woensdag 10 oktober 2012

ON SPEAKING TERMS

Ik weet niet of jullie dat ook hebben maar bij mij lijkt het soms alsof God wil dat ik extra aandacht aan iets besteed. Ik heb soms van die dagen dat een bepaald onderwerp overal, zomaar ongevraagd opduikt. Zoals ik al eens eerder schreef heb ik 30 Bijbels en pak gewoon elke dag de volgende. Soms gaat het dan toch steeds over hetzelfde onderwerp, apart toch? Ik sla een boek open, en ja hoor daar is het onderwerp weer. Dat heb ik de afgelopen dagen dus met   het onderwerp woorden en spreken. Vanmorgen dacht ik nog: 'Ik kan toch moeilijk weer over spreken gaan schrijven' maar ja aangezien ik nu vandaag voor de derde keer een ander boek pak en het voor de derde keer over spreken gaat, toch nog maar een keer woorden en spreken dan.....

Wat we zeggen heeft niet alleen impact op anderen, het beïnvloed onszelf ook.
Woorden zijn kunnen super mooi zijn als we ze goed gebruiken. Ze kunnen bemoedigen, opbouwen en vertrouwen wekken. Een goed woord gesproken op de goede tijd kan je leven veranderen. Dat staat ook in Spreuken 15:23 
Een mens vindt vreugde in een goed gekozen antwoord, de juiste woorden op de juiste tijd- hoe voortreffelijk is dat.
We kunnen letterlijk onze levensvreugde vergroten door de juiste woorden te spreken. Maar we kunnen ook van streek raken door onnodig over onze problemen te praten.

Wat gebeurt er eigenlijk precies als we praten?
De woorden komen uit onze mond en komen in onze oren en de oren van anderen, en dan dringen ze als het ware binnen in onze ziel waar ze ons vervolgens blijdschap of verdriet brengen, rust of onrust veroorzaken afhankelijk van de woorden die gesproken zijn.

We kunnen leren zelf onze gedachten te kiezen, we kunnen leren de verkeerde gedachten te weigeren en de goede te accepteren.
Als we ons de kracht en impact van woorden realiseren  en dat we zelf kunnen kiezen wat we denken en spreken, kunnen we ons leven daarmee veranderen.

We kunnen besluiten positief te spreken. God zegt dat we onze gedachten dagelijks moeten vernieuwen. Een positieve houding en het spreken van positieve woorden gebaseerd op Gods Woord is één van de beste dingen die we kunnen doen.
We hoeven niet te wachten tot een ander ons opvrolijkt. Dat kunnen we zelf doen door de woorden die we verkiezen te spreken. We kunnen kiezen waar we over praten. In plaats van onszelf te voeden met negatief nieuws kunnen we ervoor kiezen mooie woorden te lezen en te spreken die overeenkomen met wat God zegt.

Eén ding is zeker: negatieve woorden kunnen je pijn doen, positieve woorden nooit, dus waarom zouden we daar niet voor kiezen en eens kijken wat het ons brengt?

1 opmerking:

  1. Er staat ook ergens:

    Een vriendelijk woord keert de grimmigheid af.(Ik denk, dat het in Spreuken staat.)

    BeantwoordenVerwijderen