dinsdag 28 augustus 2012

JUST LET IT GO


Vergeving, een hot item in de Bijbel. Elke paar bladzijden kom je het wel een keer tegen en zelfs in het Onze Vader noemt Jezus het. ‘Vergeef ons onze schuld zoals ook wij een ander zijn schuld vergeven’ en in Matt. 6 staat ‘als je anderen niet vergeeft zal jullie Vader jullie ook niet vergeven’ . God blijkt het dus heel belangrijk te vinden dat we elkaar vergeven. 

Iedereen is weleens pijn gedaan en vaak nog door iemand van wie hij houdt ook. Als goede christenen weten we dan dat we moeten vergeven en dat willen we ook heus wel maar liefst pas als de ander erom vraagt of in ieder geval zegt dat hij er spijt van heeft.
Het probleem daarvan is dat je tot die tijd wel met die pijn blijft zitten en er gevoelens van rancune over hebt, en wie weet zegt die ander wel helemaal nooit dat het hem spijt. Misschien snappen ze wel helemaal niet dat ze je pijn gedaan hebben en als ze het niet snappen, weten ze het ook niet en zeggen ze dus ook geen sorry. En jij maar malen en broeden en je steeds ellendiger voelen. Niet slim dus.

God geeft ons richtlijnen voor vergeven, en het is nooit slim om Gods richtlijnen in de wind te slaan. Hij maakte ons, kent ons door en door en wil altijd het beste voor ons. Als je Gods raadgevingen negeert levert dat altijd onnodige pijn voor jezelf op. Je hebt al pijn door wat de ander je heeft aangedaan, waarom zou je het nog erger maken door niet te vergeven? Vergeven betekent niet dat je net doet alsof het niet gebeurd is en dat je het je niet meer herinnert, het betekent dat je het los laat en aan God geeft en stopt je pijn te blijven koesteren en gevoelens van rancune ontwikkelt.

Vaak weten mensen niet eens dat ze je gekwetst hebben zoals wij zelf dat misschien ook niet altijd weten. Je loopt dan met haatgevoelens en zij weten niet eens dat ze vergeving zouden moeten vragen. Jezus zei dit in de meest extreme omstandigheden in Lukas 23:34 wanneer Hij aan het kruis hangt ‘Vader vergeef hen want ze weten niet wat ze doen’
Ze weten niet wat ze doen. Niet iedereen die je wat aandoet weet wat hij doet. Vaak reageren ze gewoon op hun eigen verborgen pijn zonder dat ze er erg in hebben dat ze hier anderen pijn mee doen. 

We vinden het allemaal weleens moeilijk een ander te vergeven, ik wel tenminste. Maar wat ik het allerbelangrijkste vind in mijn leven is het toepassen van Gods Woord en ik weet dat Hij veel wijzer is dan ik. In Kolossenzen 3:13 staat: Verdraag elkaar en vergeef elkaar als iemand een ander iets te verwijten heeft; zoals de Heer u vergeven heeft, moet u elkaar vergeven’ Met andere woorden: geef elkaar wat respijt. We kunnen allemaal wel wat respijt gebruiken. Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is, laat het gaan.

3 opmerkingen:

 1. Mooi stukje.
  Zelf werd ik heel erg gegrepen, met het oog op vergeven, door het nummer van Laura Woodley Osman - Mercy. Het refrein trof mij diep en heeft mij heel erg geholpen in de weg van vergeven als anderen niet om vergeving vragen.
  - "I’ve been forgiven of more
  Than I could ever be angry for
  Instead of judgement
  I choose mercy."
  (http://www.kingschurchbeverley.org/inlove.html - het 2e nummer - Mercy van de CD 'In love')
  Just let go, into His hands ...
  Goed om steeds opnieuw weer even bij stil te staan.
  Dank je wel.
  Liefdevolle groet,
  Rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vergeven zoals Jezus ons vergeven heeft, eigenlijk kunnen we niet anders he!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een heel practisch stukje. Het is telkens weer een keus, vind je niet? Wil je God gehoorzamen of kom je op "voor je eigen recht"
  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen