maandag 10 september 2012

BOOS ZIJN MAG!Vanmorgen las ik Amos 3 t/m 6 en dat zette me aan het denken over boos zijn. God is hier namelijk heel erg boos op Zijn volk. Zo woest dat Hij dreigt met de verschrikkelijkste straffen: rampen, hongersnood, ziekten en tenslotte totale vernietiging.
De reden? Het volk behandelt God als een soort ‘gekke Henkie’  Ze doen precies wat ze willen maar willen ook in een goed blaadje bij God blijven staan. Nep! Tussen de bedrijven door brengen ze God een offer, zingen een liedje en geven hun tienden en denken dat God daar genoegen mee zal nemen. Maar God haat nep, en laat Zich niet behandelen als de eerste de beste schooljongen. Hij zegt: Ik walg van trotse en valse glorie.

In ieder geval, God is boos, heel erg boos. En toen ik erover na begon te denken kwam ik tot de conclusie dat God heel erg vaak boos was in het Oude Testament, blijkbaar is boos zijn dus helemaal niet zo’n verkeerde emotie, want als God het al is dan zou je toch denken dat wij als mens, geschapen naar Zijn evenbeeld, ook weleens die emotie zouden kunnen ervaren.
Maar op één of andere manier denken wij altijd dat het verkeerd is om boos te zijn. Maar ik denk dat boos zijn op zijn tijd nut heeft, want God maakt over het algemeen niks wat geen nut heeft.

Wat doet boosheid eigenlijk?
Boosheid is een soort brandstof. We voelen het en willen iets doen: iemand een mep geven, iets kapot gooien, iemand eens zeggen waar het op staat. Maar wij zijn hele aardige mensen dus doen niks van dit alles, in plaats daarvan slaan we het allemaal op, we ontkennen het , begraven het, blokkeren het, verstoppen het, sussen het, liegen erover  en negeren het. We doen van alles behalve ernaar luisteren.
Maar boosheid is er om naar te luisteren. Boosheid is een stem, een roep, een smeekbede, een eis.
Boosheid wil gerespecteerd worden, boosheid wil en behoort aandacht.
Waarom?
Omdat boosheid ons iets laat zien. Boosheid laat je jouw ‘terrein’ zien en laat je zien waar je grenzen liggen.
Boosheid laat ons zien waar we naartoe willen. Het laat ons zien waar we geweest zijn en het laat ons weten wat we daar niet leuk vonden.
Boosheid wijst heus niet alleen met een vingertje, het wijst vaak ook de weg.
Boosheid geeft aan dat er iets moet veranderen.

Boosheid op zich is niet verkeerd, we kunnen er verkeerd mee omgaan, inderdaad iemand slaan of iets kapot gooien of op een verkeerde manier de waarheid zeggen. Maar als we Gods principes erop toepassen vaart iedereen er denk ik wel bij.
God legt precies uit waarom Hij boos is en biedt de mensen dan altijd een goed alternatief voor hun gedrag: Zoek Mij, en leef. Wees goed, houd u verre van het kwaad, dan zult u leven! Haat het kwaad en houd van het goede.
en Hij blijft nooit boos, Hij vergeeft keer op keer en geeft ons keer op keer een nieuwe kans.
Als we zo met boosheid omgaan is het helemaal niet erg eens boos te zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten