zaterdag 23 februari 2013

ZOUTVERVANGERS


Vanmorgen las ik Lukas 13 en 14. In Lukas 14 staat aan het eind het bekende gezegde over zout. ‘ Het zout is goed, maar als het zout zijn smaak verloren heeft, waarmee zal het smakelijk gemaakt worden? Het is niet geschikt voor het land en ook niet voor de mesthoop: men gooit het weg.....’

Ik vroeg me dus af: Waardoor verliest zout zijn smaak? Kàn zout zijn smaak eigenlijk wel verliezen?
Google. Ik typ in: ‘Hoe verliest zout zijn smaak?’
Ik kwam heel wat over zout te weten en ook dat zout op zich nooit zijn smaak verliest. Zout verliest alleen zijn smaak als het een verbinding aangaat met een andere stof of vocht.
Gaaf hè?
Ik zag heel veel overeenkomsten tussen zout en ons, als volgelingen van Jezus die dat zout vertegenwoordigen.
Hier volgen de stukjes die me opvielen en troffen. Waar ‘zout’ staat zou je dus ook ‘volgelingen van Jezus’ in kunnen volgen, dan wordt het echt interessant.

Zout, in zijn pure vorm, is het enige voedsel wat nooit zijn smaak verliest. Zout is onsterfelijk en zout verleent zijn onsterfelijkheid aan alles waar het mee wordt vermengd.

Zout in vroeger tijden:
Zout is onmisbaar, iedereen heeft het nodig, het is niet zó zeldzaam en niet zo duur.
Iedereen heeft het Woord van God nodig en vroeger was geloven niet zo ‘zeldzaam’ als nu. Jezus zegt dat Gods Woord voor iedereen beschikbaar is.

Maar wie de zoutwerken beheerste, controleerde het land! En prinsen en prelaten hebben daar dan ook schandalig misbruik van gemaakt. Hier zie ik toch wel overeenkomsten met de Farizeeërs en schriftgeleerden en later helaas ook met andere gezagvoerders in de kerk. Wie kent niet de verhalen over meneer pastoor die bij de boeren langs ging en daar de beste stukken vlees meenam terwijl de boer een heel gezin te onderhouden had met, zoals meneer pastoor vertelde dat God graag wilde, zo veel mogelijk kinderen.

Er werd een zware zoutbelasting opgelegd, die zo onrechtvaardig was dat de prijs van het zout één van de belangrijkste oorzaken werd van de Franse revolutie. Ik denk dat de kerk van vroeger de religieuze regels zo zwaar maakte dat ze te zwaar werden om God nog te kunnen volgen.
Gandhi leidde in 1930 zijn volgelingen op om zelf zout te gaan oogsten, in overtreding van de Brits koloniale wet.
De mensen gaan zelf Bijbel lezen en Gods Woord ‘oogsten’ tegen de wil van de kerk in.

Vanaf 1850 stort de wereld van het zout in, er komen zoutvervangers, zout was ineens een goedkoop goedje. Zout was door nieuwe technieken zoals inblikken, de koel/vrieskast ook niet meer nodig om voedsel te bewaren.
We hebben God niet meer nodig, er zijn zoveel alternatieven die hetzelfde lijken te doen als het Woord van God......zoutvervangers.
Wat wel vreemd is, is dat het zout van vroeger niet slecht voor de gezondheid lijkt te zijn en geen hoge bloeddruk veroorzaakt. Vroeger aten de mensen wel tot 4 keer zoveel (puur) zout als wij nu eten aan zoutvervangers. Dat geeft toch ook te denken.

Volgelingen van Jezus zijn het zout der aarde (echt zout).
We doen niet zout, we zijn zout. Zout heeft smaak en geeft smaak. Als wij zout zijn geven we smaak aan iedereen waar we mee in aanraking komen.

En tot slot: zout kan zijn smaak alleen verliezen als het een verbinding aangaat met een andere stof of vocht. Op een andere manier verliest puur zout zijn smaak niet. 
Dus als we ons afvragen hoe wij onze passie voor Jezus kunnen verliezen, of met andere woorden; onze smaak verliezen, dan komt dat alleen doordat we een verbinding aangaan met een andere ‘God’ en ons teveel vermengen en laten beinvloeden door mensen die het totaal oneens zijn met Gods Woord.....Zoutvervangers.

donderdag 21 februari 2013

GOED NIEUWS



Hebr. 13:5 
Laat u niet door geld in beslag nemen. Wees tevreden met wat u hebt, want God heeft gezegd: ‘Ik zal altijd voor u zorgen; Ik zal u nooit in de steek laten’

Er staan zoveel quotes van God in de Bijbel. Ik haal er nu deze even uit omdat de media bol staat van waarschuwingen en deprimerende berichten over geld:
‘Nederland weer in een depressie’
‘Het zal nog zeker tien jaar duren eer de economie wat aantrekt’
Huizenprijzen moeten nog 20% dalen’
‘Langere wachtlijsten voor voedselbank’
‘Over aantal jaren geen geld meer voor ouderenzorg’
en we geloven het allemaal,
want: ‘de media heeft gezegd’.
Maar hoe zit het met wat God heeft gezegd?
Er staan honderden ‘God heeft gezegds’ in de Bijbel die we allemaal zouden kunnen gebruiken om te weerleggen wat de politici, wetenschappers, economen, doktoren, leraren, leiders etc. zeggen, wanneer het afwijkt van wat God zegt.

Zó waardevol is het om te weten wat God zegt.
Zó waardevol is het om te onthouden wat God zegt.
Zó waardevol is het om te geloven wat God zegt.

Terwijl ik dit zit te schrijven licht het scherm van m’n Ipad  die voor me ligt op, er staat:
RTL Nieuws 365, 1 minuut geleden:
Werkloosheid loopt op tot7,5%’

Vreselijk! Beangstigend!

Maar gelukkig licht ook Gods Woord op, er staat:
Bijbel Nieuws eeuwigheid, 2000 jaar geleden:
‘Ik zal altijd voor u zorgen, Ik zal u nooit in de steek laten’

en ik geloof het.

dinsdag 12 februari 2013

HOON EN MINACHTING


Sjonge wat is Gods Woord toch vaak moeilijk. Denk je het net door te hebben, lees je verder staan je haren weer ineens recht overeind. Maar feit is dat het zeer uitdagend blijft, tenminste voor mij. 

Leviticus 15:30
Maar wanneer een geboren Isrealiet of vreemdeling met opzet een gebod overtreedt dan hoont hij Jahwe en moet hij uit Zijn volk verwijderd worden. Hij heeft Jahwe’s Woord geminacht en Zijn gebod geschonden. Zo iemand moet onherroepelijk verwijderd worden. Hij moet de gevolgen van zijn zonde dragen.

Dit is de eerste keer dat deze tekst me echt opvalt en mijn eerste gedachte was: ‘Zouden er nog mensen binnen die gemeenschap geleefd hebben? Of zouden er allerlei smoesjes verzonnen worden om maar aan te kunnen tonen dat ze Gods gebod door onoplettendheid hadden overtreden? Want dan mocht je namelijk blijven. Je bracht een offer en de zonde werd je vergeven.’
Toen ik de tekst nog een keer las vielen de woorden, hoon en minachting, me op. Als je Gods geboden opzettelijk overtreedt dan hoon je God en minacht je Zijn Woord.
Zo heb ik het eerlijk gezegd nog nooit bekeken.

Honen is een beetje ouderwets woord en ik heb het even in het woordenboek opgezocht. Honen is: beledigen, bespotten, belachelijk maken, met verachting bespotten, uitlachen, smalen.

Dus dat is blijkbaar wat we doen als we Gods geboden met opzet overtreden. Gelukkig worden we niet meer uit de gemeenschap verwijderd en hoeven we niet meer op deze manier de gevolgen te dragen maar het zet me wel aan het denken want de gevolgen kunnen dan wel veranderd zijn maar de betekenis van honen en minachting is niet veranderd.

Elk mens heeft waarschijnlijk zijn zwakke plek, een trekje waar hij of zij moeite mee heeft: liegen? jaloezie? begeerte? je vader of moeder niet kunnen eren?
Mijn zwakke plek is duidelijk mijn mond. Ik heb vaak moeite hem dicht te houden op momenten dat dat verstandiger zou zijn. Vaak gaat dat onoplettend en is het eruit voor ik er erg in heb maar niet altijd. Ik weet soms heus wel dat ik niet zou moet zeggen wat ik zeg. Ik wist alleen niet dat ik God daarmee hoon en Zijn Woord minacht, want dat is uiteraard niet wat ik wil en ook niet wat ik er voor over heb.

