zaterdag 11 augustus 2012

ZONDE OM TE ZONDIGEN


Het is nog geen acht uur en nu al heerlijk buiten. 
Een kop koffie en de oude Bijbel van mijn moeder, 7 december 1939, zestien jaar was ze toen.
God zegt dat we kunnen leren van elk deel van Zijn Woord.

Leviticus 5
Mensen moesten offeren naar draagkracht: kleinvee, duiven of wat meel, iedereen kon vergeven worden. Belijden en offeren = vergeven. Erkennen dat je iets verkeerd gedaan hebt en er dan een ‘boete’ voor betalen, dan is het ongedaan gemaakt.

Toen betaalde je iets voor je zonde, nu ontvang je alleen maar. Jezus geeft je als het ware al voldoende kleinvee, duiven en meel om een heel leven te zondigen. Hij heeft al betaald voor alle zonden die je ooit in je leven zou kunnen doen.
Blijft over het belijden.

Een reden om maar raak te zondigen?
Ik denk het niet, want je draagt wel de gevolgen van je zonde. Je draagt altijd de gevolgen van wat je doet. Het enige gevolg wat is weggevallen is dat de zonde je scheidt van God. Maar je gaat nog steeds de gevangenis in als je steelt.
Vroeger verbrak je de overeenkomst die je had met God als je zondigde en werd de overeenkomst als het ware opgeheven, zoals bij elke overeenkomst; als één van de partijen zich er niet aan houdt moet er een boete betaald worden of de overeenkomst wordt opgeheven.
Die ‘boete’ heeft Jezus alvast betaald, de overeenkomst wordt nooit meer opgeheven. Maar de, laten we maar zeggen, ‘materiële schade’ blijft nog steeds. Je hoeft geen hogere premie te betalen maar je auto zit nog steeds in elkaar. Je wordt niet de verzekering uitgezet, maar je auto zit nog steeds in elkaar.
De schade is er dus nog steeds en die zul je moeten melden anders wordt het niet gerepareerd.

Er is een overeenkomst tussen God en ons, een soort leven/risico verzekering. Alle ‘schade’ in je leven wordt door deze verzekering gedekt. De premie is hoog, veel te hoog voor iemand van ons om die te kunnen betalen, maar we hebben geluk, onze Koning vindt dat we allemaal recht hebben op deze zorgverzekering en Hij heeft de premie betaald. De overeenkomst zal dus nooit verbroken worden en we worden er nooit uitgezet.

En hoe zit het dan met ‘schade’?
Die wordt vergoed, ten alle tijde. Alleen moeten we die schade wel melden en we hebben er de nadelige gevolgen van tot ze hersteld is. We moeten een schadeformulier invullen waarop we tot in detail vertellen wat er gebeurd is en wiens schuld het is. Heb jij de schade veroorzaakt of heeft een ander de schade veroorzaakt? En dan moet je het formulier ondertekenen, er staat: Naar waarheid ingevuld. En er staat ook dat als je liegt de verzekering niet uitkeert. Eerlijkheid is dus een voorwaarde.
Als je eerlijk de waarheid vertelt wordt alle schade vergoed en hersteld maar je kunt er wel behoorlijk last van hebben tot het zover is.

Gelukkig staat er in de overeenkomst hoe je schade kunt voorkomen en beperken.
Handig om hem te lezen, er staan echt wijze tips in en het voorkomt een hoop ellende als je je eraan houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten