zondag 26 januari 2014

DOCTORAAT IN LIEFDE


Vanmorgen zat ik te lezen in Johannes 14. Jezus spreekt daar met Zijn discipelen over het leven en over de liefde, en als één ding me duidelijk is geworden is het dat liefde het aller belangrijkste is voor God.

Is liefde het belangrijkste in je leven? Zo niet, dan zou er iets moeten veranderen. Vaak spenderen we onze tijd aan het zoeken naar dingen waarvan wij denken dat ze belangrijk zijn, maar voor God zijn ze helemaal niet belangrijk. Ikzelf ben ook altijd bezig nieuwe dingen te ontwikkelen en meer kennis te vergaren. Daar heb ik het vaak zo druk mee dat ik het te druk heb voor het belangrijkste.

We maken vaak juist die dingen groot waarvan Jezus zegt dat het het kleine is. We zouden eigenlijk allemaal van tijd tot tijd onze ‚liefdes-wandel’ eens eerlijk onder de loep moeten nemen.
Bestudeer je teksten over liefde? ‚Doe’ je expres liefde? Weet je eigenlijk wel precies wat liefde is? Het is in ieder geval veel meer dan theorie of mooie woorden. De Bijbel zegt dat liefde zich laat zien in de manier waarop we met anderen omgaan. Het is door onze liefde dat de wereld zal weten dat we volgers van Jezus zijn. (Joh. 13:35)

De wereld kan maar van één ding onder de indruk zijn van Christenen en dat is onze constante onderlinge liefde. Van al het andere is ze echt niet onder de indruk. Liefde maakt indruk, omdat je dat nog maar zelden ergens ziet, met name in grote groepen, en ik denk dat het ook onmogelijk is elkaar lief te blijven hebben zonder Jezus. Het zeggen is makkelijk, maar de wereld wil het zien!
God is liefde;dus als mensen echte liefde zien, zien ze God.

Liefde kan heel mooi omschreven worden met prachtige woorden, maar ik denk dat de ware kracht van liefde alleen te zien is in hoe we elkaar behandelen. Zijn we geduldig, aardig, respectvol, niet snel beledigd of afwijzend , genegen om ten alle tijden het beste te geloven en ons gelijk terzijde te leggen voor een ander? Zijn we bereid snel en vaak te vergeven, en geen lijstjes bij te houden van de dingen die anderen ons hebben aangedaan? Kunnen we blijven liefhebben ook onder moeilijke omstandigheden en als anderen falen? De bereidheid om dit te willen doen is waar liefde om gaat. Liefde is inspanning, liefde kost ons altijd wat. De meeste mensen willen tegenwoordig alles zonder moeite, de makkelijkste weg. Liefde is echter niet altijd een makkelijke weg. Liefde is de weg waarop je anderen doet wat je zou willen dat ze jou doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten