maandag 11 juni 2012

HEB JE GELOOF OF GELOOF JE?


Think, Believe, Achieve, dat staat op een munt die ik aan een ketting om mijn nek draag.
En dat is wat ik ook geloof.
Gisteren sprak Jan Verschoor bij ons in de kerk over geloof. Wat is geloof? Het antwoord staat in Hebree├źn 11:1 Geloof is de absolute zekerheid dat onze hoop ook werkelijkheid wordt en het bewijs van dingen die wij niet kunnen zien.
Dit is waar Jezus ook steeds over spreekt: geloven zonder twijfel. En het is ook zo waar ik voor sta; denken, geloven, en dan bereiken. Denken in overeenstemming met Gods Woord, in je hoofd bevestigen dat Gods Woord waarheid is, het geloven en er dan naar handelen.
Je ziet Jezus hier ook steeds over spreken ‘gelooft u dat Ik het kan?’ ‘ uw geloof heeft u genezen’ ‘ het gebeurt zoals je gelooft’.
Gisteren sprak Jan erover bij ons in de kerk en vanmorgen pakte ik de Bijbel die aan de beurt was, de NIV, en ik was gebleven bij Mattheus 21, waarin het verhaal staat waarin Jezus de vijgenboom vervloekt, Jezus zegt tegen de vijgenboom ‘u zult nooit meer vrucht dragen’ en meteen beginnen de bladeren te verdorren. De discipelen zijn hier zeer verbaasd over, en hier zegt Jezus het weer: als je gelooft zonder twijfelen kun je dit soort dingen doen. En nog veel meer. Je kunt zelfs tegen deze bergen zeggen ‘ ga hier vandaan en val in zee’ en hij zal het doen. Wie geloof heeft, krijgt alles waar hij in het gebed om vraagt.
De Engelse Bijbel spreekt over Faith en Believe, If you have faith and believe. De nederlandse Bijbel spreekt helaas alle twee de keren slechts over het hebben van geloof, en er is echt een wezenlijk verschil. Het hebben van geloof is niet genoeg. Zowel in de grondtekst als de engelse enceclopedie wordt het verschil duidelijk.
Faith is in de grondtekst pistis en believe is pisteuo. Wat het grote verschil is; faith is geloof hebben en believe is geloof doen. Wat Jezus dus zegt is: Als je geloof hebt, geloof dan, m.a.w. zet het dan om in actie. If you have faith then believe.
Pas dan zul je alles krijgen waar je in gebed om vraagt. 
Als je geloof hebt en je doet er niks mee dan heb je er weinig aan: ‘Ik geloof dat als ik de lichtschakelaar omzet het licht aangaat’, alleen als ik het vervolgens niet doe heb ik er weinig aan en blijf ik gewoon in het donker zitten. Dat is het verschil tussen faith en believe. Faith is het geloven dat als je de schakelaar omzet het licht gaat branden en believe is hem ook werkelijk omzetten zodat het licht gaat branden.
De NIV zegt: If you have faith and do not doubt, you can do
             If you believe, you will receive
Als je geloof hebt kun je doen, en als je doet zul je ontvangen.
I have faith and I do believe!

1 opmerking:

  1. Mooie blogpost Jenneke, duidelijk ook! Geloven is doen, want geloof zonder daden is nul.

    BeantwoordenVerwijderen