vrijdag 15 juni 2012

AKKERBOUW


Wederom regen vanmorgen, gaat die regen nooit op of zo?
Het is wel gezellig in de serre, ik zit als het ware in de tuin maar dan binnen, droog dus, en het geluid van de regen die op het serredak valt klinkt ook wel gezellig. Ik heb geleerd mijn zegeningen te tellen merk je wel. Gisteren las ik in 1 Samuel in The Message een mooie uitspraak: “May God give you a bonus of blessings’. Ik hoop nu dus op een bonus in de vorm van zon!
Maar goed, daar gaat het vandaag niet over. Vandaag gaat het over Jeremia.
Jeremia 4:3-4 (HB) Doorploeg de hardheid van uw harten zodat het zaad niet tussen de dorens valt.
Reinig uw gedachten en uw harten en niet alleen uw lichaam.
God gebruikt vaak voorbeelden uit de natuur om ons iets duidelijk te maken. Zo staan er gelijkenissen in Zijn Woord over zaaien en oogsten en de grond waarin dat gebeurd.
In harde grond die vol staat met dorens kun je bijvoorbeeld niet zaaien. Harde grond is niet ontvankelijk voor zaad. God zaait in ons hart, daarom zegt Jeremia: ‘zorg dat de grond in je hart ontvankelijk is, doorploeg hem.’
Natuurlijk even gegoocheld op ploegen:
  • De grond waarin het zaad wordt gezaaid keren en verkruimelen en proper maken zodat de grond optimaal ontvankelijk zal zijn.
  • Ploegen is noodzakelijk om de grond losser te maken waardoor het zaaien verbetert en het ontkiemen makkelijker gaat.
  • Tijdens het ploegen komen onkruid en oude wortels boven.
Onkruid en wortels. Jeremia heeft het over dorens en gedachten. 
‘Doorploeg en reinig’ zegt hij.
In die tijd was ploegen heel zwaar werk, er werd met de hand geploegd. Elk stukje grond ging door je handen, werd met de hand omgekeerd, losgemaakt en verkruimeld. Zo moeten we dus ook elk stukje van ons hart vastpakken, omkeren, losmaken, verkruimelen en schoonmaken. Dan pas zal ons hart optimaal ontvankelijk zijn voor Gods Woord en dan pas het zal het ontkiemen en gaan groeien.
Jeremia zegt dat er verkeerde gedachten in ons hart zitten en dorens, en als het zaad daartussen valt kan het niet groeien. Verkeerde gedachten kunnen ons misleiden en in leugens doen geloven en dorens doen zeer en kunnen gemeen steken. Zolang je stil blijft zitten valt het meestal wel mee maar zo gauw je in beweging komt of iemand je aanraakt voel je meteen hoe venijnig ze prikken. Die dorens moeten eruit zegt Jeremia, evenals de verkeerde gedachten die je hebt. Die dorens en gedachten kunnen van alles zijn, alles wat je hart kwetst en pijn doet: afwijzing, gemene woorden, teleurstelling, ontmoediging, kortom alles wat je verdriet doet.
En hoe kan een hart vol pijn de vreugde van Gods Woord ontvangen?
Hoe kan een hart wat afgesloten is door een dikke laag keiharde grond Gods liefde ervaren?
Dat kan niet ! 
Dus: Werk aan de winkel: Ploegen, keihard werken, zweten, worstelen, stukje voor stukje die harde grond omkeren, verkruimelen en schoonmaken. Alle dorens, alle stekels, alle irritatie, alle pijn eruit.
Zodat daarna je hart optimaal ontvankelijk zal zijn voor Gods Woord en je oogst liefde zal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten