dinsdag 14 augustus 2012

GROWING TOMATOES


Van de week hoorde ik over een wedstrijd wie de grootste tomaat kon kweken en er was een man, ergens in Amerika die een super grote tomaat had weten te kweken. De man werd geïnterviewd en hem werd gevraagd hoe hij deze tomaat zo groot had weten te krijgen. De man zei dat er twee voorwaarden waren. Ten eerste moet de grond waarin de tomatenplant staat vrij zijn van alle onkruid, je moet nieuwe grond gebruiken omdat in oude grond vaak nog de resten van andere jaren zitten die ervoor zorgen dat niet alle voeding naar de tomaat gaat. Ten tweede moet je als je één hele grote, prijs winnende tomaat wilt, de tomatenplant snoeien, en hij vertelde hoe moeilijk dat vaak is want er zitten altijd meer dan  een tomaat aan een plant, allemaal gewoon goeie, acceptabele en lekkere tomaten maar ze moeten eraf om de ‘prijs tomaat’ de grootte te laten krijgen waarmee je de prijs kunt winnen. Als je de andere tomaten er ook aan laat zitten zal een deel van de voeding naar die tomaten gaan en de ‘prijs’ tomaat dus minder krijgen. Dus om een winnaar te laten groeien moeten de minder belangrijke dingen wijken.

Dit deed me denken aan mijn leven en ik dacht: ‘Doe ik iets wat echt belangrijk is of doe ik van alles en nog wat?’
Paulus zegt in 1 Korintiërs 9:24 Weet u niet dat zij die in een renbaan lopen, wel allen lopen, maar dat slechts één de prijs ontvangt? Loop dan zo dat u die verkrijgt.

Paulus zegt wat deze tomatenkweker ook zegt: Focus op de prijs.

Hebreeën 12:1 Nu wij door zo’n menigte geloofsgetuigen omringd zijn, moeten ook wij de last van de zonde, waarin we steeds weer verstrikt raken, van ons afwerpen en vastberaden de wedstrijd lopen die voor ons ligt.

Blijkbaar moeten we dus om die ‘prijs tomaat’ te kweken het oude ‘vuil’ en ‘andere tomaten’ verwijderen. Moeilijk vaak want het hoeven niet persé slechte dingen te zijn, het kunnen best ook goede, acceptabele en waardevolle dingen zijn waar we onze tijd aan geven, maar die tijd gaat wel ten koste van de ‘prijs tomaat’. Als ik naar mezelf kijk: ik schrijf, lees, studeer, werk, ga naar de huisgroep, zit in Women Only, volg cursussen, ga naar conferenties, onderhoud m’n relaties met vrienden enz., allemaal goed en allemaal leuk, een tomatenplant vol sappige tomaten, maar er zit geen ‘prijs tomaat’ bij want als we onze energie aan zoveel verschillende dingen geven is het onmogelijk dat één van deze dingen een ‘prijs’ kan winnen. Het is zo moeilijk voor ons om te snoeien zodat die een of twee dingen overblijven die God voor ons bedoeld heeft in ons leven. Je kunt geen 1000 dingen doen voor God ook al zijn ze allemaal goed, God wil het beste, dus moeten we een keus maken als we een ‘prijs winnende tomaat’ willen kweken.

Jezus ging ook voor de ‘prijs tomaat’. Hoe? Door Zich strikt aan het plan te houden wat God voor Hem had. Zo heeft God ook met een ieder van ons een plan wat leidt naar een ‘prijs tomaat’, een plan waar we misschien ook wat ‘snoeiwerk’ voor zullen moeten verrichten maar waarmee we dan wel het doel zullen behalen wat God voor ons gepland heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten