woensdag 9 januari 2013

DE VERLANGENS VAN JE HARTVraag jezelf niet af wat de wereld nodig heeft, vraag jezelf af waar jij passie voor hebt en ga dat doen. Want wat de wereld nodig heeft zijn mannen en vrouwen met passie.

Kracht komt van binnenuit, het vindt zijn oorsprong in de verlangens van het hart en niet in verplichting.

Als we naar Jezus kijken zien we een man die werkelijk vrij is en Zijn leven met passie leeft. Hij leeft en geeft leven. Je kunt niet van Jezus zeggen dat Hij lauw was, dat Hij eigenlijk geen zin had in wat Hij deed maar dat Hij het alleen maar deed omdat Hij het moest van Zijn Vader. Dan had Hij het nooit gekund. Jezus doet wat Hij doet omdat het is wie Hij is, het stroomt er gewoon uit, Zijn hart zit erin, de kracht komt van binnenuit.
Alles wat van buitenaf opgelegd wordt is de wet, een aantal normen waarvan we de druk voelen aan de buitenkant. Vrijheid, een bevrijd hart komt van binnenuit.

Jezus is een man vol passie en verlangen. 
Helaas is ons vaak geleerd dat passie en verlangen verkeerd is. Ons is vertelt dat we nuttig en dienstbaar moeten zijn. Daarom voldoen we vaak aan de verwachtingen van anderen, we doen veel dingen die we doen uit een soort verplichting in plaats van uit ons hart. Maar dat doodt je! In 2 Corinthiërs zegt Paulus dat de wet doodt. Het leven van ‘zou moeten’ dood je ziel, het maakt je hart hard. Dat deed het ook bij de Farizeeën.

En dan komt Jezus en Hij geeft gehoor aan verlangen. Hij handelt naar Zijn hart. Hij daagt de Farizeeën uit. Is het je weleens opgevallen hoe Jezus tegen mensen praat? Hij vraagt: ‘Wat wil je?’ ‘Wat zoek je, wat heb je nodig?’.
In Johannes 7 zegt Hij ‘Als iemand dorst heeft, laat hem naar Mij komen’. Hij heeft het over verlangen, Hij heeft het over dorst van de ziel. Jezus zegt: ‘Als je je bewust bent van je verlangen kom dan naar Mij’ 

Hoe je met je verlangen omgaat zegt hoe je met je hart omgaat. En zovelen van ons hebben geleerd, door het leven of door een verkeerd evangelie, hun verlangen aan de kant te zetten en door te gaan te voldoen aan de verlangens van anderen.
Maar Jezus zegt: doe dat niet, hou je hart levend! Bescherm je hart boven alles want daar ontspringt de bron van je leven. (Spr. 4:23)
Jezus leeft wie Hij is. Hij gooit tafels om in de tempel, Hij zet de Farizeeën op hun nummer, Hij is diep geraakt, intiem met outcasts, Hij huilt om Z’n vrienden, deze man leeft. We noemen Hem ook een levende God. Hij dringt er bij ons op aan dat ook te doen en ons hartsverlangen te herstellen. Hij wil dat we de verlangens van ons hart omarmen in plaats van ontlopen en Hij wil dat we er vanuit leven want Hij weet dat het ons naar Hem zal trekken, het is immers de plaats waar Hij woont!
Hij weet dat het verlangen van ons hart de grootste kracht in ons leven is.
Liefde kan niet bestaan zonder verlangen. Daarom is God uit op ons hart. Hij wil gewild zijn en niet een ‘verplicht onderdeel’  in ons leven.
Plicht en ‘zou moeten’ leidt nooit tot liefde. Je kunt niet liefhebben en niet geloven zonder 
Verlangen.

1 opmerking:

  1. Bedankt Jenneke. Was weer helemaal waar.
    Ik denk, dat God het zo ok bedoeld heeft.
    Liefs,
    Sjaan.

    BeantwoordenVerwijderen