zondag 9 december 2012

IK HOU VAN JOU

Toen Lily en ik afgelopen zomer in Frankrijk waren schreef zij af en toe als gastschrijfster een stukje op mijn blog. Vandaag vroeg ik me af: 'Waarom zouden we zo'n goede gewoonte eigenlijk niet voortzetten?' Daarom heb ik Lily vandaag gevraagd of ze nog eens een stukje wilde schrijven en gelukkig zei ze dat zij het ook leuk vindt om eens iets te schrijven.
Dus bij deze een stukje van Lily:De feestdagen staan weer voor de deur. We leven in de adventstijd... op weg naar kerst. Kerst het feest van vrede, van licht, van elkaar liefhebben. Theoretisch klinkt het prachtig. Het lijkt soms ook best aardig te lukken. Maar net zoals de prachtig witte sneeuw weer smelt, en de vieze zooi daardoor weer zichtbaar wordt, zo kan het met ons voornemen elkaar lief te hebben ook gaan. 
Jezus zei: Ik geef jullie een nieuw gebod. Heb elkaar lief. Zoals Ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben. (Joh 14: 34) 
Ik wil hierbij de nadruk leggen op het woordje “zoals”. Zoals Ik jullie heb liefgehad. Zo dus... en niet op de manier die we gewend zijn. Niet op de manier die voor ons wel goed voelt, maar zoals Jezus ons lief had. 
Weten wij eigenlijk wel wat liefde is? We gebruiken de woorden zo makkelijk: ik houd van... . Ik houd van Jezus,... ik houd van mijn hond,... ik houd van pizza. Maar als je die grote pizza niet helemaal op kunt, dan gaat de rest gewoon de prullenbak in. Wat zeggen de woorden: ” ik houd van”?
Volgens mij is “liefde” in onze maatschappij vaak “consumptieliefde”. We houden van iets zolang wij er iets aan hebben. We houden van iemand zolang die ander ook van ons houdt. Maar Jezus geeft ons een nieuw gebod: elkaar lief te hebben zoals Ik jullie heb liefgehad. Dat is zeker geen consumptieliefde. 
In Rom 5: 10 staat: Werden we in de tijd dat we nog Gods vijanden waren al met hem verzoend door de dood van zijn Zoon, des te zekerder is het dat wij, nu we met hem zijn verzoend, worden gered door diens leven. 
Jezus gaf zijn leven voor ons toen wij nog zijn vijanden waren. Geen consumptieliefde, maar opofferende liefde. En dat nog wel voor mensen die vijandig tegen je doen. Zo ver ging zijn liefde. Als al Jezus’ volgelingen dit gaan begrijpen en toepassen dan zullen mensen Jezus gaan zien. Geen gemakkelijk gebod, maar wat een effect zou ’t hebben. Deze liefde is namelijk anders dan die van de maatschappij. Deze liefde valt op. Als een licht dat niet dooft, een echte vrede (niet slechts met kerst) en het meest belangrijke gevolg daarvan is dat eenieder dan zal moeten erkennen: die God van hen is echt!

1 opmerking:

  1. Leuk dat je eens tukje op Jenneke's blog schrijft Lily :) En wat voor een stukje... de liefde van God is ECHT! Amen.

    BeantwoordenVerwijderen