zondag 18 november 2012

JEZUS JIJ VOOR JOU?Wist je dat Nederlands de enige taal is die ‘U’ tegen Jezus zegt?
Ik wist het ook niet, maar Jan Verschoor die vanmorgen bij ons in de kerk sprak vertelde het. In alle andere talen is Jezus ‘jij’.
Weet je dat ik daar al wel vaker over nagedacht had? 
Een dilemma: tegen je broer of je vriend zeg je geen U
            aan de andere kant is Jezus wel God en om daar nou zomaar gewoon ‘jij‘                 tegen te zeggen, is dat nou weer niet wat te familiair?

Je bent het zo gewend, dat U. Dat komt omdat we in onze Nederlandse Bijbel niet anders lezen dus dat is ook de manier waarop je het aangeleerd hebt. Toch kon ik me wel vinden in de visie van Jan. Je zegt geen U tegen een vriend en Jezus zegt dat we Zijn vriend zijn, en buiten dat is Hij ook nog eens onze broer en ook tegen je broer zeg je geen U.
Het schept afstand: U. 
Jan zei dat een relatie begint met ‘U’ maar als je elkaar beter leert kennen en je wordt vrienden verandert het ‘U’ in ‘jij’.

Ik weet nog dat ik jaren geleden The College deed, een Bijbelschool van The Church.
Jacob leerde ons hoe we in onze gedachten naar een voor ons waardevolle plaats konden gaan en ons voor konden stellen dat Jezus daar ook was zodat we daar, op die speciale plaats, met Jezus konden praten. Ik was nog maar net tot geloof gekomen en ik zag Jezus , in een spijkerbroek en hagelwitte blouse, met z’n rug tegen een boom zitten. Hij was er altijd en Hij was ook altijd blij als ik kwam en had altijd tijd voor me. Hij zat heel ontspannen in het zonnetje en vroeg hoe het met me ging en we kletsten zomaar wat.
En in die tijd had ik ook al dat dilemma. Ik vond het zo vreemd om tegen deze Jezus ‘U’ te zeggen, want daar op die plaats was Hij geen ‘U’, daar was Hij gewoon een vriend met wie ik over alles kon praten. Een vriend of een broer en we kenden elkaar al heel lang en heel goed, we konden grapjes maken en met elkaar lachen. Dat doe je niet met een ‘U’.

En nu vanmorgen haalde Jan het aan. Ik had er al een tijd niet meer aan gedacht. Naarmate ik langer geloof is Jezus gewoon ‘U’ geworden, omdat het zo hoort denk ik.
Misschien dat ik Hem vanavond nog maar eens opzoek op die speciale plaats en Hem eens vraag wat Hij er eigenlijk zelf van vindt.

2 opmerkingen:

  1. Het brengt Jezus veel dichterbij. In het Engels hebben ze niet eens een woord voor "U"
    Je stukje van gisteren was vond ik ook steengoed.
    Ik zat juist naaar het nieuws te kijken. Als we God niet zouden kennen, zouden we elk ogenblik geweldig bezorgd zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb er ook moeite mee hoor om jij te zeggen, toch is het logisch om het wel te doen. Ik probeer ook te leren om soms pa tegen God te zeggen...

    BeantwoordenVerwijderen