woensdag 21 november 2012

WAT HEB JE NOG WEL IN HUIS?Toen ik vanmorgen opstond heb ik eerst wat foto's gemaakt van de beuk in onze tuin, die is nu zo prachtig oranje. Als ik de deur open doe komt Kippie net haar huis uit gewandeld en kijkt me nieuwsgierig aan. Het is heerlijk fris buiten, dit wordt een goede dag.

Ik lees het verhaal van de arme weduwe die geholpen wordt door Elisa (2Koningen 4)
Deze vrouw heeft bijna helemaal niets meer. Ze heeft haar man verloren en alles wat ze nog heeft is een klein beetje olie en twee zonen. En schuld, veel schuld. Haar schuld is groter dan haar bezit en ze kan het niet betalen. Het aller dierbaarste wat ze heeft zal verkocht moeten worden om haar schulden te betalen: haar zonen.

En dan roept ze God aan, de Enige die haar kan helpen. Ze roept God aan door de godsman Elisa haar verhaal te vertellen en om hulp te vragen.
Elisa vraagt: ‘Vertel mee eens, wat hebt u nog wel in huis?’
En hiervan gaat God gebruik maken: ‘ Wat heb je nog wel in huis?’
De vrouw krijgt een in menselijke ogen absurde, onmogelijke opdracht. ‘Leen bij je buren kannen en kruiken, zoveel als je kunt krijgen. Doe vervolgens de deur achter jou en je zonen dicht en ga de olie die je nog hebt in de kruiken gieten en stop pas als ze allemaal vol zijn’

Dat zouden wij toch een ietwat vreemde actie vinden denk ik. Toch gehoorzaamt deze vrouw zonder ook maar één vraag te stellen, zonder ook maar één maar. Ze doet zonder meer wat God tegen haar zegt, hoe onmogelijk het ook lijkt.
God verwacht ook van haar dat ze haar buren om hulp vraagt en dat vind ik ook mooi, want hoe vaak is het niet als je tekorten hebt of problemen, als je situatie uitzichtloos lijkt dat je juist niet anderen om hulp wilt vragen? Schaamte? Trost? 

En dan geeft God haar de opdracht zich terug te trekken en aan het werk te gaan met wat ze heeft en dan voltrekt het wonder zich. God zegent haar vertrouwen en gehoorzaamheid en het kleine beetje olie worden vaten vol. Ze kan haar schuld afbetalen en heeft nog genoeg over om van te leven.

Het is gaaf te zien dat God haar niet gewoon bakken vol geld geeft maar haar leert te gebruiken wat ze heeft. Hij leert haar waardevolle principes.
Het loont altijd om onvoorwaardelijk op God te vertrouwen. Doe wat Hij zegt ook al snap je er helemaal niks van. Vraag jezelf altijd af: ‘Wat heb ik wel in huis?’ en ga daar mee aan de slag. 

Het is ook gaaf om te zien hoe overvloedig God zegent als je gewoon onvoorwaardelijk op Hem vertrouwt en doet wat Hij zegt.  Dat kom je steeds tegen in Zijn Woord. Het water wat Hij veranderd in wijn, vaten vol van de aller beste wijn. En ook hier zie je weer dat Zijn opdracht zonder vragen, zonder maren gewoon opgevolgd wordt. ‘Vul al deze vaten met water’, iets wat er wel is, en Jezus veranderd het in wat er nodig is, waar een tekort aan is.
Vaten olie, vaten wijn, 'vergroot de plaats voor je tent, span het tentdoek wijder uit, zonder enige terughoudendheid. Verleng de touwen, zet de tentpinnen vast. Naar alle kanten zul je je uitbreiden' (Jes. 54:2)

Ik denk dat wij ook vol vertrouwen met ons tekort naar God kunnen gaan en Hem het beetje wat we wel hebben kunnen geven, en ik geloof dat Hij ook ons zal zegenen met een overvloed in wat we nodig hebben als we gewoon zonder vragen en zonder maren doen wat Hij zegt.


1 opmerking:

 1. Mooi!
  Dank je wel.

  Heer, ik kom tot U
  met het kleine beetje
  dat ik heb.
  In het vertrouwen
  dat het voor U
  voldoende is
  om het te veranderen
  in overvloed.

  Leer mij daarin
  naar U te luisteren;
  te gaan of doen
  wat U mij zegt.
  Zonder vragen,
  zonder maren;
  Want wat U zegt
  is goed.

  @Rita

  BeantwoordenVerwijderen