zondag 24 juni 2012

JALOEZIE


Jac. 3:14 Want jaloezie en egoïsme lijken in de verste verte niet op Gods wijsheid, nee, zij zijn aards, ongeestelijk en duivels.
Zo te lezen vindt God Jaloezie niet echt een geweldige eigenschap.
God zegt van jaloezie dat het in de verste verte niet op Zijn wijsheid lijkt. Degenen die jaloers zijn hebben niets begrepen van wie God is. Hoe groot Hij is en hoe groot Zijn liefde is voor ons allemaal. 
Volgens het woordenboek is jaloezie: 
Afgunst, kift, rivaliteit, nijd, 
Een gevoel van leed of spijt over het goede wat een ander ten beurt valt en hem dat niet gunnen. 
Een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan.
Jaloezie is altijd een masker voor angst: angst dat we niet in staat zullen zijn te krijgen wat we willen; frustratie over dat anderen lijken te krijgen waar wij recht op hebben zelfs als we zelf te bang zijn om ons ernaar uit te strekken. In de wortel is jaloezie een slechte  (valse, lage, gemene, verachtelijke) emotie. Het laat de overvloed en de groei die God gepland heeft niet toe. Het ontkent zelfs die overvloed en groei. Jaloezie zegt ons dat er slechts ruimte is voor één: één dichter, één spreker, één musicus, één schrijver, één van waar je ook van droomt om te zijn. De waarheid is dat er ruimte is voor ons allemaal. De waarheid is dat God ieder van ons talenten gaf en dat Hij voor ieder van ons wil dat we bloeien. De waarheid is dat het bij God niet ‘of die- of die’ is maar ‘en die, en die, en die’
Jaloezie lijkt in de verste verte niet op Gods wijsheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten