donderdag 2 januari 2014

NO PAIN- NO GAIN

Mijn eerste ‚doe’ ding dit jaar: 10 kilo afvallen! Ik geloof dat ik de afgelopen maanden iets te enthousiast ben geweest met lekkere tussendoortjes. Onder het mom ‚zo gezellig’ heb ik er gezellig 10 kilo aangegeten, achteraf bekeken toch niet zo gezellig.
Ik heb wel echt kei veel zin om te gaan beginnen met Prodiet en heb een heel plan gemaakt. Ben super gemotiveerd en ga m’n doel bereiken! 

Mijn motivatie haal ik, zoals meestal, uit Gods Woord.
Ik las vorige week, toen ik al met m’n planning bezig was, een tekst in Hebreeën 11:23-27.

23   Door het geloof werd Mozes, toen hij geboren was, drie maanden lang door zijn ouders verborgen, omdat zij zagen dat het een heel bijzonder kindje was. En zij waren niet bevreesd voor het bevel van de koning.
24 Door het geloof heeft Mozes, toen hij groot geworden was, geweigerd een zoon van de dochter van de farao genoemd te worden.
25   Hij koos ervoor liever met het volk van God slecht behandeld te worden dan voor een ogenblik het genot van de zonde te hebben.
26 Hij beschouwde de smaad van Christus als grotere rijkdom dan de schatten in Egypte, want hij had het loon voor ogen.
27 Door het geloof heeft hij Egypte verlaten zonder bevreesd te zijn voor de toorn van de koning. Want hij bleef standvastig, als zag hij de Onzichtbare.

Mozes motivatie was het geloof. Mozes deed liever tijdelijk moeite voor een resultaat waar hij nog heel lang van kon genieten dan dat hij nu tijdelijk genoot van zonde. No pain, no gain, zegt men in het Engels. Maar wat mij eigenlijk aansprak was dat zonde kortstondig genot geeft terwijl het juiste doen langdurig voordeel oplevert. Zonde klinkt misschien zwaar maar als je in het woordenboek kijkt betekent zonde gewoon, je doel missen.  
Mijn doel is gezond zijn en blijven, me fit voelen en energiek, en dat is niet het geval als ik tonnetje rond ben, dus mis ik mijn doel en dat is zonde! En het klopt ook dat dat maar kortstondig genot geeft. Op het moment dat ik op de bank zit met een wijntje en een bord toostjes met heerlijk beleg, geniet ik daar intens van evenals van een echte Bossebol of spek of oliebollen of…..eigenlijk alles wat niet zo gezond is. Maar die dingen zorgen er wel voor dat ik niet mijn doel bereik. Om een doel te bereiken moet je vaak moeite doen.Iedereen die ooit serieus gesport heeft zal dit herkennen. Voor je iets bereikt zul je moeten oefenen, trainen en moeite moeten doen. Niemand wint een competitie zonder training. Niemand loopt een marathon uit zonder ervoor te trainen. 
Dit principe geldt op elk vlak, voor alles wat we willen bereiken zullen we moeite moeten doen en de juiste keuzen moeten maken. We leven in een maatschappij waarin men alles wil en wel nu en zonder moeite, maar zo is het leven niet. Dit is het wat vaak de problemen veroorzaakt, het niet kunnen wachten en er geen moeite voor over hebben.
Dat geldt ook voor onze gezondheid. We willen een goede gezondheid en een mooi krachtig en energiek lichaam maar we willen er lgeen moeite voor doen. We hebben vaak geen zin om te gaan sporten, willen eten wat we lekker vinden en zo laat naar bed gaan als we zelf willen. We willen alles kunnen doen wat we willen en ons goed voelen en een mooi en gezond lichaam hebben.
Dat gaat niet gebeuren. Je zult je slecht voelen als niet doet wat nodig is om je goed te voelen. Je zult overgewicht hebben als je niet doet wat nodig is om een gezond gewicht te hebben.
De juiste weg is meestal niet de makkelijkste weg. 

Dat zag ik ook in Mozes leven. Hij nam echt moeilijke beslissingen. Hij koos ervoor zijn luxe leventje bij de farao op te geven om te zijn wie God hem gemaakt had te zijn. Hij weigerde langer iemand te zijn die hij niet was. Vervolgens koos hij ervoor Gods plan te volgen, hoe moeilijk dat ook was en hoe hij daar ook tijdelijk voor moest afzien. Hij keek naar het einddoel en bleef standvastig, door het geloof.

En dat ga ik ook doen, door het geloof.
4 opmerkingen:

 1. Hallo Jenneke, super doel, wil je nooit meer diëten, maar gezond etend afvallen, neem dan gerust contact met mij op. Succes Simone

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Simone, lief aangeboden maar ik verkoop zelf een perfect dieet en heb de nodige opleidingen op gebied van voedingsleer gevolgd. Weet precies wat ik moet doen en laten maar ja, het vlees is soms zwak....

   Verwijderen
 2. Is die 10 kg afvallen je doel in een jaar? Ik vind de eerste kilootjes wel haalbaar, maar de rest ...ik ga met jou mijn best doen. Alvast heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen