donderdag 22 november 2012

GODS COASSISTENTZaaien en oogsten. Vanmorgen las ik 2 Korintiërs 9 en daar gaat het duidelijk om het geven van geld. Paulus neemt hiervoor als voorbeeld het principe van zaaien en oogsten.
Wie karig zaait zal karig oogsten’
Het principe van zaaien en oogsten is zo’n prachtige wijsheid die God ons laat zien, en het gave is weer dat Hij ons betrekt in het creëren van ons eigen leven.
Net zoals gisteren bij de arme weduwe die niet zomaar overladen werd met wat ze nodig had maar die zelf actie moest ondernemen, samenwerken met God, zo is het ook met Gods principe van zaaien en oogsten.

We moeten zelf zaaien. Het is gaaf dat we het zaaigoed altijd van God krijgen en daarna komt de eigen verantwoordelijkheid, ons geloof en ons vertrouwen. Want wat doen we dan met dat zaaigoed? Gaan we het gewoon helemaal opmaken? Zodat het dus ook echt op is en geen oogst kan opbrengen? Leggen we het in de kast? Waar het niet kan ontkiemen en dus ook geen oogst kan opleveren? Of gaan we inderdaad zaaien, zodat het kan ontkiemen, ontwikkelen, groeien, vrucht kan dragen en oogst op kan leveren?

Weer een principe waarin het niet slim is Gods raad in de wind te slaan.
Zaaien kun je alles, heus niet alleen geld. Je kunt aandacht zaaien, liefde, tijd, begrip, mededogen, kennis en natuurlijk ook geld. En God geeft ons allemaal zaaigoed en allemaal deze wijze raad. En bij deze wijze raad geeft Hij ons ook nog een belofte, Hij belooft dat je zult oogsten wat je zaait. Hij belooft dat je zult oogsten als je zaait.
God is bij machte het overvloedig te maken, je zaaigoed toe te laten nemen, het te vermeerderen, en dan staat er in vers 10 zo zult u in alles rijk worden. Ik zet hier een punt maar die staat er niet er staat nog een stukje achter, de reden waarom we in alles rijk worden, dat wat God graag wil dat we dan met die overvloedige oogst zullen doen: zodat we tot alle vrijgevigheid in staat zijn.

Dat is ook een principe van God: delen, goed zijn voor elkaar, voor elkaar zorgen met alles wat we oogsten: aandacht, liefde, tijd, begrip, mededogen, kennis en ook geld.

Ik denk weer aan het stukje van gisteren: ‘Wat heb je wel in huis?’
Ik ben God zo dankbaar dat Hij me deze wijsheden laat zien: ‘wat heb ik in huis?’
Maakt niet uit of het veel of weinig is, alles wat we in huis hebben kunnen we zaaien en het zal ontkiemen, ontwikkelen, groeien en vermeerderen tot een overvloedige oogst zodat we zelfs uit kunnen delen.

God reikt ons zoveel wijsheid en zoveel mogelijkheden aan, wat we ermee doen?
Dat mogen we zelf weten, maar Hij zegt: Ik geef je de keus tussen zegen en vloek, leven en dood: kies voor het leven! 
En kiezen voor zegen en het leven kun je doen door Gods raad op te volgen en niet in de wind te slaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten