. We hebben Hem nu zelf gehoord. Wij weten dat deze man werkelijk de Redder van de wereld is.

Pas toen de mensen zelf met Jezus optrokken leerden ze Hem kennen en wisten ze wie Hij was. ‘Van horen zeggen’ is niet genoeg om een band op te bouwen, door ‘horen zeggen’ word je geen vrienden.
Wij kunnen Jezus ook vragen of Hij wil blijven zodat we met Hem op kunnen trekken en Hem zelf kunnen leren kennen en dat zal Hij zeker doen want Hij wil niets liever dan vrienden worden met ons.

dinsdag 28 augustus 2012

JUST LET IT GO


Vergeving, een hot item in de Bijbel. Elke paar bladzijden kom je het wel een keer tegen en zelfs in het Onze Vader noemt Jezus het. ‘Vergeef ons onze schuld zoals ook wij een ander zijn schuld vergeven’ en in Matt. 6 staat ‘als je anderen niet vergeeft zal jullie Vader jullie ook niet vergeven’ . God blijkt het dus heel belangrijk te vinden dat we elkaar vergeven. 

Iedereen is weleens pijn gedaan en vaak nog door iemand van wie hij houdt ook. Als goede christenen weten we dan dat we moeten vergeven en dat willen we ook heus wel maar liefst pas als de ander erom vraagt of in ieder geval zegt dat hij er spijt van heeft.
Het probleem daarvan is dat je tot die tijd wel met die pijn blijft zitten en er gevoelens van rancune over hebt, en wie weet zegt die ander wel helemaal nooit dat het hem spijt. Misschien snappen ze wel helemaal niet dat ze je pijn gedaan hebben en als ze het niet snappen, weten ze het ook niet en zeggen ze dus ook geen sorry. En jij maar malen en broeden en je steeds ellendiger voelen. Niet slim dus.

God geeft ons richtlijnen voor vergeven, en het is nooit slim om Gods richtlijnen in de wind te slaan. Hij maakte ons, kent ons door en door en wil altijd het beste voor ons. Als je Gods raadgevingen negeert levert dat altijd onnodige pijn voor jezelf op. Je hebt al pijn door wat de ander je heeft aangedaan, waarom zou je het nog erger maken door niet te vergeven? Vergeven betekent niet dat je net doet alsof het niet gebeurd is en dat je het je niet meer herinnert, het betekent dat je het los laat en aan God geeft en stopt je pijn te blijven koesteren en gevoelens van rancune ontwikkelt.

Vaak weten mensen niet eens dat ze je gekwetst hebben zoals wij zelf dat misschien ook niet altijd weten. Je loopt dan met haatgevoelens en zij weten niet eens dat ze vergeving zouden moeten vragen. Jezus zei dit in de meest extreme omstandigheden in Lukas 23:34 wanneer Hij aan het kruis hangt ‘Vader vergeef hen want ze weten niet wat ze doen’
Ze weten niet wat ze doen. Niet iedereen die je wat aandoet weet wat hij doet. Vaak reageren ze gewoon op hun eigen verborgen pijn zonder dat ze er erg in hebben dat ze hier anderen pijn mee doen. 

We vinden het allemaal weleens moeilijk een ander te vergeven, ik wel tenminste. Maar wat ik het allerbelangrijkste vind in mijn leven is het toepassen van Gods Woord en ik weet dat Hij veel wijzer is dan ik. In Kolossenzen 3:13 staat: Verdraag elkaar en vergeef elkaar als iemand een ander iets te verwijten heeft; zoals de Heer u vergeven heeft, moet u elkaar vergeven’ Met andere woorden: geef elkaar wat respijt. We kunnen allemaal wel wat respijt gebruiken. Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is, laat het gaan.

maandag 27 augustus 2012

AMBASSADEUR VAN GOD



We zijn weer terug uit Frankrijk. Het was een hele gave week waarin we ontzettend veel geschreven hebben. Een weekje in een ander land met anderen mensen, met een ander ritme en heel andere gewoonten. Niet alleen Frankrijk was een ander land ook onze mede cursisten kwamen uit een ander ‘land’, uit een ander koninkrijk dan Lily en ik. 
Onze mede cursisten waren Nederlandse staatsburgers, punt. Lily en ik zijn staatsburgers van het Koninkrijk van God en wonen in Nederland, en dat is toch een wezenlijk verschil.

De gewoonten en normen en waarden van het Koninkrijk van God zijn heel anders dan de gewoonten, normen en waarden van Frankrijk en Nederland.

Gaaf om vanmorgen in mijn Bijbel in 2 Korintiërs 5:20 te lezen
Now then we are ambassadors for Christ, as though God were making His appeal through us.
(Wij zijn Christus ambassadeurs, alsof God Zijn entree doet door ons. )

Wij zijn Gods vertegenwoordigers, wij laten anderen met Hem kennismaken. 
Ik zocht het even op in de encyclopedie en daar staat dat als er een nieuwe ambassadeur in Nederland komt  hij eerst zijn geloofsbrieven aan onze koningin moet overhandigen. Is dat niet grappig? Zo voelden Lily en ik ons ook daar in Frankrijk tussen deze zo andere mensen. De eerste avond was er een kennismakingsrondje waarin iedereen iets vertelde over zichzelf. Lily en ik vertelden daar meteen uit welk Koninkrijk wij komen en welke Koning wij dienen, we overhandigden als het ware onze geloofsbrieven. We hebben ze kennis laten maken met de gewoonten en normen en waarden van onze Koning. We hebben hen verteld over de enige wet die geldt in het Koninkrijk waar wij wonen, namelijk de wet van de liefde,  en hebben hen verteld dat ze altijd welkom zijn in Zijn Koninkrijk. 
Zij vertelden op hun beurt dat ze daar niet zoveel interesse in hadden omdat ze allemaal zelf koning waren en een eigen koninkrijk hadden.

Naarmate de week vorderde bleek de interesse toch iets groter dan sommigen toe hadden willen geven. Wij lazen Bijbel, baden voor het eten en toen wij aan de beurt waren om te koken heeft Lily voor elke gang iets voorgelezen uit het ‘wetboek’ van onze Koning.
‘Staat dat in de Bijbel?’ vroegen een aantal verbaasd ‘Dan moeten we hem toch eens lezen’. 
We hebben een week met deze mensen geleefd: samen geschreven, samen gegeten, samen gewandeld en samen gelachen en we hebben samen hele goeie gesprekken gehad.
Samen alles gedeeld maar altijd ambassadeur van God gebleven. Je kunt de hele wereld over reizen, in contact komen met mensen van allerlei overtuigingen, wij blijven altijd, waar we ook zijn ambassadeurs van God en dat is gaaf!


zaterdag 25 augustus 2012

HOME SWEET HOME




(gastschrijfster Lily)
Vandaag is onze bestemming: thuis. Heerlijk: oost west, thuis best! Een vakantie is om van te genieten, maar je mist je thuis, de plek waar jij je geliefd en veilig voelt. De inhoud van de koffer wordt er weer in gepropt en je kijkt met verbazing waarom het op de terugweg ineens niet meer past. Alles in de auto en op weg. 

Hoe komen we thuis? Gelukkig heeft Jenneke een tom-tom in de auto. Aan mij heeft ze niets als het om navigatie gaat. Ik heb totaal geen richtingsgevoel. Op de markt afgelopen woensdag zou ik gezworen hebben dat onze auto ergens rechts stond, terwijl dat links bleek te zijn. Nee, ik ben van het type dat nog zou verdwalen in haar eigen broekzak. Voor mij is een tom-tom dan ook de uitvinding van de eeuw. 

Ons leven is ook een reis, op weg naar onze eindbestemming: thuis, bij God komen. Maar hoe komen we daar? Gelukkig heeft God ons een tom-tom gegeven. Laten we het maar een kom-kom noemen. God roept namelijk vaak tot ons: kom!

Wil je veilig aankomen dan is het dus belangrijk deze te gebruiken. Kijk naar het scherm, de woorden die de weg leiden. Gods woorden als navigatiemiddel: de bijbel. Luister naar de stem die je thuis brengt, de stem van de Heilige Geest. Is het niet prachtig dat we zelf die weg niet te hoeven zoeken. Met behulp van de kom-kom kom je er wel. 

Ik verlang naar huis!

WAKKER IN DE STORM



De laatste ochtend hier in Largentière, onze laatste dag. Lily en ik hebben corvee, dus minder tijd om ‘vrij’ te schrijven, te lezen en een blog te schrijven. Best een vermoeiende taak dat zorgen voor 12 mensen: tafel dekken, koken, opruimen.

Gisteren bij het lezen van Lukas 8 moest ik denken aan Jezus die ligt te slapen in de boot en dat er een storm opstak terwijl Zijn discipelen gewoon wakker zijn in de boot.
Op de weg naar de overkant, ging Jezus liggen om even te slapen en terwijl Hij lag te slapen, begon de wind aan te wakkeren, er ontwikkelde zich een flinke storm die hen dreigde mee te sleuren in de diepte, en ze waren in wezenlijk gevaar. (vers 23)
Ze maken Jezus wakker en Hij spreekt de storm bestraffend toe waarop de wind gaat liggen. Jezus vraagt Waar is jullie geloof?

Er zit voor mij zoveel in deze tekst. 
Als Jezus slaapt, als je Jezus in je leven in slaap laat vallen, al is het maar even, zal het leven je meteen aanvallen, er zullen dingen zijn, situaties ontstaan die kunnen uitgroeien tot stormen, flinke bedreigende stormen. We waren echt in gevaar zegt de tekst. Dat vertelt mij dat ik Jezus wakker moet houden in mijn leven. Als Hij bij mij in de boot zit moet ik Hem niet laten slapen. Verder leer ik weer van deze tekst hoe belangrijk onvoorwaardelijk geloof is en hoe belangrijk het is je geloof te laten groeien. Waar is jullie geloof ? vraagt Jezus.
De discipelen hebben Jezus wonderen zien doen. Hij heeft deze dag nog een jongen uit de dood opgewekt. Zijn discipelen hebben onderwijs van Hem gekregen, en waar is nu hun geloof, nu ze het nodig hebben? Weg, totale paniek, ze weten niet wat ze moeten doen. Ze hebben Jezus al zo vaak horen zeggen: Het gebeurt zoals je gelooft en ze hebben ook al zo vaak het resultaat daarvan gezien en toch was hun geloof nog te klein.

Voor mij is de tekst een waarschuwing om Jezus niet te laten slapen in mijn leven maar ook om zelf mijn geloof los te laten op de wind in mijn leven zodat het geen storm zal worden en een echt gevaar voor mij zal zijn.

Als je Jezus op laat staan in jouw leven kun je met Zijn Woord elke storm tot bedaren brengen.

vrijdag 24 augustus 2012

JEZUS NIET TE KOOP



Bijna elke ochtend zit ik hier al om kwart over zes buiten. Helemaal alleen in de stilte met een vers gezette kop koffie. Net als thuis begin ik de dag hier met het lezen van de Bijbel. Ik heb de NLT meegenomen, een leuke, moderne studie Bijbel. 
Hoe vaak al heb ik Lukas gelezen en hoe anders kan hij steeds weer tegen je spreken? 
Ik heb Lukas 7 gelezen en zou daar wel heel de week over kunnen schrijven.
Om half acht begon de meditatie, ik had mijn Bijbel meegenomen en toen we begonnen naast me neer gelegd. Na het ontbijt, wat we in stilte houden, kwam Rinske naar me toe en fluisterde in m’n oor: ‘Dank je, dat je je Bijbel had meegenomen’. Gaaf!

Een stukje Lukas 7 wat me opviel:
Natuurlijk het absolute geloof van de Romeinse legerofficier in Jezus en ook de ommekeer die in dit verhaal zit: eerst de gedachte dat Jezus zou moeten reageren op de goede daden die een mens doet en later het besef dat het daar helemaal niet om gaat.
De Romeinse legerofficier zond enkele respectabele Joodse leiders naar Jezus omdat zijn slaaf heel erg ziek was (vers 3). Ze vertellen tegen Jezus wat een geweldig mens de centurion is en wat voor goede daden hij gedaan heeft, hij heeft zelfs een synagoge gebouwd voor de Joden, ‘dus’ zeggen ze ‘als er iemand is die Uw hulp verdient, dan is hij het wel’.
Jezus besluit met de mannen mee te gaan en onderweg komt de totale ommekeer. De centurion stuurt deze keer zijn vrienden in plaats van respectabele leiders en deze vrienden brengen een heel andere boodschap over, namelijk een boodschap van geloof.
Ze zeggen namens de centurion: ‘U hoeft zelfs niet te komen, ik geloof voor 100% in uw autoriteit over ziekte, als U zegt dat de ziekte weg moet gaan zal hij gaan!’
Jezus was verbaasd over zoveel geloof en dat bij een man die niet eens uit Zijn volk kwam, een vreemde als het ware. Dit is precies het geloof wat we nodig hebben. Geloof wat 100% zeker weten is.
Geloof, en niet goede daden doet ons genezen.

Ik herinner me nog dat de man van een vriendin van mij ziek was en zij eigenlijk dezelfde vraag stelde aan God: ‘Hoe kan dat nou God, hij doet altijd zoveel voor U. Als iemand het verdient om genezen te worden, dan is hij het wel.’
Maar daar gaat het blijkbaar niet om. Het gaat om dat onderwerpen en 100% geloven.

De centurion zei: ‘Heer doe geen moeite om naar mijn huis te komen want ik ben zo’n grote eer helemaal niet waard......spreek gewoon van waar U bent en mijn knecht zal genezen zijn’

En op dat moment was zijn knecht genezen.

donderdag 23 augustus 2012

NIEUW LEVEN



(door gastschrijfster Lily)
Elke dag wordt op onze schrijfweek een ander lichaamsdeel benadrukt. Vandaag schrijven we vanuit de buik. 

Dus gaan we nadenken over onze buik. In je buik komt je voedsel terecht waar het verteerd wordt en het hele lichaam van energie voorziet. In mijn buik groeide ook eens mijn dochter. Het begon klein, onmerkbaar, later voelbaar dit nieuwe leven, groeiend maar veilig opgeborgen in mijn steeds dikker wordende buik. Dichterbij mij was niet mogelijk. 

Jezus legt aan Nicodemus uit in Johannes 3: 3 dat om te leven met God je opnieuw geboren moet worden, geestelijk geboren. Toch lijkt ook deze geestelijke geboorte op de lichamelijke. Het begint klein, als een vlammetje, een verlangen om God te leren kennen. Je bent nog lang niet geboren. Er volgt een zwangerschap, een periode van negen maanden die voor sommigen weken kunnen zijn, voor anderen jaren. Maar het verlangen groeit, het zoeken groeit en verandert in een liefde voor God. En tijdens deze zoektocht is God heel dicht bij je. Je bent door Hem omgeven, veilig geborgen. Dan komt het moment dat je de keuze maakt om te geloven wat Hij zegt en Hem wilt volgen. Je wordt geboren, opnieuw geboren.

Is dit het einde? Nee, het is een begin. Een begin van een avontuurlijk leven met God als je Vader. Je bent nog klein als je geboren bent. Je moet nog groeien. Dat hoef je niet alleen te doen. God voedt je en helpt je wanneer jij je eerste stapjes in het geloof zet. Hij neemt je bij de hand. Net zo lang tot Hij je iets meer los kan laten. Ook op de weg naar volwassenheid blijft Gods oog op ons gericht en geniet van wat Hij ziet, als een Vader met een trotse glimlach op Zijn gezicht. 

woensdag 22 augustus 2012

BLIND DATE



Lily en ik zijn hier nu vier dagen en we kennen inmiddels iedereen die hier is een stuk beter. Toen we hier kwamen leek het meer op een blind date. Voordat we hier waren hadden we namelijk geen idee wie zij waren, want niemand had ons iets verteld over de deelnemers.
Door het schrijven en het voorlezen kunnen we ons  nu een goed en eigen beeld vormen van iedereen die hier is. 
Hoe anders is dat vaak als mensen voor de eerste keer God willen ontmoeten. In plaats van dat ze Hem onbevangen en onbevooroordeeld kunnen leren kennen hebben al legio mensen hun mening over Hem gegeven. 

Maar God wil het liefst dat je komt zoals je bent en Hem ervaart zoals jij Hem ervaart.
Misschien zie jij God wel in de winkelbediende die je tas even voor je naar de auto brengt, of hoor jij Hem in de vogels die ‘s morgens het hoogste lied zingen in je tuin.
Misschien ervaar jij God wel als de Persoon die echt naar je kan luisteren en met wie je echt kunt praten, iemand die je grapjes snapt en om je kan lachen. 
Je zult het nooit weten als je het niet echt probeert. Je zult het nooit weten als je luistert naar wat anderen over Hem zeggen en Hem daardoor in een hokje plaatst. Als je dat doet loop je de kans Hem mis te lopen en nooit te herkennen.

Ontmoet God zoals je naar een Blind Date zou gaan: kleed je netjes aan, zorg dat je op komt dagen en laat je verrassen!

dinsdag 21 augustus 2012

HART IS HOOFDZAAK



We zijn de dag begonnen met meditatie en daar wil ik toch graag iets over schrijven. Ik had namelijk nog nooit gemediteerd en had geen idee wat ik kon verwachten. Buiten liggen de matjes al klaar in de nog koele tuin van het huis waar wij verblijven in de Franse Ardèche. Wat me trof was dat ik me door deze meditatie bewust werd van hoe geweldig God ons heeft gemaakt, en wat een prachtig lichaam Hij ons heeft gegeven. Allemaal verschillende delen aan elkaar verbonden met toch vrijheid om te bewegen. Hoe groot is God? ZO groot!! 

Vanmorgen ging de aandacht naar het hoofd, omdat dat vandaag ook ons schrijfonderwerp is. Ik besloot me verder niet zo bij de meditatietechnieken te houden omdat die voor mij (en Lily) een beetje ‘vreemd’ overkomen.
In plaats daarvan was het een prima gelegenheid om stille tijd te houden en ons af te vragen hoe dat nou zit met dat hoofd van ons en welke plaats het inneemt in ons leven.
Op de achtergrond hoorden we natuurlijk Nanda haar vragen stellen: ‘Waar wil jouw hoofd naartoe’?

Nou mijn hoofd wilde naar m’n hart, de plaats waar God woont. Het hart wordt daarmee hoofdzaak. Ik wil mijn hoofd en hart niet scheiden.Ik wil mijn hart laten spreken naar de wereld om mij heen en mijn handen laten doen wat mijn hart zegt, want in mijn hart heeft God het voor het zeggen.
Wat ik ook leuk vond om op te merken is dat het hoofd zich moet buigen om naar het hart te gaan; onze gedachten buigen voor Gods gedachten.

In Spreuken staat dat wijsheid begint bij God. The Message zegt: ‘The first step in learning is bowing down to God’

Deze meditatie werd dus een mooi gebed. Een gebed vol dankbaarheid naar God om het mooie lichaam wat Hij ons gegeven heeft en voor alle wijsheid en inzicht die Hij ons geeft.

maandag 20 augustus 2012

DE GOD ZONDER NAAM




Zoals trouwe bloglezers zullen weten, is Jenneke samen met Lily op schrijf-retraite in Frankrijk. Vandaag mag ik (Lily) gastschrijfster zijn van Jenneke, wat ik een hele eer vind.

Gisterenavond zijn we aangekomen en hebben kennis gemaakt met de andere deelnemers. Tijdens het eten komen de gesprekken op gang, die daarna in de huiskamer worden voortgezet of met onze voeten poedelend in het badje in de tuin. Interessante gesprekken zijn het. Wat ons beide opvalt is dat veel van onze mede-cursisten Gods principes bejubelen en toepassen. Echter wordt Gods naam daarbij niet genoemd. Vele termen komen voorbij: het universum, de bron, het goddelijk in mij, iets. Het geeft mij het gevoel dat zij Gods principes als het ware ‘stelen’, maar niet de copyrights betalen door Hem de eer te geven.

Vanmorgen moet ik denken aan Paulus en hoe hij in Athene een altaar zag staan met de tekst “aan de onbekende God”. Toen hij dit zag kreeg hij de idee om de mensen in Athene voor te stellen aan deze onbekende God. De God zonder naam kreeg een naam. Dat is wat wij hier ook doen. Jenneke en ik getuigen van ons geloof in een persoonlijke God en de vreugde van een persoonlijke relatie met Hem. Helaas wordt zo dikwijls gezegd dat het eigenlijk hetzelfde is. Ook deze mensen passen Gods principes toe, maar hebben geen behoefte om Hem persoonlijk te kennen. Zij beschouwen onze zienswijze als gelijk aan die van hen, terwijl het een wereld van verschil is. 

Het lijkt op een zoon die gebruik mag maken van alles wat zijn vader bezit, maar geen relatie heeft met hem. De zoon komt niets tekort. Er is eten en drinken, een dak boven zijn hoofd en alles wat zijn hart begeert. Maar deze zoon kan nooit voetballen met zijn vader, niet met hem lachen of met hem huilen, trots zijn rapport laten zien. Naar wie moet hij toe met zijn problemen, vragen en met zijn schuld?

Wij voelen ons bevoorrecht God persoonlijk te kennen. Hij kwam naar ons toe en kreeg een lichaam en noemde zijn naam: Jezus. Hij moedigt ons aan tot een innige relatie. Noem Mij maar Vader, Papa. Ook noemt God ons mensen bij hun naam: Mozes!, Samuel!, Andreas!, Johannes!, Zacheus!, Jenneke!, Fred!, Ed!, Lily!, of hoe je ook heet...
Hij verlangt naar een persoonlijke relatie met ons. 

Ons gebed van vandaag is dat zij die zoeken naar de God zonder naam Zijn naam mogen leren kennen.

zondag 19 augustus 2012

LAAT JE NIET GEK MAKEN



Vanmorgen heerlijk uitgeslapen en een perfect ontbijt: verse croissantjes, verse jus en een gekookt eitje.
Daarna op ons gemak verder naar onze eindbestemming Largentiere.
Omdat het zondag is en we in een auto zaten in plaats van in een kerk hadden we besloten een preek te luisteren. Het ontbijt bestond uit gezonde voeding voor ons lichaam, nu gezonde voeding voor de geest.
En gezonde voeding was het, en lekker!

De preek ging over gekmakers. Gekmakers zijn mensen die jij op wat voor manier dan ook je leven negatief laat beïnvloeden als je niet uitkijkt, het kan van alles zijn: mensen die proberen de controle over jou te houden door manipulatief gedrag. Mensen die jou, door hun eigen gekwetstheid, vertellen dat jij niet goed genoeg bent zoals je bent. Mensen die je een schuldgevoel aanpraten, mensen die je op de kast jagen met bijbelteksten, mensen die je proberen te betrekken in conflicten die zij hebben met anderen.

Wil je het de gekmaker naar de zin maken of God?
Jezus besloot om het altijd Zijn Vader naar de zin te maken. Jezus was omringd door gekmakers die probeerden Hem onderuit te halen, namelijk de farizeeërs. Ze probeerden Hem uit de tent te lokken en hun religieuze denkwijzen op te dringen. Zelfs Jezus’ discipelen vroegen zich af waarom Jezus hen niet serieus nam. Jezus’ antwoord aan zijn discipelen was simpel: ik speel hun spel niet mee. 

Wat doen wij met gekmakers? Spelen wij hun spel mee? Laten we ons gek maken door kwaad met kwaad te vergelden of passen we Gods woord toe en vergeven hen, waardoor die last van onze schouders valt en wij niet geïnfecteerd raken met hun spel? 

zaterdag 18 augustus 2012

EEN REISGENOOT

Lily en ik zijn vanmorgen met de Mini vertrokken naar Zuid Frankrijk. De voorspelling voor het verkeer was code 'rood' wat wil zeggen: heel druk, files vanaf 50km dus we besloten vroeg te vertrekken.

Weinig tijd dus voor een stukje vandaag maar we willen toch alle twee graag even wat zeggen. Lily wilde Psalm 121, een reispsalm volgens haar en inderdaad toepasselijk:

De Heer behoedt je voor alle kwaad
Hij waakt over je leven
De Heer houdt de wacht
over je gaan en je komen,
Van nu tot in eeuwigheid.

Het is gaaf te weten dat de Heer met je meereist waar je ook naartoe gaat en je beschermt. We hadden geen files, het was zelfs bizar rustig op de weg. Er begon een rood lampje te branden dat ons vertelde dat we een lekke band hadden, maar het lampje vergiste zich. We kwamen super fit en vrolijk aan bij ons overnachtingshotel en daar begint mijn 'keuze' : Spreuken 18, want het is vandaag de 18de, vers 24
Iemand die vrienden heeft, moet hen als vrienden behandelen,
want een vriend is soms beter dan een broeder.

Ik ben enig kind dus geen zus en geen broer, wel een toffe vriendin om mee op vakantie te gaan en ik realiseer me hoe waardevol dit is. Ik realiseer me ook dat lang niet iedereen een vriend(in) heeft en daardoor iets heel waardevols mist want het is beter één goede vriend te hebben dan vele kennissen. Als je verlangt naar een vriend(in) zorg dan dat je er zelf één bent. Er zijn mensen die echt jouw vriendschap nodig hebben. Vraag God hen op je weg te brengen en neem de uitdaging aan een goede vriend te zijn:
een reisgenoot!

vrijdag 17 augustus 2012

HET WOORD VAN GOD



In de tijd dat ik nog weleens mocht spreken voor de kerk waren er mensen die mij te positief vonden spreken ‘prosperity preaching’. Ik was het er toen niet mee eens en ik ben het er nog steeds niet mee eens. Als ik in Gods Woord lees, vind ik God altijd zo positief, over alles. Al lijkt een situatie nog zo hopeloos, God ziet altijd een mogelijkheid hem ten goede te keren. God doet alles medewerken ten goede.
God stimuleert ons op het goede te focussen en positieve woorden te spreken, Hij stimuleert ons Zijn Woord te spreken, en Zijn Woord is leven!

In Spreuken 18:20-21 staat Als een mens iets goeds zegt, heeft hij een gevoel van welbehagen, hij voedt zich met de vruchten van zijn mond.

Woorden hebben macht over leven en dood, wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten.

Maak jezelf niet depressief met je eigen conversatie, stop je problemen uit te spreken, in de Amplified Bible staat you eat your own word.

Je hebt controle over hoe je je voelt: ‘Oh wat voel ik me toch rot’
Wat je tegen jezelf zegt is veel belangrijker dan wat een ander tegen je zegt. Zeg dingen die God kan gebruiken.

God vertelt ons dat we de keuze hebben tussen zegen en vloek. Zegen alles en iedereen: de dag, je man, je kinderen, jezelf. Je bent gezegend als je binnenkomt en als je uitgaat.
Zegenen doe je met je mond, met je woorden ‘The Lord bless you and keep you’
Wat een mooie dingen kun je spreken over anderen en jezelf. Het is gaaf om de zegeningen van Deuteronomium 28: 1-13 elke dag tegen jezelf te spreken. De woorden die je spreekt hebben macht over je leven.
‘Mijn kinderen zijn gezegend, mijn dieren, mijn boodschappen, ik ben gezegend waar ik ook ben, je bankrekening is gezegend, je werk is gezegend, je bent de kop en niet de staart.
Wees het eens met God. Je bent gezegend!

En wees dankbaar.
Psalm 100:4  breng Hem hulde, prijs Zijn naam.
Wees dankbaar en zeg het. Vertel God en mensen hoe dankbaar je bent, noem alles op waar je dankbaar voor bent. God heeft ons een mond gegeven om Hem te verhogen en klagen verhoogt hem niet. 
1 Tess.5:18 dank God onder alle omstandigheden.

Onze God is een positieve God, een God van een hoopvolle toekomst, een God van licht, een God van overwinning, een God van zegen, een God van leven.
Wie Jezus kent, kent God, en Jezus zei: Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed! 

donderdag 16 augustus 2012

SCHOENMAKER BLIJF BIJ JE LEEST



Er zijn vragen waar we niet eerder antwoord op krijgen dan wanneer dat de bedoeling is. Er zijn vragen waar we ons eigenlijk ook helemaal niet mee bezig zouden moeten moeten houden. ‘Voor alles is een tijd’ zegt Prediker, maar moeten wij die tijd altijd precies van tevoren weten?

Vanmorgen begon ik, heerlijk in de zon, in een nieuw Bijbelboek: Handelingen, in The Message. Jezus is gestorven en weer opgestaan. Hij ontmoette Zijn discipelen weer en sprak met hen over het Koninkrijk van God en toen ze voor de laatste keer samen waren vroegen zij Hem: ‘Heer gaat U dan binnen afzienbare tijd het koningschap van Israel herstellen?’ en Jezus antwoord: ‘Het is niet jullie zaak om te weten wat de Vader in zijn macht heeft vastgesteld over de tijd en het ogenblik waarop deze gebeurtenissen zullen plaatsvinden’
‘Maar wanneer de Heilige Geest over jullie komt zullen jullie kracht ontvangen en van Mij getuigen’......over de hele wereld.

Het gaat er niet om dat wij weten wanneer Jezus weer terug zal komen, Jezus zegt zelfs dat we ons daar niet mee moeten bemoeien, het is onze zaak niet. Onze zaak is het om de wereld door ons handelen te laten zien wie Jezus is.
Jezus zegt eigenlijk: Schoenmaker blijf bij je leest.

Waarom dan zoveel eindtijd studies terwijl Jezus zelf zegt: Bemoei je er niet mee, het zijn niet jullie zaken. ‘Timing is the Fathers business’
Doe beter wat je moet doen nu je nog hier bent.
Dit zijn Jezus laatste woorden.

Ik herinner me nog de posters op de NS stations met de mededeling ‘Dag des oordeels 21 mei 2011’
Wij, als nuchtere Nederlanders deden daar niet zoveel mee maar in Amerika waren er mensen die hun huis verkochten en hun baan opzegden, hun kinderen van school haalden. Gek? Jazeker, maar toch zijn veel Nederlandse Christenen ook bezig met het doen van voorspellingen en ook zij trekken volle zalen. Waarom als Jezus zo expliciet deze laatste woorden spreekt: Het zijn jullie zaken niet?

In Openbaring vertelt God precies wat er gaat gebeuren, maar wanneer, dat weet alleen Hij, en Hij zegt: Laten jullie nou heel de wereld  Mijn Koninkrijk maar zien en wanneer Ik terugkom dat zie je vanzelf want Ik kom als een dief in de nacht.
Het is niet jullie zaak!

Handelingen vertelt ons juist wat onze taak is in de tussentijd en over de geweldige mogelijkheden die God ons geeft door ons Zijn Heilige Geest te geven, NU. DIT is de dag die God ons geeft en waarop we onze talenten en gaven van de Geest mogen gebruiken.
Wij krijgen dezelfde kracht van de Heilige Geest die Jezus kreeg om Zijn wonderen te doen. (Dunamis) Wij krijgen dezelfde kracht en de kans om getuigen te zijn, wat wil zeggen dat we de kracht en de kans krijgen hetzelfde te doen als Jezus en Hem zo aan heel de wereld te laten zien. Dat is toch iets om geweldig dankbaar voor te zijn?

En de rest? Dat is onze zaak niet.

It is not for you to know the times or dates the Father has set by His own authority.
But you will receive power and you will be My witness.

woensdag 15 augustus 2012

KIJK VOOR JE




Filippenzen 3:10-14 Ik wil Christus en de kracht van Zijn opstanding ervaren, ik wil delen in Zijn lijden en aan Hem gelijk worden in Zijn dood, in de hoop misschien ook zelf uit de dood op te staan.
Niet dat ik al zover ben en mijn doel al heb bereikt. Maar ik houd vol in de hoop eens dat te kunnen grijpen waarvoor Christus Jezus mij gegrepen heeft. Broeders en zusters, ik beeld me niet in dat ik het al heb bereikt, maar één ding is zeker: ik vergeet wat achter me ligt en richt mij op wat voor me ligt. Ik ga recht op mijn doel af: de hemelse prijs waartoe God mij door Christus Jezus roept.

Paulus zegt: Ik ben vastbesloten die kracht te vinden die mij boven de situatie uit doet stijgen, de kracht die mij het vermogen geeft gelukkig te zijn ondanks de situatie waarin ik mij bevindt.

Jezus stierf voor een reden en Paulus zegt: ik ben vastbesloten die dingen te vinden en toe te passen waar Jezus voor gestorven is. Ik zal  de persoon zijn
die God me bedoelt heeft te zijn.

Iedereen heeft een verleden, maar je hoeft de zorgen van dat verleden niet je heden en je toekomst te laten bepalen. Je moet op een punt komen dat je het verleden het verleden laat. Elke dag is een nieuwe dag en God wil je nieuwe dingen geven.

In Jesaja 61:1-3 zie je dat God de slechte dingen van je verleden wil ruilen voor goede dingen in de toekomst, Hij ruilt:
armoede voor goed nieuws, een verslagen hart voor hoop, gevangen zijn voor vrijheid, vast zitten voor bevrijding, treuren voor troost, stof op je hoofd voor een kroon, een rouwgewaad voor vreugdeolie, verslagenheid voor feestkleding.

Hij neemt het slechte en geeft ons het goede!

Samuel heeft heel veel tijd in Saul geïnvesteerd en uiteindelijk mislukt zijn missie nog en Samuel baalt daar enorm van. In 1 Samuel 16 vraagt God aan Samuel: 'Hoe lang blijf je nog treuren om Saul?' 'Kom, Ik heb een nieuw plan'   
Wij investeren soms ook veel tijd en energie in mensen of dingen om ze dan uiteindelijk toch nog te zien mislukken, en God zegt: Hoe lang blijf je hier nog om treuren? Kom ik heb een nieuw plan.

We hoeven nooit bij de pakken neer te zitten, soms lukken dingen, soms niet, maar God heeft altijd een nieuw plan!


dinsdag 14 augustus 2012

GROWING TOMATOES


Van de week hoorde ik over een wedstrijd wie de grootste tomaat kon kweken en er was een man, ergens in Amerika die een super grote tomaat had weten te kweken. De man werd geïnterviewd en hem werd gevraagd hoe hij deze tomaat zo groot had weten te krijgen. De man zei dat er twee voorwaarden waren. Ten eerste moet de grond waarin de tomatenplant staat vrij zijn van alle onkruid, je moet nieuwe grond gebruiken omdat in oude grond vaak nog de resten van andere jaren zitten die ervoor zorgen dat niet alle voeding naar de tomaat gaat. Ten tweede moet je als je één hele grote, prijs winnende tomaat wilt, de tomatenplant snoeien, en hij vertelde hoe moeilijk dat vaak is want er zitten altijd meer dan  een tomaat aan een plant, allemaal gewoon goeie, acceptabele en lekkere tomaten maar ze moeten eraf om de ‘prijs tomaat’ de grootte te laten krijgen waarmee je de prijs kunt winnen. Als je de andere tomaten er ook aan laat zitten zal een deel van de voeding naar die tomaten gaan en de ‘prijs’ tomaat dus minder krijgen. Dus om een winnaar te laten groeien moeten de minder belangrijke dingen wijken.

Dit deed me denken aan mijn leven en ik dacht: ‘Doe ik iets wat echt belangrijk is of doe ik van alles en nog wat?’
Paulus zegt in 1 Korintiërs 9:24 Weet u niet dat zij die in een renbaan lopen, wel allen lopen, maar dat slechts één de prijs ontvangt? Loop dan zo dat u die verkrijgt.

Paulus zegt wat deze tomatenkweker ook zegt: Focus op de prijs.

Hebreeën 12:1 Nu wij door zo’n menigte geloofsgetuigen omringd zijn, moeten ook wij de last van de zonde, waarin we steeds weer verstrikt raken, van ons afwerpen en vastberaden de wedstrijd lopen die voor ons ligt.

Blijkbaar moeten we dus om die ‘prijs tomaat’ te kweken het oude ‘vuil’ en ‘andere tomaten’ verwijderen. Moeilijk vaak want het hoeven niet persé slechte dingen te zijn, het kunnen best ook goede, acceptabele en waardevolle dingen zijn waar we onze tijd aan geven, maar die tijd gaat wel ten koste van de ‘prijs tomaat’. Als ik naar mezelf kijk: ik schrijf, lees, studeer, werk, ga naar de huisgroep, zit in Women Only, volg cursussen, ga naar conferenties, onderhoud m’n relaties met vrienden enz., allemaal goed en allemaal leuk, een tomatenplant vol sappige tomaten, maar er zit geen ‘prijs tomaat’ bij want als we onze energie aan zoveel verschillende dingen geven is het onmogelijk dat één van deze dingen een ‘prijs’ kan winnen. Het is zo moeilijk voor ons om te snoeien zodat die een of twee dingen overblijven die God voor ons bedoeld heeft in ons leven. Je kunt geen 1000 dingen doen voor God ook al zijn ze allemaal goed, God wil het beste, dus moeten we een keus maken als we een ‘prijs winnende tomaat’ willen kweken.

Jezus ging ook voor de ‘prijs tomaat’. Hoe? Door Zich strikt aan het plan te houden wat God voor Hem had. Zo heeft God ook met een ieder van ons een plan wat leidt naar een ‘prijs tomaat’, een plan waar we misschien ook wat ‘snoeiwerk’ voor zullen moeten verrichten maar waarmee we dan wel het doel zullen behalen wat God voor ons gepland heeft.

maandag 13 augustus 2012

SPIEGELTJE SPIEGELTJE AAN DE WAND


Spiegels zijn op z’n tijd super handig. Als je de tijd neemt om er eens goed in te kijken laten ze je precies zien hoe je eruit ziet aan de buitenkant, alle mooie dingen maar ook de dingen waar  iets aan schort en waar we iets aan moeten veranderen.
Ze laten je bijvoorbeeld het stukje spinazie zien wat nog tussen je tanden zit, of de ketchup op je kin, of de vlek in je t-shirt. 

Misschien kijk je weleens in de spiegel en denk je ineens: ‘Die lijkt echt niet op mij!’. Dan wordt het tijd jezelf eens aan wat nader onderzoek te onderwerpen want misschien herken je jezelf niet maar wat de spiegel laat zien is echt jij.
Ik heb dat ook met enige regelmaat. Ineens zie ik een buik die er volgens mij nooit zat of m’n armen lijken(!) ineens veel dikker en ineens weet ik waar al die lekkere hapjes die ‘s avonds als sneeuw voor de zon verdwijnen gebleven zijn. Ik kon mezelf misschien even voor de gek houden door niet op de weegschaal te gaan staan maar de spiegel liegt niet!

Ik zal nu dus een keuze moeten maken want ik kan m’n spiegelbeeld niet ontkennen.
Als ik dat nieuw verworven vet wil bestrijden zal ik gezonder moeten eten en moeten bewegen.

Iedereen weet wel dat we in een spiegel precies kunnen zien hoe we aan aan de buitenkant uitzien. Lang niet iedereen weet echter dat er ook een spiegel is waarmee we precies kunnen bekijken hoe onze binnenkant eruit ziet, namelijk Gods Woord.
Gods Woord is als een spiegel waarin we kunnen zien hoe het met ons hart gesteld is en of er daar nog wat aan schort en er misschien iets is waar we wat aan moeten veranderen.
Want hoe sterk je band ook is met je moeder, je vriendin of je man, geen van hen kent de diepste gedachten van je hart, alleen God weet werkelijk alles van je en kan je ook als enige de waarheid laten zien. 

En ook dan zullen we een keuze moeten maken: doen we wat met het spiegelbeeld wat Hij ons laat zien, gaan we gezonder ‘eten’ en ‘bewegen’?

Jakobus 1:23-25
Want wie de boodschap hoort maar er niets mee doet, is net als iemand die het gezicht waarmee hij is geboren in de spiegel bekijkt: hij ziet zichzelf, maar zodra hij wegloopt is hij vergeten hoe hij eruitzag.
Wie zich daarentegen spiegelt in de volmaakte wet die vrijheid brengt, en dat blijft doen, niet als iemand die hoort en vergeet, maar als iemand die ernaar handelt- hem valt geluk ten deel, juist om wat hij doet.



zondag 12 augustus 2012

FROM ME TO YOU


Vanmorgen las ik Psalm 20, een Psalm van David en de mooie woorden troffen me.
Vandaag wil ik jullie deze woorden allemaal van harte toewensen.



May the Lord give you the desire of your heart

and make all your plans succeed

May the Lord grant all your requests

zaterdag 11 augustus 2012

ZONDE OM TE ZONDIGEN


Het is nog geen acht uur en nu al heerlijk buiten. 
Een kop koffie en de oude Bijbel van mijn moeder, 7 december 1939, zestien jaar was ze toen.
God zegt dat we kunnen leren van elk deel van Zijn Woord.

Leviticus 5
Mensen moesten offeren naar draagkracht: kleinvee, duiven of wat meel, iedereen kon vergeven worden. Belijden en offeren = vergeven. Erkennen dat je iets verkeerd gedaan hebt en er dan een ‘boete’ voor betalen, dan is het ongedaan gemaakt.

Toen betaalde je iets voor je zonde, nu ontvang je alleen maar. Jezus geeft je als het ware al voldoende kleinvee, duiven en meel om een heel leven te zondigen. Hij heeft al betaald voor alle zonden die je ooit in je leven zou kunnen doen.
Blijft over het belijden.

Een reden om maar raak te zondigen?
Ik denk het niet, want je draagt wel de gevolgen van je zonde. Je draagt altijd de gevolgen van wat je doet. Het enige gevolg wat is weggevallen is dat de zonde je scheidt van God. Maar je gaat nog steeds de gevangenis in als je steelt.
Vroeger verbrak je de overeenkomst die je had met God als je zondigde en werd de overeenkomst als het ware opgeheven, zoals bij elke overeenkomst; als één van de partijen zich er niet aan houdt moet er een boete betaald worden of de overeenkomst wordt opgeheven.
Die ‘boete’ heeft Jezus alvast betaald, de overeenkomst wordt nooit meer opgeheven. Maar de, laten we maar zeggen, ‘materiële schade’ blijft nog steeds. Je hoeft geen hogere premie te betalen maar je auto zit nog steeds in elkaar. Je wordt niet de verzekering uitgezet, maar je auto zit nog steeds in elkaar.
De schade is er dus nog steeds en die zul je moeten melden anders wordt het niet gerepareerd.

Er is een overeenkomst tussen God en ons, een soort leven/risico verzekering. Alle ‘schade’ in je leven wordt door deze verzekering gedekt. De premie is hoog, veel te hoog voor iemand van ons om die te kunnen betalen, maar we hebben geluk, onze Koning vindt dat we allemaal recht hebben op deze zorgverzekering en Hij heeft de premie betaald. De overeenkomst zal dus nooit verbroken worden en we worden er nooit uitgezet.

En hoe zit het dan met ‘schade’?
Die wordt vergoed, ten alle tijde. Alleen moeten we die schade wel melden en we hebben er de nadelige gevolgen van tot ze hersteld is. We moeten een schadeformulier invullen waarop we tot in detail vertellen wat er gebeurd is en wiens schuld het is. Heb jij de schade veroorzaakt of heeft een ander de schade veroorzaakt? En dan moet je het formulier ondertekenen, er staat: Naar waarheid ingevuld. En er staat ook dat als je liegt de verzekering niet uitkeert. Eerlijkheid is dus een voorwaarde.
Als je eerlijk de waarheid vertelt wordt alle schade vergoed en hersteld maar je kunt er wel behoorlijk last van hebben tot het zover is.

Gelukkig staat er in de overeenkomst hoe je schade kunt voorkomen en beperken.
Handig om hem te lezen, er staan echt wijze tips in en het voorkomt een hoop ellende als je je eraan houdt.

vrijdag 10 augustus 2012

MENEER VAN DALE WACHT OP ANTWOORD



Vincent was vanmorgen al vroeg hier, hij is een computer aan het bouwen. Hij is gisteravond tot laat bezig geweest maar iets lukte er niet. Ik zag op zijn bureau allerlei berekeningen liggen waar ik niks van snapte maar een ding snapte ik wel: voor elke opgave is een uitkomst als je maar de juiste formule gebruikt.

Ons leven lijkt ook wel wat op zo’n opgave, een hele lange som met optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, machten, tussen haakjes, wachten... en dan aan het eind staat er: =
Om het antwoord achter die = te kunnen krijgen hebben we de formule nodig en ik heb van mijn zoon begrepen dat in de wiskunde de formule is: ‘Halt Meneer van Dale wacht op antwoord’. Als je deze formule kent en toepast krijg je gegarandeerd de goede uitkomst.

Wij hebben in de ‘opgave’ van ons leven ook een formule die als je hem kent en toepast ook gegarandeerd de goede uitkomst geeft achter de =
Onze formule is: GELOOF

In Efeziërs 6:16 staat dat we bovenal het schild van geloof op moeten nemen waarmee we  alle pijlen van de boze zullen kunnen uitblussen.

Geloof dooft alle problemen. Als een brand geblust is is het geen brand meer, als een probleem opgelost is, is het geen probleem meer.
God gaf ons meer dan 1000 beloften en een Boek vol wijsheid waarmee we, als we Hem geloven, alle ‘opgaven’ in ons leven succesvol kunnen maken en alle problemen kunnen oplossen.

God wil heel graag dat we Hem geloven en vertrouwen want ons handelen vloeit voort uit wat we geloven. Als we Hem geloven en dit geloof toepassen zal ons leven altijd positief en oplossingsgericht zijn. Er zitten altijd wel wat moeilijke opgaven in ons leven en dan hebben we de ‘formule’ van geloof nodig. Geloof brengt ons naar de oplossing, geloof zegt: Voor elke opgave is een goede uitkomst.

donderdag 9 augustus 2012

DRESSED TO SEDUCE



Met Dennis heb ik hele gesprekken gehad over de periode in zijn leven dat hij drugs gebruikte. ‘Het gevoel was fantastisch’ zei hij.  Dit ‘fantastische’ gevoel is echter van korte duur, de gevolgen zijn minder fantastisch  en van invloed op de rest van zijn leven. En Dennis is echt niet de enige. Ik ken zoveel mensen die in de verleiding van drugs of alcohol, gokken, porno, vreemdgaan, schulden maken, overeten, roddelen, liegen etc. getrapt zijn omdat het ‘gevoel’ fantastisch was maar daar nu nog steeds de prijs voor betalen.

Spr.7:21-23 (MSG)
Zo wist ze hem te paaien met haar vleierij,
ze haalde hem over met allerlei lokkende woorden,
en zonder na te denken liep hij achter haar aan.
Zoals een os die naar de slachtbank gaat
bleef die dwaas aan haar geketend –
totdat een pijl zijn lever doorboorde,
zoals een vogel in het net vliegt
en niet merkt dat het hem zijn leven kost.

Spreuken 7 gaat over verleiding en hoe verleiding te werk gaat. Ze doet het voorkomen alsof het allemaal in jouw belang is, of alles erop is gericht om jou te plezieren. Verleiding omarmt en kust je. Ze laat het voorkomen moeite voor je te doen om het je naar de zin te maken. Verleiding wordt hier vergeleken met een overspelige vrouw:’Ik ging naar je op zoek, en nu heb ik je gevonden’ ‘Ik heb mijn bed al opgemaakt, laten we dronken worden van de liefde’. ‘I’ve got al the makings for a feast’ zegt The Message. Dat lijkt elke verleiding altijd te bieden.

Wie kent niet iemand die in de ‘vleierij’ van verleiding is getrapt? Wie is zelf nooit verleid?
Een keer  ‘vreemd’ gegaan? Want eigenlijk is vreemdgaan trouw zijn aan een ander dan God. ‘Vreemdgaan’ is ‘ja’ zeggen tegen iets waar God ‘nee’ tegen zegt. 
Het hoeft niet meteen drugs te zijn of overspel.Er zijn ‘verboden vruchten’ zat die je proberen te verleiden.

Verder zegt deze spreuk: Blijf zelfs uit de buurt van verleiding want voor je het weet heeft ze je te pakken.Ze pakt je op je zwakke plek die ze feilloos schijnt te kennen.
Zo ging het ook met Dennis, een jongen die niet zelfverzekerd is, een negatief zelfbeeld heeft en geen duidelijk doel. Hij is een jongen die hunkert naar aandacht. En dan komt verleiding.......
‘Soon she has him eating out of her hand, bewitched by her honeyed speech.
Like a bird flying into a net not knowing that its flying life is over!

Is dit geen triest eind? En gelukkig hoeft het zo ook helemaal niet te gaan, we hebben een keus en daar begint Spreuken 7 mee: 
Do what I say and you’ll live well.
My teaching is as precious as your eyesight-guard it!
Write it out on the back of your hands;
etch it on the chambers of your heart.
Talk to Wisdom as to a sister.
Treat Insight as your companion.
The’ll be with you to fend off the Temptress-
that smooth-talking, honey-tongued Seductress.

Doe wat Ik zeg en je zult een goed leven hebben
Mijn onderwijs is net zo waardevol als je zicht-bewaak het!
Schrijf het op je handen
graveer het in je hart
Praat met Wijsheid als met een zus
Behandel Inzicht als je partner
Zij zullen bij je zijn om je af te houden van 
de gladde, honingzoete praatjes van Verleiding!