Als ik dan verder lees krijg ik toch wel weer een beetje de kriebels. Iemand overtreedt een gebod, wordt aangegeven door twee anderen die het zien en God geeft Mozes de opdracht de man uit de gemeenschap te zetten en met z’n allen te stenigen tot hij dood is.
Ik vraag me dan meteen af wat vervolgens de motivatie van Gods volk zal zijn om Zijn geboden te gehoorzamen. Is dat angst of liefde?

Ze moesten kwastjes aan hun kleding naaien om zichzelf constant aan Gods geboden te herinneren en ervoor te zorgen dat ze deze navolgden en niet meer de begeerten van hun eigen hart en ogen volgden.

In de liefde is geen plaats voor angst......Angst houdt altijd verband met straf....’
(1 Joh. 4:18)

Jezus heeft de straf weggenomen en als het goed is daarmee ook de angst zodat liefde overblijft en dat lijkt me toch een veel betere motivatie.

maandag 11 februari 2013

ER IS ALTIJD HOOP



Bijna elke dag kijk ik naar een preek of studie van iemand. Vanavond keek ik naar een aflevering van Joyce Meyer, een soort documentaire over een jongen: Trevor, een soort Dennis. Een jongen die allerlei labels kreeg: bipolaire stoornis, autistisch, ADHD, ADD en ga zo maar door.
Niemand leek de jongen te kunnen helpen, niemand wilde ook nog maar iets met hem te maken hebben. Er was maar één conclusie: hopeloos.
Zelfs de hulpverleners trokken de conclusie: niet te helpen.
Maar er werd voor de jongen gebeden en God luisterde.

Altijd als je in een schijnbaar hopeloze situatie zit, op welk vlak dan ook zal de satan je vertellen: ‘Er is geen hoop, wat je ook doet, niets zal deze situatie ooit kunnen veranderen’.
Maar er is maar één ding wat nooit verandert: God.
God verandert nooit maar Hij kan alles veranderen.
Zolang je bidt, werkt God. Niets is onmogelijk voor God.

De ouders van Trevor gaven niet op en God gaf ook niet op.

Psalm 27:13 zegt: (What, what would have become of me) had I not believed that I would see the Lords goodness in the land of the living.

Verwacht goede dingen van God. Geloof dat God aan het werk is hoe de situatie er op dit moment ook uitziet.

Trevor was eenzaam en had geen doel in zijn leven. Hij was depressief en had niemand meer die nog met hem om wilde gaan. Hij begon te drinken en drugs te gebruiken in combinatie met z’n medicatie. Zijn ouders waren radeloos en konden hem niet helpen. Niemand wilde hem nog een kans geven. Niemand, behalve God.
Trevors moeder keerde zich tot God en God luisterde. Hij had altijd al een plan met Trevor.
Trevor begint de zin van het leven te zien en komt tot geloof.

Psalm 16:11 You will show me the path of life; in Your presence is fullness of joy.....’

Trevor is nooit meer alleen.

Een prachtige documentaire die laat zien dat er altijd hoop is.
God geeft hoop.

zaterdag 9 februari 2013

EIGEN SCHULD



Ik lees het verhaal over Eva en probeer me in haar te verplaatsen. Ze woont in het Paradijs. Het moet geweldig geweest zijn. Prachtige vegetatie, rivieren, zonneschijn, dieren, en....God. Ze leefde in de nabijheid van God. Hij wandelde met Adam en haar in de tuin. Voor hen was dat normaal. Hier begon de wereld in het klein zoals God het bedoelde. Een man en een vrouw, totaal aan elkaar toegewijd, elkaars maatjes, partners, geliefden. Adam was blij met Eva ‘Eindelijk een gelijke aan mij’ zegt hij. Hij wil haar echt, ze voelt zich gewild en totaal geaccepteerd, een gelijke aan haar man. Ze waren gelukkig. Alles was van hen. Eva was gemaakt naar Gods evenbeeld, Godlike zegt The Message. Alleen.....besefte ze dat? Wist ze dat ze Gods evenbeeld was? Wist ze dat God hen alles gegeven had? Ik denk het niet want de eerste de beste keer dat verleiding op haar pad komt laat ze zich verleiden. De verleiding lijkt zo mooi, zoals zo vaak. De verleiding laat haar vergeten wat ze allemaal heeft en focust op dat ene wat ze denkt niet te hebben. ‘Stel je eens voor dat je dat ook zou hebben dan heb je het allemaal’. Verleiding laat je geloven dat je iets mist, dat er iets schort aan wat je hebt. Eva vergeet wat Adam haar vertelde over Gods enige verbod. Het basisprincipe van oorzaak en gevolg, van zaaien en oogsten. Dit is eigenlijk de eerste keer dat God zegt: ‘Ik geef je de keuze’ En God zegt ook ‘Kies dan het leven!’ Kies leven, kies God! 
God laat hier zien dat er geen middenweg is; of je kiest voor Hem of niet. Of je bent gehoorzaam aan Hem, of niet. Je kunt niet de dood kiezen en dan het leven verwachten. Ze leefde naast God, ze had alles, maar besefte het niet. Het enige wat ze niet had was kennis van goed en kwaad. Ze kende het kwaad niet. Ze wist alleen dat ze van dit ‘kwaad’ af moest blijven want als ze zich ermee zou voeden ging ze dood. De verleiding zei echter dat het zelfs nog beter zou worden, en ze gaat ervoor. Ze maakt de verkeerde keuze. Gevolg: dood- einde van het leven wat ze tot nu toe kende. Dat is het gevolg van verkeerde keuzes. Ook nu, ook voor ons. Een verkeerde keuze en niets is ooit nog hetzelfde. God waarschuwt hier door heel Zijn Woord voor. ‘Choose life!’ ‘Get wisdom!’. Eva maakt de verkeerde keuze. Ze kiest ervoor het woord van een ander boven het Woord van God te verkiezen. Ze kiest satans kant. En Adam? Adam doet niets. Hij staat erbij en hij kijkt ernaar. Terwijl God tot hem gesproken heeft. Adam ziet hoe Eva de fout in gaat en hij grijpt niet in. Ook hij verkiest een ander boven God, hij doet mee met Eva. En beiden proberen een ander de schuld te geven als God hen ter verantwoording roept. ‘Het was de slang’ ‘Het was de vrouw die U mij gaf’ geen eigen verantwoording!
Wij kunnen leren van Eva’s verkeerde keuze. Ook wij kunnen kiezen; leven of dood. Ook wij hoeven niet Eva de schuld te geven of de verleiding. We zijn zelf verantwoordelijk, we mogen zelf kiezen. Eva liet ons zien wat het gevolg is als je gaat voor misleiding, als je luistert naar ‘iets’ wat leugens vertelt over God. Ze laat je zien dat je echt alleen op God kunt vertrouwen. God is DE waarheid.

maandag 4 februari 2013

SPIRITUELE LEGO STEENTJES



Gisteren deel 3 van de serie van Rick Warren ‘What on earth am I here for’ geluisterd.
Vorige week ging het over reden nummer één waarom we hier zijn: een zoon of dochter zijn van God.
Deze week de tweede reden: God maakte je onderdeel van Zijn familie.

Efeze 1:5 Zijn onveranderlijke plan was altijd al om ons te adopteren als Zijn kinderen in Zijn eigen familie, door Jezus Christus.

De kerk is Gods familie, dat is het woord wat God zelf voor Zijn familie gebruikt.

1 Tim.3:14-15 Ik hoop je spoedig op te zoeken, maar ik schrijf je dit voor het geval ik mocht worden opgehouden. Dan weet je hoe men zich behoort te gedragen in het huisgezin van God, dat wil zeggen in de gemeente (the church) van de levende God, de steunpilaar en grondslag van de waarheid.

In Gods kerk word je ondersteund door anderen. We zijn er om elkaar te helpen.
Als je geen support hebt van anderen stort je op een gegeven moment in elkaar. We hebben het nodig met elkaar verbonden te zijn. Net zoals bij Lego steentjes. Lego is gemaakt voor maar één doel en dat is de steentjes aan elkaar verbinden. Zo maakte God ons ook om met elkaar te connecten, net als bij Lego. Als je de stenen aan elkaar verbindt kun je de mooiste dingen maken maar als je de stenen niet aan elkaar verbindt heb je gewoon een bak met rommel. Het doel van Lego is dat de blokjes met elkaar verbonden worden. Wij zijn spirituele Lego blokjes gemaakt om aan elkaar verbonden te worden en zo Gods kerk te bouwen.

Rom.1:12 Ik wil dat we elkaar helpen met het geloof wat we hebben. Jouw geloof zal mij helpen, en mijn geloof zal jou helpen.

Waarom is het zo belangrijk om te connecten en elkaar te helpen? 
Omdat de grootste epidemie vandaag in deze maatschappij niet de crisis is maar eenzaamheid, het niet verbonden zijn met anderen.
Als je verbonden bent met Gods kerk word je leven productief en zul je vrucht dragen want als je verbonden bent met de wijnstok kun je vrucht dragen.

Joh. 15:4-5 Blijf in Mij, dan blijf Ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in Mij blijven.
Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in Mij blijft en Ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder Mij kun je niets doen.

Vrucht dragen is productief zijn en dat heb je nodig in je leven. Het gevoel dat je ertoe doet en iets bijdraagt aan de wereld. Het is belangrijk je gaven en je passie te gebruiken zodat je steeds meer vrucht gaat voortbrengen, steeds productiever wordt.
Er is geen excuus om niet productief te zijn.

zondag 3 februari 2013

GEDISKWALIFICEERD



8.30 ik zit alleen beneden. Bubba heeft de vervelende gewoonte om in het weekend om een uur of acht te gaan blaffen. Dan wil mevrouw naar buiten wat voor mij wil zeggen dat ik er dus uit moet. Maar ach ik ga dalijk toch naar de kerk dus kan ik nog lekker op m’n gemak doen. Lekker geen tv aan en gewoon even zitten, koffie drinken  en denken. Ik weet niet eens wie er spreekt vandaag. Ik in ieder geval niet. ‘Niet heilig genoeg’ bedenk ik met een glimlach. Ik verzuim de gebedsavonden en soms andere dingen die door de kerk georganiseerd worden. Er was een tijd dat het me kwetste, kwaad maakte zelfs, nu niet meer. Ik heb er vrede mee. Ik vind het gaaf om elke dag in de Bijbel te lezen en ik vind het gaaf om Gods Woord toe te passen en de uitwerking daarvan te ervaren in mijn leven. Ik lees graag, luister graag naar studies en praat graag met anderen over Gods Woord en ik praat graag met God over Zijn Woord. Ik bid dus graag, maar ja ik ga niet naar gebedsavonden, dus helaas gediskwalificeerd om te spreken, tenminste en publique.

De preek ging vandaag over liefde en passie voor anderen. Zelf een stapje terug doen om een ander voorrang te geven. Nederigheid ook. Een aantal vragen die gesteld werden waren:
Hou jij echt van anderen?
Heb je weleens verdriet voor die ander?
Heb je passie voor die ander?

En het hoofdthema: Liefde is beter dan kennis. 

Volg jij Jezus na?
Zien de mensen iets van Jezus terug in jou?

Ik heb het me heel de middag afgevraagd en heb mezelf meteen de vraag gesteld in wie ik Jezus terug zie.

Liefde is denk ik inderdaad beter dan kennis want God is liefde en God is altijd het beste.
En er is nog een vraag die me bezig houdt: Wanneer zou je bij God eigenlijk gediskwalificeerd worden?

zaterdag 2 februari 2013

GELUKKIG!




Vanmorgen Galaten 3 en 4 gelezen, niet zo interessant, wel heel begrijpelijk. Die mensen hebben heel hun leven ergens anders in geloofd, bepaalde gewoontes gehad, normen en waarden, tradities die al eeuwenlang golden en dan komt daar ineens Paulus met het Goede Nieuws wat hun hele fundament aan diggelen slaat. Alles blijkt ineens anders te zijn, de hele wet waar ze zich hun hele leven zo krampachtig aan proberen te houden blijkt hun redding helemaal niet te zijn. Geloof, dat is waar het allemaal om draait. Geloof in Jezus, dàt is wat je redt.
Een geweldige boodschap die ze met twee handen aanpakken, wat een last valt er van hun schouders. Ze zijn ineens geen slaven meer van de wet maar zonen en dochters van God.

En dan gaat Paulus weg en met hem ook al snel dit Goede Nieuws en ze vallen terug in hun oude bestaan en hun oude tradities en ze proberen zich weer even krampachtig aan hun zo vertrouwde wet te houden.
Hoe kan dat nou? vraagt Paulus.

Nou, ik kan het wel begrijpen, ze hebben het zo van klein kind af aan geleerd, dat heb je er zomaar niet uit.
Mijn vader heeft me van klein kind af aan vertelt dat God niet bestaat. God is een verzinsel van de zwakken die hun eigen verantwoording niet kunnen dragen. Lekker makkelijk dat je dan zo iemand als God hebt waar je het allemaal op kunt schuiven, om nog maar te zwijgen over vergeving. Je kunt doen en laten wat je wilt, anderen van alles aandoen, je vraagt vergeving aan God en huppa klaar, je bent er weer vanaf.

Toen kwam na jaren, ik was al getrouwd, had al kinderen, Marly en zij vertelde me over Jezus en het raakte mijn hart, maar het geloven? Nee niet echt en het verwonderde me dat zo’n intelligente vrouw als Marly dit wel kon geloven. Toch liet het me niet meer los, nooit meer, maar het ging in golfbewegingen net als bij die Galaten. In mijn hart wist ik dat het waar was maar toch sloeg ook vaak de twijfel toe. Ik had buiten Marly geen gelovige vrienden en ik was dan ook niet zomaar over stag. En nu nog slik ik niet alles voor zoete koek..........van mensen. 
Wel van God inmiddels. Ik ben zó zeker van God. Ik vind het gaaf me door Hem te laten onderwijzen, met Hem te praten en met Hem te wandelen. Dat was een proces, het kostte tijd en heel veel toewijding. Heel veel lezen in Zijn Woord en honderden vragen stellen, aan Hem.
Dus, ik snap die Galaten wel.
Maar één ding is zeker: Als God je eenmaal vast heeft, laat Hij je nooit meer los,
gelukkig.

vrijdag 1 februari 2013

OVERWINNING



Ik vind het altijd zo gaaf als ik ‘s morgens de Bijbel lees dat er echt iets instaat voor de komende dag; goede raad, een bemoediging en wijsheid.

Vandaag lees is Jozua 11. Terwijl ik lees onderstreep ik altijd wat me op dat moment aanspreekt en die teksten schrijf ik dan na het lezen achter elkaar en dat is dan waar ik die dag mee op pad ga.

Jozua 11
4 Die koningen trokken met hun legers ten strijde: het was een onafzienbare menigte soldaten, zo talrijk als de zandkorrels van de zee.
6 Maar de Heer zei tegen Jozua: ‘Je hoeft niet bang voor ze te zijn Ik zorg ervoor dat jullie ze morgen om deze tijd allemaal dood op de grond zien liggen’
15b Jozua liet niets achterwege van wat de Heer aan Mozes had opgedragen.
18 Hij voerde lange tijd oorlog tegen die koningen
19b Er viel Israël niets zonder slag of stoot in handen
21 Jozua roeide in die tijd ook de Enakieten uit
22 Er bleven in het land van Israël geen Enakieten meer over
23b Hiermee eindigde de oorlog.

Mijn interpretatie:
Je kunt in je leven aangevallen worden door allerlei problemen en bedreigingen. Maar God zegt: ‘Je hoeft niet bang voor ze te zijn want Ik zorg ervoor dat je ze allemaal zult overwinnen’ Wat je moet doen is, net als Jozua, Gods Woord toepassen en doen wat Hij zegt. Wat je ook ziet is dat Jozua de strijd aangaat en dat moeten wij ook doen. Soms kost het tijd en moeite om je problemen de baas te worden, het gaat niet zonder slag of stoot, maar als je samen met God de strijd aangaat zul je elk probleem in je leven kunnen verslaan al is het een reuzen groot probleem.

Er staat dat Jozua de vijand uitroeit. Dat betekent dat hij pas opgeeft als de vijand werkelijk helemaal verslagen is. Ik merk soms als ik een probleem heb dat ik het even fix. Het probleem daarmee is dat het steeds opnieuw terug komt en dat komt omdat je even een acceptabele oplossing hebt gezocht in plaats van het probleem echt uit te roeien.
Als je werkelijk rust wilt en werkelijk van het probleem verlost wilt zijn zul je dus niet op moeten geven voor het helemaal opgelost is. 
God belooft als we niet bang zijn, niets nalaten van wat Hij zegt en onze problemen tegemoet treden en aanpakken Hij ervoor zorgt dat we elke ‘vijand’ dood op de grond zullen zien liggen.