maandag 18 juni 2012

WEET WAT JE ZEGT


Vanmorgen las ik een stuk over de profeet Jeremia die Gods Woord verkondigt. Hij vertelt tegen de koning dat de stad ingenomen zal worden en dat degenen die in de stad blijven zullen sterven. De raadsheren zeggen vervolgens tegen de koning dat Jeremia ter dood gebracht moet worden om de woorden die hij spreekt.
Blijkbaar kennen zij de kracht van woorden en weten zij dat woorden scheppen. Daarom willen zij Jeremia de mond snoeren. Woorden moeten gesproken worden om dingen tot leven te brengen.
In Johannes 1:1-4 staat In den beginne was het woord en het woord was bij God en het woord was God. Alle dingen zijn door het woord geworden en zonder dit is geen ding geworden, dat geworden is. In het woord was leven en het leven was het licht der mensen.
Met andere woorden: het woord is de oorzaak van alles wat bestaat.
Jezus is het ‘vlees geworden’ woord. In Johannes 1:4 staat over Jezus: Het woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond.
Jezus heeft ons laten zien wat het woord kan doen. Hij liet blinden zien, lammen lopen, bedaarde stormen, liet een vijgenboom verdorren, wekte Lazarus op uit de dood, en dat alles door woorden te spreken. En Jezus zegt dat wij hetzelfde en meer kunnen als Hij, als ons geloof maar zo klein is als een mosterdzaadje zullen we bergen met onze woorden kunnen verplaatsen.
Doen wij eigenlijk niet hetzelfde als Hij; scheppen met woorden?
Alleen wij spreken vaak de verkeerde woorden, crisis, ziekte, onenigheid, tekorten.
Geen enkel woord kan gesproken worden zonder resultaat.
Jezus zei niet voor niets dat Hij alleen sprak wat Hij de Vader had horen zeggen.
Maar dat doen wij wel en zo scheppen we andere dingen dan Gods dingen, een ander plan dan Gods plan.
In Johannes 10:10 staat dat de dief alleen komt om te stelen te roven en te moorden en dat Jezus kwam om leven te geven en overvloed.
Als we dan weten dat Jezus het woord is en de dief ook wel de vader van de leugen wordt genoemd wordt het ook duidelijk dat Gods Woord leven geeft en overvloed en dat leugens dit leven stelen.
Dat zien we ook meteen al in het paradijs. Eva geloofde de leugen: weg overvloed, weg paradijs.
Woorden hebben altijd scheppingskracht gehad, toen God de wereld schiep en nu nog. Misschien realiseren wij ons dat niet genoeg, dat kan bijna niet anders. Want als het wel zo was zouden we wel andere dingen spreken.
God zegt dat dood en leven in de macht van de tong zijn, en als God het zegt is het zo.
God geeft ons ook een vrije wil. 
Kies daarom het leven, spreek leven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten