maandag 13 augustus 2012

SPIEGELTJE SPIEGELTJE AAN DE WAND


Spiegels zijn op z’n tijd super handig. Als je de tijd neemt om er eens goed in te kijken laten ze je precies zien hoe je eruit ziet aan de buitenkant, alle mooie dingen maar ook de dingen waar  iets aan schort en waar we iets aan moeten veranderen.
Ze laten je bijvoorbeeld het stukje spinazie zien wat nog tussen je tanden zit, of de ketchup op je kin, of de vlek in je t-shirt. 

Misschien kijk je weleens in de spiegel en denk je ineens: ‘Die lijkt echt niet op mij!’. Dan wordt het tijd jezelf eens aan wat nader onderzoek te onderwerpen want misschien herken je jezelf niet maar wat de spiegel laat zien is echt jij.
Ik heb dat ook met enige regelmaat. Ineens zie ik een buik die er volgens mij nooit zat of m’n armen lijken(!) ineens veel dikker en ineens weet ik waar al die lekkere hapjes die ‘s avonds als sneeuw voor de zon verdwijnen gebleven zijn. Ik kon mezelf misschien even voor de gek houden door niet op de weegschaal te gaan staan maar de spiegel liegt niet!

Ik zal nu dus een keuze moeten maken want ik kan m’n spiegelbeeld niet ontkennen.
Als ik dat nieuw verworven vet wil bestrijden zal ik gezonder moeten eten en moeten bewegen.

Iedereen weet wel dat we in een spiegel precies kunnen zien hoe we aan aan de buitenkant uitzien. Lang niet iedereen weet echter dat er ook een spiegel is waarmee we precies kunnen bekijken hoe onze binnenkant eruit ziet, namelijk Gods Woord.
Gods Woord is als een spiegel waarin we kunnen zien hoe het met ons hart gesteld is en of er daar nog wat aan schort en er misschien iets is waar we wat aan moeten veranderen.
Want hoe sterk je band ook is met je moeder, je vriendin of je man, geen van hen kent de diepste gedachten van je hart, alleen God weet werkelijk alles van je en kan je ook als enige de waarheid laten zien. 

En ook dan zullen we een keuze moeten maken: doen we wat met het spiegelbeeld wat Hij ons laat zien, gaan we gezonder ‘eten’ en ‘bewegen’?

Jakobus 1:23-25
Want wie de boodschap hoort maar er niets mee doet, is net als iemand die het gezicht waarmee hij is geboren in de spiegel bekijkt: hij ziet zichzelf, maar zodra hij wegloopt is hij vergeten hoe hij eruitzag.
Wie zich daarentegen spiegelt in de volmaakte wet die vrijheid brengt, en dat blijft doen, niet als iemand die hoort en vergeet, maar als iemand die ernaar handelt- hem valt geluk ten deel, juist om wat hij doet.1 opmerking:

  1. Au! Mooie blog Jenneke, en herkenbaar. Als ik mezelf in een spiegel zie of op een foto... denk ik soms: ben ik dat? We willen er allemaal mooier uitzien dan de werkelijkheid, niet waar?!
    Maar lijken op Jezus, mezelf spiegelen aan het Woord, aan de vrucht die Hij in mij wil produceren... da's veel belangrijker.
    Dank je wel voor deze post.

    BeantwoordenVerwijderen