maandag 5 november 2012

STA OPWeet je hoe vaak God ‘Sta op’ zegt in de Bijbel?
Ik ook niet maar heel erg vaak. 
Vandaag viel het me ook weer op in Jozua 8.
Jozua ligt daar jammerend en klagend op de grond omdat ze een nederlaag geleden hebben, en God zegt: ‘Wat lig je daar nou op de grond te doen? Sta op!’

Het lijkt of God door heel Zijn Woord heen ons aan wil sporen actie te ondernemen.
In het Nieuwe Testament zie je het ook. Jezus zegt het keer op keer tegen zieken: ‘Sta op’
‘Wil je beter worden? Sta dan op!’
Wil je verandering in je situatie?
Doe dan wat, sta op!

Wij zijn geschapen naar Gods evenbeeld.
God is een schepper.
Kun je ergens, waar dan ook in de Bijbel een plaats aanwijzen waar God of Jezus bij de pakken neer ging zitten? Zie je ergens dat ze niet opstaan? Niet in actie komen?

Het begon al helemaal in het begin als Gods Geest over het water zweeft. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de wateren. Het zag er niet erg aantrekkelijk en rooskleurig uit, geen veelbelovend vooruitzicht. Onbegonnen werk? Hopeloos?
Het perfecte excuus om maar bij de pakken neer te gaan zitten.
Maar dat is niet wat God deed. God stond op, Hij kwam in actie, Hij sprak licht en Hij schiep een wereld uit deze woeste en doodse duisternis.

En Hij schiep ons en gaf ons een opdracht: ‘Sta op’
En Hij stuurde Zijn Zoon en Hij gaf Hem een opdracht: ‘Sta op!’

Het lijkt me dus wel duidelijk: In wat voor situatie we ook zitten, hoe hopeloos het ook lijkt, hoe ziek of dood het soms ook lijkt ga vooral niet bij de pakken neerzitten, ga niet op de grond liggen jammeren en klagen maar sta op. En als je (nog) niet zelf op je benen kunt staan weet dan dat Hij je draagt tot je zelf weer kunt lopen. 

1 opmerking: