dinsdag 4 december 2012

STA OP EN VECHTToen ik vanmorgen weer eens een keer, na weer eens een vreselijke dag met Dennis na zat te denken over hoe nu verder dacht ik eraan hoe God ons allemaal een vrije wil heeft gegeven en de mogelijkheid om onze eigen keuzen te maken. God heeft ons de vrijheid gegeven om te kiezen tussen leven en dood, tussen passiviteit en vechten.
De vraag is dus: Waar wil je voor vechten?
Geluk, gezondheid, je huwelijk, vrijheid?
Wat vind je het waard om voor te vechten?

In Spreuken 31:15 staat ‘Zij staat op als het nog donker is’ 
Dit heeft volgens mij niets te maken met ‘s morgens heel vroeg opstaan. Het gaat hier volgens mij om een vrouw die opstaat als het donker is in haar leven of in het leven van de mensen om haar heen. 
Ze klaagt niet, ze wordt niet overmand door angst en zorgen, ze gaat niet bij de pakken neerzitten, nee ze staat op! Ze maakt de keuze op te staan te midden van donkere tijden, te midden van problemen en dreiging.

We hebben een keuze: zijn we een slachtoffer of zijn we een vechter?
We hebben een keuze: blijven we liggen of staan we op?
En als je de strijd wilt winnen zul je op moeten staan en moeten vechten. Hoe donker het ook is, wat je ook meemaakt. Er komt altijd een moment waarop je je afvraagt: Wat nu?
Na het moment waarop je zoveel gehuild hebt dat je geen tranen meer over hebt komt altijd het ‘en nu?’ moment.

Ik moest ook denken aan David en zijn mannen die na een paar dagen afwezigheid terugkomen in hun woonplaats Ziklag. De vijand had Ziklag totaal verbrand en alle vrouwen als gevangenen meegenomen. David en de mannen begonnen te huilen ‘totdat er geen kracht meer in hen was om te huilen’ staat er (1 Samuel 30). En toen stond David op en focuste op God, in plaats van op zijn omstandigheden. En ik denk dat God pas wat in ons leven kan doen nadat we besloten hebben op te staan en op Hem te vertrouwen.
Gaat het niet meer zo goed in je huwelijk? Heb je problemen op je werk? Heb je financiĆ«le problemen? Of ga je zoals ik door moeilijke tijden met je kinderen en zie je het niet meer zitten? 
Dat is het moment om op te staan.
Dat is het ‘en nu?’ moment.

God heeft ons toegerust om te doen waar we voor bestemd zijn, ondanks de tegenslagen die we zullen ervaren.
Laten we onszelf niet diskwalificeren door te gaan zitten als we op moeten staan.
David vroeg aan God: ‘Zal ik hen achtervolgen, zal ik ze inhalen?’ en God zei: ‘Achtervolg hen, want u zult ze zeker inhalen, en u zult de gevangenen zeker bevrijden’
Met andere woorden: Sta op, en vecht, en je zult zeker de overwinning behalen!

2 opmerkingen:

  1. Ik ken je helemaal niet, maar vind het mooi hoe jij jezelf opbouwt in het geloof! "Zij staat op als het nog donker is" - mooi, zo had ik dat nog niet gelezen. Opstaan en moedig verder gaan samen met God, zelfs al heb je het idee dat er nog geen licht gloort aan de horizon. Ik wens je sterkte met alles!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Annemieke. Ik ben een vechter en een overwinnaar dus komt zeker goed! Leuk dat je mn blog leest, en heel leuk dat je reageert.

    BeantwoordenVerwijderen