zaterdag 3 augustus 2013

KLEREN MAKEN DE MAN (en vrouw)


Weer thuis van vakantie. Het was een heerlijke week, lekker weer en een prachtig land. In plaats van het uitzicht over het door bergen omzoomde meer van Ohrid heb ik vanmorgen weer het vertrouwde uitzicht over onze met struiken en bomen omzoomde vijver en het is ook hier heerlijk weer. Kippie banjerd weer rond, Noob ligt uitgestrekt op het paadje en Bubba denkt dat ze een koe is en loopt te grazen.

Vanmorgen lees ik Galaten 3 en 4 uit The Dake’s. The Dake’s is een Engelse Bijbel die enorm uitgebreide achtergrond informatie geeft, met name over de oorspronkelijke grondtekst.
Altijd als ik in de Bijbel lees is er wel een zin of tekstgedeelte wat er op dat moment voor mij uitspringt. Vanmorgen was dat Galaten 3:27 For as many of you as have been baptized in Christ have put on Christ. Oftewel: Want iedereen die in Christus gedoopt is heeft Christus aangetrokken. In de Nederlandse vertaling staat: heeft zich met Christus bekleed.

In The Dake’s staat als uitleg: Hetgeen waar men in gedoopt wordt bepaald aan welke doop gerefereerd wordt in de verschillende schriftgedeelten. Hier gaat het om de doop in Christus en in Zijn lichaam; niet een doop in water.
Is Christus water? Zo niet dan is dit niet de doop in water, want er staat: gedoopt in Christus. (Er worden 7 verschillende dopen genoemd in de Bijbel)
‘Christus aantrekken’ betekent: je kleden met Hem, Zijn persoon en karakter aannemen; en in het dagelijks leven te handelen en te leven zoals Hij deed. 
Christen zijn, of het Christendom uitoefenen, is het leven en de werken van Christus te doen.

Lange uitleg maar dit was wat me vanmorgen aansprak. Jezus wordt hier eigenlijk vergeleken met kleding die we aantrekken. Je bent dan dus als het ware verborgen onder Christus, elke ochtend kun je er weer voor kiezen Jezus ‘aan te trekken’. Als je het zo bekijkt, ‘Kleren maken de man’, vaak representeren kleren wat voor type je bent en vooral werkkleding laat zien wat iemand doet. Het pak van een politie laat ons bijvoorbeeld meteen zien: dit is een politie. Zo ook bij brandweer, timmerman, verpleegster etc. 
Mooi idee toch dat als we Jezus ‘aantrekken’ we iedereen meteen laten zien wat we zijn en wat we doen? Althans zo zou het moeten zijn.

Als een politie zijn pak aantrekt hoort hij te handelen als politie, zo ook bij de brandweer, verpleegster enz. 
Als wij Christus ‘aantrekken’ horen we te handelen als Christus.
Een politie, brandweer, verpleegster etc. is herkenbaar aan de kleding die ze dragen en daardoor weten we meteen wat we van deze mensen mogen verwachten en zo zou het ook met Christenen moeten zijn. 
Want: ‘Christus aantrekken’ betekent: je kleden met Hem, Zijn persoon en karakter aannemen en in het dagelijks leven te handelen en te leven zoals Hij deed. 
Christen zijn, of het Christendom uitoefenen, is het leven en de werken van Christus te doen.

1 opmerking: