zondag 19 augustus 2012

LAAT JE NIET GEK MAKENVanmorgen heerlijk uitgeslapen en een perfect ontbijt: verse croissantjes, verse jus en een gekookt eitje.
Daarna op ons gemak verder naar onze eindbestemming Largentiere.
Omdat het zondag is en we in een auto zaten in plaats van in een kerk hadden we besloten een preek te luisteren. Het ontbijt bestond uit gezonde voeding voor ons lichaam, nu gezonde voeding voor de geest.
En gezonde voeding was het, en lekker!

De preek ging over gekmakers. Gekmakers zijn mensen die jij op wat voor manier dan ook je leven negatief laat beïnvloeden als je niet uitkijkt, het kan van alles zijn: mensen die proberen de controle over jou te houden door manipulatief gedrag. Mensen die jou, door hun eigen gekwetstheid, vertellen dat jij niet goed genoeg bent zoals je bent. Mensen die je een schuldgevoel aanpraten, mensen die je op de kast jagen met bijbelteksten, mensen die je proberen te betrekken in conflicten die zij hebben met anderen.

Wil je het de gekmaker naar de zin maken of God?
Jezus besloot om het altijd Zijn Vader naar de zin te maken. Jezus was omringd door gekmakers die probeerden Hem onderuit te halen, namelijk de farizeeërs. Ze probeerden Hem uit de tent te lokken en hun religieuze denkwijzen op te dringen. Zelfs Jezus’ discipelen vroegen zich af waarom Jezus hen niet serieus nam. Jezus’ antwoord aan zijn discipelen was simpel: ik speel hun spel niet mee. 

Wat doen wij met gekmakers? Spelen wij hun spel mee? Laten we ons gek maken door kwaad met kwaad te vergelden of passen we Gods woord toe en vergeven hen, waardoor die last van onze schouders valt en wij niet geïnfecteerd raken met hun spel? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten