donderdag 31 januari 2013

NIETS BETER DAN JE TE VERHEUGEN



Gisteren vroeg ik om wijsheid, vanmorgen was Prediker 8 t/m 12 aan de beurt. Er staat een hoop wijsheid in Prediker. Ook Prediker komt tot de conclusie dat wijsheid alleen te vinden is bij God en in het toepassen van Zijn Woord.
Prediker is Salomo en Salomo is de wijste man ter wereld. In zijn boek Prediker bestudeert hij als het ware het leven en alles wat er in gebeurt, in alle lagen van de bevolking tijdens alle levensfasen. Hij probeert de dingen te verklaren en in alles wijsheid te vinden maar hij komt tot de conclusie dat wij gewoon niets weten over wat er in de toekomst zal gebeuren dus het wijste wat je kunt doen is van het leven NU genieten. Gewoon je werk doen en daarnaast genieten van dit moment en volgens hem is dat ook precies wat God wil.

Prediker 8:15 Daarom prees ik de vreugde omdat er niets beters is voor de mens onder de zon, dan te eten en te drinken en zich te verheugen.

9:7 Welaan dan, eet uw brood met vreugde en drink uw wijn met een vrolijk hart want als gij dit doet dan heeft God dit reeds lang zo gewild.

11:10 Weer dus het verdriet uit uw hart.

Een goed begin van de dag! Vandaag ga ik Gods Woord toepassen en me focussen op vreugde, op de mooie dingen van vandaag.
Gewoon genieten van het leven ‘en weer het verdriet uit je hart’ staat er.

Vandaag blijft de slagboom voor mijn hart gesloten voor verdriet, alleen die zich kunnen legitimeren als ‘vreugde’ komen erin.
Het wordt een mooie en vreugdevolle dag!

Toen ik vanmorgen opstond had ik meteen al zo’n waardevolle reactie op het stukje van gisteren en dat maakte me blij. 
Ik ben ook niet meer ziek en dat maakt me ook heel blij.
Lily komt vandaag en samen gaan we weer mooie dingen maken voor Krejaatsie, ook al super leuk!
En ik besef dat ik een dochter van God ben en dat Hij er altijd voor me is, het moet dus wel een geweldige dag worden,
en dat geldt voor ons allemaal, dus een hele vreugdevolle dag iedereen!

woensdag 30 januari 2013

HE WILL GLADLY GIVE IT TO YOU



Misschien worden jullie de stukjes die ik schrijf over Dennis wel hardstikke beu, dat zou ik me zomaar voor kunnen stellen. Ik word het namelijk zelf ook hardstikke beu. Ik word het beu hoe mijn leven draait om Dennis en ik word het beu hoe hij steeds opnieuw in staat lijkt de kwaliteit van mijn leven te bepalen.

Ik kan niets veranderen aan zijn leven, kan niets veranderen aan de keuzes die hij maakt, kan ook niets veranderen aan zijn karakter. Het enige waar ik iets aan kan veranderen is hoe ik er zelf ermee omga. Ik kan zelf bepalen hoe groot ik zijn impact in mijn leven laat zijn. 

Hoe vervelend onderwerp ‘Dennis’ misschien ook is, het is wel een groot onderdeel van mijn leven en dat is waar ik over wil schrijven. Ik wil graag schrijven over de gigantisch positieve uitwerking die het toepassen van Gods Woord in mijn leven heeft. Om zo iedereen te bemoedigen Gods Woord toe te passen omdat het gaaf is en omdat het goed is en omdat het waar is!

Ik ken inmiddels talloze bijbelteksten die me vertellen dat ik altijd op God moet vertrouwen.
‘Ken Hem in al uw wegen en Hij zal uw paden glad maken’
‘Vraag en het zal u gegeven worden’
‘Alles wat je in Mijn naam vraagt zal Ik doen’

Vandaag heb ik weer eens een brief aan God geschreven met als thema Jacobus 1:5
Komt een van u wijsheid tekort? Vraag God erom en Hij, die aan iedereen geeft, zonder voorbehoud, zal u wijsheid geven.‘    ‘He loves to help’ staat er in de Message Bible nog achter.

Feit is dat ik inderdaad wijsheid tekort kom, dus heb ik maar een brief geschreven met een verzoek om wijsheid. In de bovenstaande tekst staat ‘Hij zal u wijsheid geven’  in elke Engelse vertaling staat: ‘It will be given’  dus het is in ieder geval zeker dat ik wijsheid zal krijgen dat is al een hele geruststelling.
Het is me in ieder geval ook duidelijk geworden dat ik de verkeerde vraag gesteld heb. Ik heb gevraagd Dennis te veranderen, ik heb gevraagd Dennis te genezen en inmiddels snap ik dat het zo niet werkt. Dennis heeft een vrije wil en ik kan God niet vragen aan die vrije wil te gaan zitten sleutelen. Dus nu vraag ik om vrede voor mezelf en om wijsheid hoe ik hier toch in hemelsnaam mee om moet gaan.

De vrede is er inmiddels en de wijsheid verwacht ik ook een dezer dagen.


dinsdag 29 januari 2013

CALLED TO BE LOVED




De Bijbel zegt in Ef.1:4-5 Al voordat Hij de wereld maakte, heeft God ons uitgekozen, wij die één met Christus zijn. Wij zouden alleen van Hem zijn en volmaakt voor Hem staan. Het is altijd Zijn bedoeling geweest ons als Zijn kinderen aan te nemen door Jezus Christus. 
In het Engels staat er nog achter: And this gave Him great pleasure.


We zijn gemaakt voor Gods plezier. God vindt het fijn om jou’ jou’ te zien zijn. En dat plan heeft niets te maken met hoe goed je bent of hoe slecht je bent. Het heeft niets te maken met hoe wij ons gedragen. Het heeft te maken met liefde, want God is liefde.

Gods prioriteit was altijd: van ons houden, en onze prioriteit zou moeten zijn: God van ons láten houden en een relatie met hem opbouwen. Een relatie als dochter of zoon.
Een echte familie, God is onze Vader, Jezus onze broer en wij zijn de kinderen. 
Er zijn enorm veel teksten die bevestigen dat wij een dochter/zoon van God zijn.

1 Joh.3:1 Wat heeft de Vader geweldig veel liefde voor ons! Wij héten niet alleen Zijn kinderen, wij zijn het ook.

Dat is de prioriteit in ons leven: een dochter of zoon van God zijn.
Waarom wil God dat zo graag?
Omdat God liefde is en het Zijn verlangen is van ons te houden.

De volgende tekst wens ik iedereen toe: 

Ef.3:17-19 Ik bid dat Christus meer en meer in je mag wonen, naarmate je Hem meer gaat vertrouwen. Dat je geworteld zult zijn in Gods liefde en daarop je leven zult bouwen. Dan zul je, samen met alle gelovigen, zien hoe breed, lang, hoog en diep de liefde van Christus is.

Gods liefde voor ons is: 
Breed genoeg om overal te zijn, er is geen plaats waar Gods liefde niet is. Je bent nooit alleen, God is er altijd.
Lang genoeg om voor eeuwig te duren. Gods liefde voor jou houdt nooit op.
Diep genoeg om alles aan te kunnen. Dieper dan de diepste put.
Hoog genoeg om over onze fouten heen te kijken.

Als je met heel je hart weet hoeveel God van je houdt
voel je je geaccepteerd in plaats van beschaamd.
Als je met heel je hart weet hoeveel God van je houdt heb je de moed om risico's te nemen.
Er zijn misschien dromen die je niet bereikt hebt door angst. Maar als je begrijpt hoeveel God van je houdt geeft dat je moed en valt angst weg.

Tot nu toe is er misschien veel mislukt in je leven maar Jezus zegt: ‘maakt niet uit, je kunt gewoon opnieuw beginnen, het nog eens proberen en deze keer help Ik je, deze keer doen we het samen.’

De prioriteit in je leven is niet iets voor God doen maar God van jou laten houden en gewoon een kind van Hem te zijn.

Hoe word je een kind van God?

Joh. 1:12 Aan allen die in Hem geloven en Hem accepteren gaf Jezus het recht om kinderen van God te worden.

Als je ten volle begrijpt hoeveel God van je houdt..........
                         zal dat je leven radicaal veranderen.

maandag 28 januari 2013

WALK THE WALK



Ik heb nu veel tijd om naar preken te luisteren. Zelf ben ik echt een fan van Joyce Meyer. Ik hou van haar directheid, ik hou ervan hoe zij gewoon zegt waar het op staat zonder allerlei verzachtende omstandigheden en ik ben het heel vaak met haar eens. Wat ik zeker met haar eens ben is dat je Gods Woord gewoon toe moet passen of je het nou snapt of niet en of het nou moeilijk is of niet. Als je de zegen wilt zul je ervoor moeten doen wat nodig is.
Gisteren luisterde ik nog een preek van haar die ongeveer het volgenden zei:

Er is altijd een strijd gaande tussen cultuur en Christendom. De Bijbel zegt dat we in deze wereld zijn maar niet van deze wereld. Als Christen moeten we weten wat we geloven en waarom we het geloven. We krijgen vandaag de dag zoveel voorgeschoteld dat we af en toe niet meer weten wat en wie we nou eigenlijk moeten geloven. Maar Jezus zegt in Johannes 14:6 heel simpel Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij.
Niet een weg, een waarheid maar DE weg en DE waarheid.
Maar hoe weet je dat dan?
Door het toe te passen. Door echt werkelijk volgens de principes van de Bijbel te leven zul je ervaren dat het waar is. Als God zegt dat Hij je zal zegenen, zal Hij je zegenen, als Hij zegt dat Hij je ‘double for your trouble’ geeft, doet Hij dat ook, maar dan zul je wel volgens Zijn principes moeten leven. Alleen Zijn Boek lezen is niet genoeg.
Het gaat erom hoe je leeft! Het gaat erom dat je een doener van het Woord bent. Het gaat erom dat je je keuzes maakt in overeenstemming met Gods Woord. Maak jezelf geestelijk sterk door je te voeden met Gods Woord. Mozes bad in Exodus 33:13 maak mij toch Uw weg bekend.

Toen Jezus zei dat Hij DE weg was bedoelde Hij niet alleen de weg naar de hemel. Hij kwam om ons te leren leven. Hij kwam om een voorbeeld voor ons te zijn en als wij dan leven zoals Hij, laten wij Hem weer aan een ander zien, maar er zijn heel veel Christenen die praten zoals ze horen te praten maar niet leven zoals ze horen te leven. They talk the talk but don’t walk the walk. Ze gaan braaf elke week naar de kerk en doen daar precies wat verwacht wordt dat ze daar doen maar dat is het dan ook wel. God zegt echter niet dat men ons herkent aan onze kerkgang maar aan onze vruchten! Er is een manier waarop je hoort te leven en een manier waarop je niet hoort te leven. Toen Jezus naar de aarde kwam leefde Hij radicaal anders dan anderen. Jezus deed wat Zijn Vader van Hem verwachtte en Hij sloot geen compromissen om aardig gevonden te worden door de rest. Toen Jezus zei dat Hij de Weg was bedoelde Hij dat Hij ons de weg kwam wijzen en voor kwam doen hoe het moest.

Christen zijn begint met je zonden belijden en Jezus offer te aanvaarden en Hem te vragen in je hart te komen wonen maar daarna moet je het wel gaan leven. Een Christen hoort echt een andere levensstijl te hebben. Christen zijn is niet alleen elke week naar de kerk komen, naar voren komen bij elke oproep en bidden als je in de ellende zit.
Christen zijn is een levensstijl van commitment aan God. Christen zijn is doen wat Gods Woord zegt en stoppen met alleen maar te zeggen hoe goed je weet wat Gods Woord zegt.

zondag 27 januari 2013

BOUWSTENEN



Wat een verandering, het stormt en regent en het is 3,5 graden boven nul, de sneeuw verdwijnt in hoog tempo en met mezelf gaat het iets beter.

Wat wel raar is, het lijkt wel of mijn nachten de laatste paar dagen een onderwerp hebben. Vannacht was het onderwerp: ‘Woorden geven vorm aan je gedachten, woorden zijn een soort bouwsteentjes’ en daar droom ik dan heel de nacht van, witte lego bouwsteentjes. Wakker, slapen, dromen, wakker, slapen, dromen.

Heel de dag dwarrelen er gedachten door je hoofd, heel de dag spelen er gedachten in je geest maar pas door deze uit te spreken geef je er vorm aan, maak je er een bouwsteentje van. Eén van de vele bouwstenen waaruit je leven is opgebouwd. Ik moest heel de nacht maar denken aan het Griekse woord voor ‘zweefde over de wateren’, ik weet namelijk dat het woord in de grondtekst een extra dimensie heeft, namelijk: ‘en overdacht, liet er Zijn gedachten over gaan’. 
Bij God was het dus blijkbaar ook zo dat er eerst allerlei gedachten bij Hem speelden en dat Hij pas daarna sprak, en dan was het er, een bouwsteen voor de aarde: licht, vissen, vogels, planten, zon, maan etc.

Ik bedacht hoe vreselijk dom het is onzinnige dingen te zeggen. Als alles wat je zegt verandert in een bouwsteen, van wat voor stenen wil je dan dat je leven opgebouwd is? Af en toe een wat mindere steen ertussen dat overleef je wel maar als het merendeel onzin is blijft er niet veel over.

Waar ik me nu ook van bewust ben zijn de onbewuste, achteloze uitspraken als je ergens over aan het piekeren bent. Tenminste dat heb ik. Het gaat bijvoorbeeld zo: Ik ben alleen en pieker over Dennis, zie allerlei scenario’s, de dingen die gebeurd zijn en de situatie zoals die nu is en dan ineens zeg ik hardop: ‘ het wordt nooit iets’ BAM, bouwsteen! Maar wel een verkeerde. De uitspraak ging als een ademhaling, vloeide gewoon voort uit m’n gedachten. Heel gevaarlijk, want als een leven opgebouwd wordt uit ‘het wordt nooit iets’ steentjes dan denk ik niet dat het iets zal worden.

De aarde was bagger, donker, duister, woest en ledig, niet bepaald een hoopgevend beeld en God had zomaar kunnen denken ‘Dat wordt nooit iets’, maar Hij sprak licht en Hij sprak leven en het zou heel slim zijn als wij dat ook zouden doen al ziet iets er nog zo hopeloos uit.

zaterdag 26 januari 2013

NOG STEEDS ZIEK


Nog steeds ziek en flink ook. Breng de laatste dagen op ‘Het Eiland’ door. Dat is de bijnaam voor ons bed waar we van dachten toen we het kochten dat het normale afmetingen had. Toen het echter thuisbezorgd werd was mijn eerste reactie: ‘Wow, het lijkt wel een eiland’ en zo heeft het die naam altijd blijven houden.

Ziek zijn is vervelend maar aan de andere kant is het ook best leuk. Het eiland ligt vol attributen om mezelf mee bezig te houden: Bijbels, notitieboeken, laptop, ipad, leesboeken etc. En het kastje naast m’n bed staat vol met Supradine forte, Bisolvon bruis, Advil liquid caps, glazen water, dropjes en een thermometer.

Noob vindt het helemaal geweldig, voor haar is het ‘a dream come true’ heel de dag een vrouwtje op bed waar ze op kan gaan liggen en die ze kopjes kan geven en die zelf ook nog eens terug aait. En als Fred naar boven komt met kopjes thee, uitgeperste sinaasappels en af en toe een boterham met kaas is haar geluk helemaal volmaakt.

Ik begin zeker vier keer per dag een preek te luisteren en elke keer hoor ik de eerste vijf minuten en val dan in slaap en zo gaat het ook met alle andere attributen op bed. 
Ik doe echt m’n best om toch nog een stukje te schrijven maar m’n inspiratie heeft volgens mij ook even griep, dus daarom alleen maar even deze update.
Ik ben ziek maar geniet er op een bepaalde manier ook wel van. Het uitzicht is prachtig, de besneeuwde takken van de bomen, de tientallen vogeltjes die vrolijk komen eten en vooral de rust. Het is heerlijk eens gewoon rust te ervaren. Gewoon niks kunnen, niks moeten, gewoon liggen en niks doen.
Ik zou bijna zeggen: ‘Dank U Heer, dat ik even ziek ben’ ‘Dank U  dat U inderdaad alles doet medewerken ten goede. Ook bedankt voor zo’n super lieve man als Fred, die rent en vliegt en me overvloedig verwent, dank U dat ik omringd word met zoveel liefde’

woensdag 23 januari 2013

VERGEVING


(Met Zoëlife op bezoek bij gevangenen met kerst)

Ziek. Gisteren voelde ik het al aankomen en blijkbaar heeft het niet geholpen tegen mezelf te zeggen dat ik absoluut niet ziek ging worden. Vanmorgen dacht ik eerst nog van wel maar nu denk ik er toch iets anders over.
Eigenlijk voel ik me ook te ziek om te schrijven, maar niet om te lezen. En ik heb nog een heleboel dagboekstukjes liggen. Ik las er een van 21 januari vorig jaar die me weer prikkelde en waar ik toch weer mee verder wil want blijkbaar ben ik nooit achter het antwoord gekomen. Ben eerlijk gezegd ook wel benieuwd wat jullie ervan vinden dus hier is het:
Gisteren hadden we een preek waarin verteld werd dat je, als je je medemens niet vergeeft, je in de hel komt. De predikant vertelde een man te kennen die in de hel had mogen kijken van God en daar tot zijn grote schrik zijn moeder zag, een gelovige vrouw die heel haar leven naar de kerk was gegaan en haar best had gedaan Jezus te volgen. Toen hij God vroeg ‘Hoe kan dat nou mijn moeder in de hel?’ zei God: ‘Zij heeft op aarde niet vergeven en daarom zit ze in de hel’.
‘Zo diep gaat het’ zei de predikant.
Daar ik niet alles zomaar aanneem wat er op de kansel gepredikt wordt en me dit nogal tegen de borst stootte ben ik het nu dus aan het onderzoeken. Ik wil alle teksten die in de Bijbel staan over vergeving lezen en erover nadenken en, het belangrijkste van al, erover praten met God.
Dat is toch gaaf hè, dat we gewoon kunnen praten met onze Vader, op dezelfde manier als we met onze aardse vader zouden praten. Geen poespas, geen vreemde rituelen, geen hoogdravende taal. Nee daar houdt God helemaal niet van. In Mattheus 6 staat dat God het liefst heeft dat je gewoon jezelf bent tegen Hem. Hij kent je immers beter dan wie ook en Hij houdt niet van acteurs die een rol spelen om zo van Hem te krijgen wat ze willen hebben. Ga gewoon lekker op je gemak op je kamer zitten, zegt Hij, ben zo gewoon en eerlijk mogelijk en focus je op God en je zult Zijn aanwezigheid ervaren.
Over vergeving:
Mattheus 6:12 ‘Vergeef ons onze schulden zoals ook wij hebben vergeven.’  Het woordje ‘zoals’ wil zeggen; vergeef ons op dezelfde manier als wij anderen vergeven. Maar verder ook geen consequenties van: want anders ga je naar de hel.
Matthew 6:14-15 (The Message)
 14-15"In prayer there is a connection between what God does and what you do. You can't get forgiveness from God, for instance, without also forgiving others. If you refuse to do your part, you cut yourself off from God's part.
Zo dat is toch wel even iets anders ‘You cut yourself off from God’s part’. Maar wat is ‘God’s part’ in dit geval? Jou vergeven!
En dan is de volgende vraag: ‘Ga je naar de hel als je niet vergeven bent?’ Als je niet vergeven bent worden je zonden je dus nog aangerekend. Kan een zondig mens in de hemel komen?
Ik denk het wel, ik denk dat er maar één zonde is die je belemmert in de hemel te komen en dat is: Niet erkennen dat Jezus je Verlosser is.
Maar......mijn zoektocht wordt vervolgd. Dat is een voordeel van ziek zijn, dan heb je daar tijd voor!

maandag 21 januari 2013

WHAT ON EARTH AM I HERE FOR?



8.00 uur, gisteren vergeten de vuilnisbak aan straat te zetten dus huppa eruit, in mn pyama de sneeuw in. Het is heerlijk buiten. Wie weet ga ik vandaag weleens een eind wandelen met James. Heel de dag nog voor me maar uit ervaring weet ik dat het in no time weer avond is en dat ik dan weer niet gedaan heb wat ik allemaal wilde doen. Waarom ben ik toch zo chaotisch en waarom lukt het me steeds maar niet enige structuur in m’n leven aan te brengen.

Gisteren heb ik een studie van Rick Warren van Saddleback in Lake Forrest, South California geluisterd ‘What on earth am I here for’  de intro van een nieuwe reeks, soort praktijk van purpose driven life. Gaaf! God heeft iedereen geroepen voor een doel, je hebt dus een roeping, en dat is niet je baan maar het doel waarvoor God je geroepen heeft. Rom. 8:28 ‘We know that in all things God works for the good of those who love Him, WHO HAVE BEEN CALLED according to His PURPOSE’  

En voor dat doel heeft Hij je speciaal gemaakt. Hij wist het doel al voordat Hij jou ervoor maakte. Daarom heeft Hij je ook altijd zo toegerust dat je in staat bent je roeping uit te voeren. Je roeping blijft ook altijd bestaan of je er nu gehoor aan geeft of niet en niemand kan de roeping die God in je gelegd heeft van je afnemen, je hebt hem en je houdt hem.
De dingen die je doet in je leven doen er ook niets aan af, al maak je de ene fout na de andere je blijft nog steeds je roeping houden. Een goed voorbeeld hiervan is is Paulus. Zijn roeping was: Gods Woord verkondigen aan de ongelovigen. Het duurde alleen even voor hij dat door had, hij begon met precies het tegenovergestelde: christenen vervolgen. Maar z’n roeping bleef bestaan.
We hebben allemaal een soort ‘deel’ roeping. We hebben allemaal een andere roeping en allemaal samen is het dan Gods grote plan. Net als in de gelijkenis waarin staat dat we allemaal deel zijn van één lichaam: oog, oor, voet etc. Een oog op zich, los van het lichaam, zwevend in de ruimte, daar heb je niks aan. Zo is het ook met onze roeping, helemaal alleen, los van alle anderen heb je er niks aan. Het gaat om het geheel, dus we hebben elkaar nodig.

Rick had heel veel teksten die bevestigen dat we echt een roeping hebben waartoe we geroepen zijn. Er staan er meer dan honderd in de Bijbel. De komende zes weken gaat het over: ‘Wat is dan mijn roeping?’ What on earth am I here for.
Nou ik ga luisteren elke week en toepassen natuurlijk.

De tekst van deze week is Jesaja 44:2 (CEV) 
I am your Creator.
You were in My care
even before you were born.

Als je deze zes weken ook mee wilt doen kijk dan op 

zaterdag 19 januari 2013

JE GAVEN ZIJN GAAF!



Lukas 13: 6-9 Toen vertelde Jezus deze gelijkenis: ‘Een man plantte een vijgenboom in zijn tuin en ging keer op keer kijken of er al vruchten aan de boom zaten, maar hij werd telkens opnieuw teleurgesteld. Uiteindelijk zei hij tegen zijn tuinman, ‘Ik heb nu drie jaar gewacht, en er heeft niet één vijg aan de boom gezeten! Hak hem om, hij neemt ruimte in beslag die we ergens anders voor kunnen gebruiken.’
“De tuinman antwoordde, ‘Geef hem nog één kans. Laat hem nog één jaar staan, dan zal ik er speciale aandacht aan besteden en hem heel veel mest geven. Als we volgend jaar vijgen hebben, dan is het goed, mocht het niet zo zijn, dan kunt u hem omhakken.’ (NLT)

Ik voel me ook weleens als deze vijgenboom eerlijk gezegd en misschien jij ook wel. God heeft ons ‘geplant’ op deze aarde met één doel, net als de vijgenboom: vrucht dragen. God geeft ons gaven en talenten en verwacht dat we daar iets mee doen, dat ze naar buiten zullen komen en zichtbaar zullen zijn zodat anderen zich ermee kunnen voeden.
Ik denk dat God ook steeds vol verwachting naar ons kijkt: ‘Is er al iets zichtbaar van Mijn plan? Beginnen de gaven al vruchten af te werpen?’ En ik denk dat God misschien ook wel teleurgesteld is als Hij steeds maar weer niets ziet, nog niet één vrucht.
Je leest dat bijvoorbeeld ook in de gelijkenis over de talenten (Matteüs 25:14-30). Degene die echt helemaal niets met zijn talenten gedaan heeft en ze zelfs begraven heeft worden ze afgenomen en hijzelf wordt weggestuurd met de woorden: ‘Je bent een slechte en laffe dienaar’ ‘Gooi die nutteloze dienaar eruit!’
Ook in Matteüs 7:19 staat iets soortgelijks: ‘elke boom die geen goede vruchten draagt wordt omgehakt en in het vuur geworpen’

De boodschap lijkt me duidelijk: Het is echt de bedoeling dat we onze gaven ontwikkelen en doen waarvoor God ons hier geplaatst heeft: vrucht dragen. En hoe hard het ook klinkt we blijken nutteloos te zijn als we dat niet doen.

Gelukkig is er de Tuinman die ons niet zomaar opgeeft. Hij zegt: ‘Geef ze nog een kans, laat Mij voor ze zorgen, laat Mij hen onder Mijn hoede nemen. Ik zal hen speciale aandacht geven en heel veel mest.’

Jezus wil je bij Gods plan betrekken en je helpen groeien. Hij wil je zoveel speciale, persoonlijke aandacht geven dat Hij zelfs in je hart wil komen wonen. Hij wil je dag en nacht vullen en doorstromen met Zijn aandacht en Zijn liefde. 
Als je daar ja tegen zegt en je daarmee voedt zul je zeker vrucht voort gaan brengen.

vrijdag 18 januari 2013

EEN GAVE VADER



Aparte dag vandaag. Vannacht heel slecht geslapen en heel veel gebeden. Al lang voor de wekker wakker en toen ik opstond dacht ik meteen: ‘De dag des oordeels’. Klinkt zwaar hè? Maar toch voelde het zo voor mij. Vandaag moest ik met Dennis naar de rechtbank voor iets wat hij ruim anderhalf jaar geleden gedaan heeft toen hij in een psychose zat. 
Voor mij al bijna weer vergeten en toch zeker vergeven na 15 maanden opname.

Zoals ik al schreef heel veel gebeden, niet alleen afgelopen nacht maar ook de dagen en nachten daarvoor. Ik heb het idee dat ik de hele Bijbel zo’n beetje uit m’n hoofd ken en ik heb God de afgelopen dagen en nachten herinnerd aan heel veel beloften die Hij gedaan heeft en heel veel dingen die Hij gezegd heeft en op een of andere manier was ik dan ook niet bang. Ik wist dat het goed zou komen. Af en toe sloeg even de twijfel toe maar die werd altijd weer overruled door vertrouwen.
Ik ben er namelijk van overtuigt dat God altijd doet wat het beste is voor ons en alles doet medewerken ten goede, dus bedacht ik: wat de uitspraak ook is, het zal het beste zijn voor Dennis.
Een soort: niet mijn wil maar Uw wil geschiede.

Nu zou het natuurlijk heel fijn zijn als Gods wil toevallig overeen zou stemmen met mijn wil en daar hoopte ik dan ook op en dat is ook precies wat er gebeurde.
Ik weet niet of het nu mijn gebed is wat verhoord is maar natuurlijk wil ik graag geloven van wel. Wat ik wel weet is dat ik in ieder geval rust had en zeker wist dat er niets zou gebeuren wat Dennis zou schaden.
Voor mij is God een trouwe Vader die altijd bij me is en van me houdt.

Ik twijfelde of ik hier over zou schrijven, moeilijk, maar ik ben God heel dankbaar en vind dat iedereen  best mag weten wat een gave Vader hij is.

woensdag 16 januari 2013

BEHALVE........




Vanmorgen om 7 uur eruit. Min 8,8 graden. In de file m’n auto naar de garage brengen.

Sinds dit jaar ben ik heel veel thuis. De afgelopen 16 jaar heb ik gewerkt en nu even niet en het is heerlijk! Thuis, schrijven, met Krejaatsie bezig zijn, zelf m’n huis en tuin bijhouden, met de honden wandelen, op visite, wat een luxe!
Ik dacht dat ik m’n werk heel erg zou missen, maar is mis het soms en dan een beetje. Ik voel me als de Spreuken 31 vrouw die de toekomst lachend en vol vertrouwen tegemoet ziet. Ben zó benieuwd hoe het schrijven en Krejaatsie zich verder laten ontwikkelen. 
In ieder geval volg ik mijn hart en ik geniet ervan.
Ik heb een goed leven, behalve.........Dennis.

Vanmorgen las ik nog een gaaf stuk over dat ‘behalve’. Iedereen heeft wel een ‘behalve’ in zijn leven.
Ik maak regelmatig een lijstje van alle mooie en goede dingen in mijn leven: Fred, Vincent, leuke vrienden, een positief karakter, humor, passie voor dingen, het vermogen te genieten, mooi huis, geen armoede enz.
Heel veel dus, meer dan genoeg voor een goed en gelukkig leven. Behalve dat enige wat me belemmerd compleet gelukkig te zijn: mijn zorgen om Dennis.
En zo heeft volgens mij iedereen wel een ‘behalve’ wat hun 100% geluk in de weg staat.

In 2 Koningen 5:1-14 lezen we bijvoorbeeld over Naaman. Hij was een groot krijgsman en stond in hoog aanzien bij z’n koning en werd door hem zeer gewaardeerd. En ook bij God stond hij in de gunst, die hem grote overwinningen had laten behalen. Hij had het helemaal gemaakt, Naaman, en had reden genoeg gelukkig te zijn was het niet zijn ‘behalve’. Naaman had namelijk lepra. Als hij dàt niet zou hebben, dan zou hij compleet gelukkig zijn.

Of het meisje wat bediende was in zijn huis. Ze behoorde tot Gods uitverkoren volk en ze geloofde in God en ze trof het met zo’n rijke baas. Ze had alles, behalve, dat ze meegenomen was als slavin.

Iedereen heeft dus z’n ‘behalves’ en iedereen moet keuzes maken met betrekking tot deze ‘behalves’. Laat je hen je leven bepalen of laat je Gods Woord je leven bepalen?

Vanmorgen zag ik een filmpje over Nick Vujicic. Hij heeft een heleboel ‘behalves’, hij heeft namelijk geen armen en geen benen, en als hij deze ‘behalves’ zijn leven had laten bepalen had hij ongetwijfeld een zeer ongelukkig, ontevreden en onvoldaan leven gehad.
Hij maakte echter de keuze niet naar zijn ‘behalves’ te kijken maar naar Gods mogelijkheden.
Het resultaat is een goed en gelukkig leven ondanks zijn ‘behalves.

Zulke voorbeelden zijn voor mij altijd een enorme bemoediging.
God is in staat je leven compleet te maken ondanks de ‘behalves’.

dinsdag 15 januari 2013

GROOT ONDERHOUD



Het eerste wat ik zag toen ik mijn ogen vanmorgen open deed was een dik pak sneeuw en toen m'n wekkerradio afliep vertelde die me dat heel autorijdend Nederland vanmorgen zo'n beetje stilstaat. De langste file ooit volgens de ANWB; 1000 km. Er zijn file's van 50 km stilstaand verkeer. Ik blijf thuis vandaag, dat weet ik wel.
Het is heerlijk warm binnen, de tuin is prachtig en het lijkt wel of ik een vogelopvanghuis heb. Het is zo leuk om te zien al die verschillende vogels die komen eten en natuurlijk Kippie die dapper haar deel verdedigt.

Vandaag las ik in 1 Koningen 6 hoe Salomo een huis bouwde voor God. Hij deed er zeven jaar over en maakte het prachtig. Hij gebruikte de beste materialen, mooie stenen, cederhout en van binnen bekleedde hij alles met goud. Hij zorgde dat het goed beschermd was en maakte tralies voor de ramen.
Toen het klaar was beloofde God hem dat Hij er zou gaan wonen. Blijkbaar was Hij heel tevreden over Zijn huis.

Vandaag woont God niet meer in een huis van stenen, hout en goud. Vandaag woont Hij in ons hart. 
Gisteren heb ik een boek gekocht over voeding, waarin precies wordt beschreven wat welke voeding met ons lichaam doet. Het is super interessant en ik heb het dan ook al bijna uit. De conclusie is dat God in mijn hart niet in zo’n heel geweldig mooi huis woont.
Ik heb duidelijk niet de beste materialen gebruikt om het te bouwen, niet de beste bouwstenen, niet het beste hout en het is ook niet bekleed met goud. Misschien dat alleen de tralies kloppen.
En dan heb ik het nu alleen nog maar over hoe mijn hart gebouwd is. Maar mijn hart is al wat ouder dus ook al vaak gebruikt. En het heeft al heel wat ‘visite’ ontvangen. Sommigen veegden netjes hun voeten en gingen voorzichtig met mijn interieur om maar er waren er ook die er met vieze moddervoeten binnen kwamen banjeren en hun sporen achterlieten.

Meestal lees ik een aantal boeken tegelijk en gisteren ben ik ook weer in ‘The Artist’s way’ begonnen. En dat boek begint heel toepasselijk met een soort van grote schoonmaak voor je hart. Hoe dan? Door elke ochtend te beginnen met 3 pagina’s schrijven. Je pakt een pen in je hand en gaat schrijven, zonder stoppen, zonder denken, zonder terug te lezen, zonder op taalfouten, komma’s, punten en uitroeptekens te letten. Je schrijft wat geschreven wil worden. En wat is dat? Juist, de rommel in je hart. Het schrijven werkt als een grote bezem, je veegt er alle losse rommel mee naar buiten en wat er over blijft is je oorspronkelijke ‘huis’. De plaats waar je echte ‘ik’ en God wonen. 
‘Morning Pages’, zoals schrijfster Julia Cameron ze noemt, zijn als een gebed, al schrijvend  vertel je God over alles wat je hart bezwaard, en al schrijvend baan je je een weg naar Hem toe.
Door dit elke ochtend te doen ruim je als het ware elke dag je hart op en ik denk dat God het ook wel prettig vindt in een opgeruimd hart te wonen en wat bewegingsvrijheid te hebben.

Zelf schrijf ik al jaren Morning Pages en ik heb inderdaad het idee dat dat de modder van vuile voeten en de overbodige rommel er wel grotendeels heeft uitgeveegd. Hoog tijd voor mij om eens iets aan de constructie te gaan doen voordat de stenen afbrokkelen en ik last van houtrot krijg!



zaterdag 12 januari 2013

JEZUS STOPTE



In Johannes 14 neemt Jezus tijd voor Zijn discipelen en praat met hen over de tijd dat Hij niet meer bij hen zal Zijn. Hij vertelt hen een aantal belangrijke waarheden. In vers 12-14  zegt Hij: Ik vertel jullie de waarheid, Ik verzeker jullie: wie op Mij vertrouwt zal hetzelfde doen als Ik, en zelfs meer dan dat, Ik ga immers naar de Vader. En wat jullie dan in Mijn naam vragen, dat zal Ik doen, zodat door de Zoon de grootheid van de Vader zichtbaar wordt. Wanneer je iets in Mijn naam vraagt, zal Ik het doen.

Dit is een belofte van Jezus aan Zijn discipelen, en als wij Jezus aannemen zijn ook wij Zijn discipelen.
Dat is nogal een belofte!
Geloven we deze belofte eigenlijk wel?
De autoriteit van God leeft in ons!
De vraag is: gebruiken we Hem ook? Nemen we de tijd om even te stoppen met onze drukke bezigheden op momenten dat het nodig is en gebruiken we dan deze autoriteit?
Want, wat heb je eraan als je het hebt maar het niet gebruikt?

Ik las vandaag namelijk het verhaal in Markus 10 over de blinde Bartimeüs. Jezus was daar onderweg met Zijn discipelen en werd door een grote menigte mensen gevolgd. Bartimeüs hoorde dat Jezus voorbijkwam en begon keihard te roepen: ‘Jezus heb medelijden met mij!’ 
De omstanders snauwden hem toe dat hij z’n mond moest houden, maar hij ging alleen maar harder roepen.
49 Jezus bleef staan en zei: ‘Roep hem’
51 Jezus vroeg hem: ‘Wat wilt u dat Ik voor u doe?’
De blinde antwoordde: ‘Rabboeni, zorg dat ik weer kan zien’
52 Jezus zei tegen hem: ‘Ga heen, uw geloof heeft u gered’. En meteen kon hij weer zien en hij volgde Jezus op zijn weg.

Toen Bartimeüs Jezus riep zei de menigte tegen hem dat hij z’n mond moest houden, maar daar trok hij zich niets van aan. Hij wist wie hij nodig had. Hij wist dat Jezus hem kon helpen en dat ook zou doen. 
Hij liet zich niet intimideren door een groep mensen die hem maar lastig vonden en blijkbaar dachten dat Jezus hem niet de moeite waard zou vinden om naar te luisteren.

Jezus stopte.
Jezus bleef staan en zei: ‘Roep hem’
Als je Jezus roept zal Hij altijd stoppen en naar je luisteren. Je kunt 24 uur per dag een beroep doen op Jezus en Hij zal je nooit lastig vinden, Hij zal het altijd de moeite waard vinden wat je Hem te zeggen hebt.

Hier dacht ik weer terug aan Johannes 14 waarin Jezus zegt dat wij hetzelfde en meer zullen kunnen doen als Hij. Want, kunnen anderen een beroep op ons doen? Blijven wij ook stilstaan om te luisteren en te helpen? Nemen wij tijd voor een ander? Vragen wij wat we voor hen kunnen doen?
Jezus deed het wel en wij zouden het ook moeten doen als we inderdaad hetzelfde en meer willen doen als Jezus.

vrijdag 11 januari 2013

GODS VERLANGEN



De winter lijkt dan toch te beginnen, het was vanmorgen echt koud, het vroor zelfs 2 graden. In de loop van de morgen kwam de zon en was het heerlijk. Lekker in de tuin gewerkt, nog steeds bladeren ruimen die in de herfst gevallen zijn, heerlijk ruikt dat!

Eergisteren schreef ik over de verlangens van het hart en hoe vaak de Bijbel spreekt over ons hart. Vanmorgen las ik Psalm 37 in de NIV waar ook weer gesproken wordt over de verlangens van het hart, dus deze verzen heb ik er maar even uitgehaald.

3a Trust in the Lord and do good
4   Delight yourself in the Lord and He will give you the desires of your heart
5   Commit your ways to the Lord, trust in Him and He will do this:
6a He will make your righteousness shine like the dawn

30 The mouth of the righteous man utters wisdom and his tongue speaks what is just
31 The law of his God is in his heart ,his feet do not slip.

Volgens mij staat hier gewoon dat als je voor God kiest, je vreugde in Hem vindt en op Hem vertrouwt, Hij je de verlangens van je hart geeft.

Maar het gaat verder. Als je voor God kiest en je Hem als Waarheid in je leven aanneemt ben je voor Hem rechtvaardig.

In vers 31 staat dat de wet van de Heer in het hart van de rechtvaardige is.

Dus als God je de verlangens van je hart geeft, geeft Hij je Zijn wet en Zijn verlangens.

God stuurde Zijn Woord naar de wereld: Jezus.
Jezus zegt in Johannes 10:10 Ik ben gekomen opdat je het Goddelijk leven kunt hebben en ervan kunt genieten in overvloed, ten volle, in overstromende mate.’
Dàt is Gods verlangen voor ons, Zijn verlangen wat in ons hart is.

Vertrouw op de Heer en doe goed
Verheug jezelf in de Heer
Verbind je leven aan Hem
Vertel alles wat je bezig houdt aan de Here
Vertrouw Hem
Word stil voor de Here en verwacht alles van Hem

dan geeft Hij je de verlangens van je hart! (HB)

woensdag 9 januari 2013

DE VERLANGENS VAN JE HART



Vraag jezelf niet af wat de wereld nodig heeft, vraag jezelf af waar jij passie voor hebt en ga dat doen. Want wat de wereld nodig heeft zijn mannen en vrouwen met passie.

Kracht komt van binnenuit, het vindt zijn oorsprong in de verlangens van het hart en niet in verplichting.

Als we naar Jezus kijken zien we een man die werkelijk vrij is en Zijn leven met passie leeft. Hij leeft en geeft leven. Je kunt niet van Jezus zeggen dat Hij lauw was, dat Hij eigenlijk geen zin had in wat Hij deed maar dat Hij het alleen maar deed omdat Hij het moest van Zijn Vader. Dan had Hij het nooit gekund. Jezus doet wat Hij doet omdat het is wie Hij is, het stroomt er gewoon uit, Zijn hart zit erin, de kracht komt van binnenuit.
Alles wat van buitenaf opgelegd wordt is de wet, een aantal normen waarvan we de druk voelen aan de buitenkant. Vrijheid, een bevrijd hart komt van binnenuit.

Jezus is een man vol passie en verlangen. 
Helaas is ons vaak geleerd dat passie en verlangen verkeerd is. Ons is vertelt dat we nuttig en dienstbaar moeten zijn. Daarom voldoen we vaak aan de verwachtingen van anderen, we doen veel dingen die we doen uit een soort verplichting in plaats van uit ons hart. Maar dat doodt je! In 2 Corinthiërs zegt Paulus dat de wet doodt. Het leven van ‘zou moeten’ dood je ziel, het maakt je hart hard. Dat deed het ook bij de Farizeeën.

En dan komt Jezus en Hij geeft gehoor aan verlangen. Hij handelt naar Zijn hart. Hij daagt de Farizeeën uit. Is het je weleens opgevallen hoe Jezus tegen mensen praat? Hij vraagt: ‘Wat wil je?’ ‘Wat zoek je, wat heb je nodig?’.
In Johannes 7 zegt Hij ‘Als iemand dorst heeft, laat hem naar Mij komen’. Hij heeft het over verlangen, Hij heeft het over dorst van de ziel. Jezus zegt: ‘Als je je bewust bent van je verlangen kom dan naar Mij’ 

Hoe je met je verlangen omgaat zegt hoe je met je hart omgaat. En zovelen van ons hebben geleerd, door het leven of door een verkeerd evangelie, hun verlangen aan de kant te zetten en door te gaan te voldoen aan de verlangens van anderen.
Maar Jezus zegt: doe dat niet, hou je hart levend! Bescherm je hart boven alles want daar ontspringt de bron van je leven. (Spr. 4:23)
Jezus leeft wie Hij is. Hij gooit tafels om in de tempel, Hij zet de Farizeeën op hun nummer, Hij is diep geraakt, intiem met outcasts, Hij huilt om Z’n vrienden, deze man leeft. We noemen Hem ook een levende God. Hij dringt er bij ons op aan dat ook te doen en ons hartsverlangen te herstellen. Hij wil dat we de verlangens van ons hart omarmen in plaats van ontlopen en Hij wil dat we er vanuit leven want Hij weet dat het ons naar Hem zal trekken, het is immers de plaats waar Hij woont!
Hij weet dat het verlangen van ons hart de grootste kracht in ons leven is.
Liefde kan niet bestaan zonder verlangen. Daarom is God uit op ons hart. Hij wil gewild zijn en niet een ‘verplicht onderdeel’  in ons leven.
Plicht en ‘zou moeten’ leidt nooit tot liefde. Je kunt niet liefhebben en niet geloven zonder 
Verlangen.

maandag 7 januari 2013

WEET JIJ WIE JE BENT?



De twee meest gestelde vragen die mensen zichzelf stellen zijn:
Wie ben ik?
En waarom ben ik hier?

Als je niet echt weet wie je bent zal een ander voor je bepalen wie je moet zijn en je gaat proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen. En zo bepaalt ook een ander het doel waarom je hier bent.
Maar dat is niet waarom God je geboren liet worden.
Hoe dichter je bij God komt, hoe meer je te weten komt over jezelf want God is je Schepper.
Hoe meer je omgaat met je Schepper, hoe meer je zult begrijpen waarom Hij je maakte.
Dat is de keuze die je zult moeten maken: ‘Ga ik heel mijn leven een nep leven leiden om anderen te pleasen of ga ik zijn wie God me maakte?’

Ons grootste voorbeeld van iemand die precies wist wie Hij was is Jezus. Hij wist wie Hij was, Hij wist waar Hij vandaan kwam en Hij wist waar Hij naartoe ging.
Dat moeten wij ook weten. We moeten weten wie we zijn en wie we niet zijn. We moeten weten wat onze sterke punten zijn en we moeten onze zwakke punten kennen. 
Jezus wist wie Hij was en waar Hij goed in was. Wij weten ook welke gaven God ons gegeven heeft en welke niet. Door dit te weten, weten we ook onze verantwoordelijkheden. De gaven die God ons gegeven heeft vertellen ons wat Hij van ons verwacht.
God verwacht niet alles van je. Hij maakte je om een paar dingen te doen, niet om alles te doen. Je bent niet verantwoordelijk voor alles wat er om je heen gebeurt maar je bent wel verantwoordelijk om te zijn wie God je bedoelde te zijn.

Het weten wie je bent en waarom je hier bent bepaalt je prioriteiten. Het vertelt je waar je op moet focussen en wat je moet negeren. 

Ik schrijf dit stukje eigenlijk omdat ik vandaag een preek hoorde waarin de spreker vroeg: Wat zijn de vijf belangrijkste prioriteiten in je leven, in volgorde van belangrijkheid? Wat zijn de pijlers van je leven, welke vijf dingen zijn in jouw leven het aller belangrijkst, waar bouw je je leven op?

Zulke vragen houden me dan bezig want als je het niet weet, als je niet weet wat voor jou het belangrijkst is zullen anderen voor jou bepalen wat voor jou het belangrijkst is en zul je een leven leiden wat anderen voor je bepalen.
De Bijbel zegt dat we zelf onze waarden moeten weten, want als we ze niet weten kunnen we ze toch zeker niet leven. Als we onze prioriteiten niet eens kunnen noemen zullen we ze ook niet leven.

Weten wie je bent, wie God je bedoelt heeft te zijn bepaalt je doel en de richting van je leven. Als je weet wie je bent kan geen enkele kritiek en geen enkel probleem je ervan weerhouden om op je doel af te gaan.
Weten wie je bent geeft je de moed om je verleden achter je te laten en je toekomst met vertrouwen te betreden.

zondag 6 januari 2013

I PRAY THAT YOU MAY PROSPER IN EVERY WAY




Vanmorgen kregen we voor de preek begon allemaal een kaart van Rob. Op de voorkant staat in grote cijfers 2013 en dan de tekst: ‘Geliefde, ik wens dat het u in alles goed gaat en dat u gezond bent, zoals het uw ziel goed gaat’ (Joh.3:2)


Op de achterkant staan drie statements die je zelf in moet vullen:
In 2013 stop ik met:..............
In 2013 begin ik met:.............
In 2013 wil ik heel graag:...........

Ik heb hem maar meteen ingevuld. Bij punt 1 heb ik één ding, bij punt 2 drie dingen en bij punt 3 zes dingen.......

Bij nader inzien bedacht ik dat de vervulling van punt 3 waarschijnlijk het gevolg is van het toepassen van punt 1 en 2.

In Galaten 6:7 staat namelijk: ‘Vergis u niet, God laat niet met Zich spotten: wat een mens zaait, zal hij ook oogsten’ in the Amplified staat: ‘For whatever a man sows, that and that only is what he will reap’ (wat een mens zaait, dat en dat alleen zal hij oogsten.)

Dus je kunt elke dag naar een steengoeie preek luisteren, vier hoofdstukken in de Bijbel lezen over vergeving, niet roddelen, geheimen niet doorvertellen etc., zolang je het niet toepast heeft het geen enkele zin. Ik denk dat de meeste van ons wel weten wat we zouden moeten doen en zouden moeten laten, alleen dat weten levert niet zoveel op als we het vervolgens niet doen.
We weten heus wel dat we moeten vergeven, maar het is soms zo moeilijk.....
We weten heus wel dat we niet moeten roddelen maar hoeveel van ons doen het toch?
We weten heus wel dat we een geheim niet door moeten vertellen maar hoe vaak vertellen we het niet toch tegen één persoon die dan vervolgens moet beloven het echt niet verder te vertellen? En dan verzinnen we er ook nog vaak heel handig het smoesje bij dat we het doen zodat we er samen voor kunnen bidden. 
Maar ‘vergis u niet, God laat niet met Zich spotten....’
En God zegt ook helemaal niet dat je het eerst leuk moet vinden voordat je Zijn Woord toepast of dat het altijd makkelijk is. Het maakt helemaal niet uit wat je ervan vindt of hoe je je voelt, als je het maar gewoon doet!

In Matteus 7: 12 staat dat wij anderen moeten behandelen zoals we zouden willen dat ze ons behandelen.

Laten we anderen bemoedigen in plaats van ontmoedigen, goed over elkaar spreken in plaats van roddelen, elkaar accepteren, waarderen en respecteren, elkaar helpen in plaats van veroordelen.
Zo zaaien we de oogst die we zelf graag willen en we investeren meteen in een mooiere wereld voor ons allemaal.
Als we verandering in ons leven willen zullen we zelf de boer op moeten en beginnen met zaaien.
Niet altijd makkelijk maar: ‘Wie met tranen zaaien, zullen met gejuich maaien’ (Psalm 126:5)