zaterdag 16 juni 2012

NOG MEER HARTSZAKEN


Schilderij Wilma Veen.


Gisteren had ik het er nog over dat de Bijbel vaak dingen duidelijk probeert te maken  door gelijkenissen met betrekking tot zaaien en oogsten. Vanmorgen las ik uit de Thematic NIV, en daar lag het touwtje tussen Mattheus 13, de gelijkenis van de zaaier.
Jezus vertelt daar onder andere een gelijkenis over een zaaier die zaad zaait en dat zaad valt overal: op rotsige grond, naast het pad en ook in goede grond.
Jezus vergelijkt hier de grond net zoals gisteren met ons hart en wat me opvalt in dit stuk is dat Jezus spreekt over begrijpen met ons hart.
Wij gaan er meestal vanuit dat we begrijpen met ons verstand. Jezus spreekt hier echter geen enkele keer over verstand.
In vers 14 haalt Jezus de woorden van Jesaja aan waar die zei:
“Ze zullen horen maar nooit begrijpen.....want zij hebben een gevoelloos hart gekregen”
Begrijpen heeft dus te maken met de conditie van je hart.
In het engels staat er: ‘For this people’s hearts has become calloused’ wat eigenlijk betekent: het hart van deze mensen is harteloos geworden. Waar het hart voor bedoelt is, is verdwenen. Iemand die benen heeft waar geen gevoel meer in zit kan niet meer doen waar z’n benen voor bestemd zijn: lopen. Een hart waar geen gevoel meer in zit kan niet meer doen waar een hart voor bedoelt is: liefhebben.
Jesaja zegt hier dan ook dat mensen met ‘harteloos’ hart Gods Woord, wat liefde is, nooit kunnen begrijpen.
In vers 23 zegt Jezus dan dat mensen die het Woord horen en het wel begrijpen een oogst zullen produceren, 100- 60 en 30 keer zoveel als wat ze zaaiden.
Het heeft dus allemaal te maken met ons hart. Jezus heeft het over het begrijpen met ons hart. En eigenlijk is dat ook logisch, want het Koninkrijk van God is voor iedereen en niet alleen of meer voor mensen met veel verstand; hoe meer verstand, hoe meer Koninkrijk van God. Nee Jezus spreekt over hart; hoe meer hart, hoe meer Koninkrijk van God, 100- 60- en 30 voudig. 
En we weten nu hoe we zo’n hart kunnen krijgen: Ploegen!

1 opmerking:

  1. Mooi stukje weer Jenneke, dat heb je goed beschreven, niet het verstand, maar ons hart is de graadmeter om Gods Koni nkrijk te begrijpen. Fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen