zaterdag 9 februari 2013

EIGEN SCHULDIk lees het verhaal over Eva en probeer me in haar te verplaatsen. Ze woont in het Paradijs. Het moet geweldig geweest zijn. Prachtige vegetatie, rivieren, zonneschijn, dieren, en....God. Ze leefde in de nabijheid van God. Hij wandelde met Adam en haar in de tuin. Voor hen was dat normaal. Hier begon de wereld in het klein zoals God het bedoelde. Een man en een vrouw, totaal aan elkaar toegewijd, elkaars maatjes, partners, geliefden. Adam was blij met Eva ‘Eindelijk een gelijke aan mij’ zegt hij. Hij wil haar echt, ze voelt zich gewild en totaal geaccepteerd, een gelijke aan haar man. Ze waren gelukkig. Alles was van hen. Eva was gemaakt naar Gods evenbeeld, Godlike zegt The Message. Alleen.....besefte ze dat? Wist ze dat ze Gods evenbeeld was? Wist ze dat God hen alles gegeven had? Ik denk het niet want de eerste de beste keer dat verleiding op haar pad komt laat ze zich verleiden. De verleiding lijkt zo mooi, zoals zo vaak. De verleiding laat haar vergeten wat ze allemaal heeft en focust op dat ene wat ze denkt niet te hebben. ‘Stel je eens voor dat je dat ook zou hebben dan heb je het allemaal’. Verleiding laat je geloven dat je iets mist, dat er iets schort aan wat je hebt. Eva vergeet wat Adam haar vertelde over Gods enige verbod. Het basisprincipe van oorzaak en gevolg, van zaaien en oogsten. Dit is eigenlijk de eerste keer dat God zegt: ‘Ik geef je de keuze’ En God zegt ook ‘Kies dan het leven!’ Kies leven, kies God! 
God laat hier zien dat er geen middenweg is; of je kiest voor Hem of niet. Of je bent gehoorzaam aan Hem, of niet. Je kunt niet de dood kiezen en dan het leven verwachten. Ze leefde naast God, ze had alles, maar besefte het niet. Het enige wat ze niet had was kennis van goed en kwaad. Ze kende het kwaad niet. Ze wist alleen dat ze van dit ‘kwaad’ af moest blijven want als ze zich ermee zou voeden ging ze dood. De verleiding zei echter dat het zelfs nog beter zou worden, en ze gaat ervoor. Ze maakt de verkeerde keuze. Gevolg: dood- einde van het leven wat ze tot nu toe kende. Dat is het gevolg van verkeerde keuzes. Ook nu, ook voor ons. Een verkeerde keuze en niets is ooit nog hetzelfde. God waarschuwt hier door heel Zijn Woord voor. ‘Choose life!’ ‘Get wisdom!’. Eva maakt de verkeerde keuze. Ze kiest ervoor het woord van een ander boven het Woord van God te verkiezen. Ze kiest satans kant. En Adam? Adam doet niets. Hij staat erbij en hij kijkt ernaar. Terwijl God tot hem gesproken heeft. Adam ziet hoe Eva de fout in gaat en hij grijpt niet in. Ook hij verkiest een ander boven God, hij doet mee met Eva. En beiden proberen een ander de schuld te geven als God hen ter verantwoording roept. ‘Het was de slang’ ‘Het was de vrouw die U mij gaf’ geen eigen verantwoording!
Wij kunnen leren van Eva’s verkeerde keuze. Ook wij kunnen kiezen; leven of dood. Ook wij hoeven niet Eva de schuld te geven of de verleiding. We zijn zelf verantwoordelijk, we mogen zelf kiezen. Eva liet ons zien wat het gevolg is als je gaat voor misleiding, als je luistert naar ‘iets’ wat leugens vertelt over God. Ze laat je zien dat je echt alleen op God kunt vertrouwen. God is DE waarheid.

1 opmerking:

  1. En Adam stond erbij en keek er naar, dat heb ik ook altijd een beetje flauw gevonden... maar goed, gelukkig deed de 2e Adam het beter :)

    BeantwoordenVerwijderen