maandag 29 oktober 2012

NO EXCUSES


Mattheus 19

Wat me opvalt bij Jezus is dat Hij altijd de officiële schrift aanhoud. Het originele plan van God. In dit stukje vragen de schriftgeleerden aan Hem of een man om een willekeurige reden van zijn vrouw mag scheiden, en Jezus antwoord: ‘Heb je het niet gelezen? Dat in het begin God de mens schiep als man en vrouw en zei: om deze reden zal een man zijn vader en moeder verlaten en verenigd worden met zijn vrouw, en de twee zullen één vlees worden. Ze zijn niet langer twee, maar éé. Daarom wat God verenigd heeft zal de mens niet scheiden.’

‘ Waarom dan’ vragen de schriftgeleerden ‘gaf Mozes een vrijbrief om te scheiden?’

En Jezus geeft de reden die volgens mij voor ons vandaag ook vaak geldt: ‘Because your hearts were hard‘  Ze wilden liever doen wat hun eigen vlees wil dan dat ze Gods wil toepasten en dan liefst ook nog met Gods goedkeuring.

En dat herken ik wel. God is in Zijn Woord over bijna alles heel erg duidelijk. Toch bidden wij vaak om achter Gods wil te komen. Waarom? Want eerlijk gezegd staat Zijn Wil in Zijn Woord.
Maar ik denk dat Zijn Wil vaak nogal afwijkt van onze wil en dan gaan we op zoek naar mogelijkheden om onze wil Zijn Wil te laten worden.
Er staan zoveel teksten in de Bijbel dat er vast wel één te vinden is die in ons straatje te pas komt en dan is het toch mooi Gods Wil en kunnen we met een gerust hart onze zin doen.

Jezus doet dit niet. Jezus blijft bij Gods originele plan. Jezus blijft bij: ‘Niet mijn wil maar Uw Wil geschiede’  Jezus blijft bij wat er geschreven staat, zonder P.S. 
Hij stelt de vraag: ‘Heb je het niet gelezen?’
Ze weten het heus wel, het zijn immers schriftgeleerden. Schriftgeleerden die de Schrift aanpassen aan hun eigen behoeften.
‘Mijn volk gaat ten onder aan gebrek aan kennis, en dat is uw schuld priesters!’

Gelukkig is Gods Woord in deze tijd toegankelijk voor ons allemaal, wij hebben geen schriftgeleerden nodig om ons Gods Wil te vertellen maar kunnen zelf lezen en God zelf vragen tot ons te spreken door Zijn Woord.

De kunst is Zijn Wil te laten geschieden, ook als deze afwijkt van onze wil.

De rijke jonge man in Mattheus 19 vraagt aan Jezus: Wat moet ik doen om het eeuwige leven te krijgen? 
en Jezus zegt: If you want to enter Life; obey the commandments 

Met andere woorden: Laat Gods Wil geschieden.
en dan zul je Leven, nu, het Goddelijk leven, wat oorspronkelijk altijd al Gods plan met ons was.

1 opmerking:

  1. Tsja, Zijn wil wijkt nogal eens af van onze wil (of andersom)... daar strijden we mee. Jezus gaf zich over aan de wil van Zijn Vader, dat is ons voorbeeld.
    Mooi stukje weer.

    BeantwoordenVerwijderen