dinsdag 11 september 2012

SERVANT- LEADERSHIP


Als Jezus hoort dat Herodus Johannes heeft laten onthoofden dan raakt dat Hem diep, Hij wil  alleen zijn en Hij trekt zich terug. Johannes is Zijn neef en de enige die Jezus missie schijnt te begrijpen. Hun levens waren altijd al met elkaar verweven, Johannes was ook degene die Jezus doopte.
En nu is hij dood. Jezus wil wat tijd voor zichzelf om verdriet te hebben en te rouwen en dingen te overdenken en een plaatsje te kunnen geven.  
Maar wordt Hem deze tijd ook gegeven? 
Geen schijn van kans.
Als de mensen horen waar Jezus is gaan ze meteen achter Hem aan. Ze denken alleen maar aan zichzelf en aan wat zij nodig hebben. 
Dit is vaak het lot van een leider.
Jezus had terecht kunnen zeggen: Zien jullie niet dat Ik wat tijd voor mezelf nodig heb, zien jullie niet dat Ik verdriet heb en even alleen wil zijn?
Maar dat deed hij niet. In plaats daarvan reageerde Hij door zich op de anderen te richten.
Hij richtte Zijn aandacht op het toevoegen van waarde aan anderen in plaats van op Zijn eigen verdriet.  Toen Hij Zijn aandacht verplaatste naar de ander en al de zieken zag kreeg Hij medelijden en begon hen te genezen.
Jezus was altijd gericht op de ander, en hoe Hij aan de ander waarde toe kon voegen. 
Een kenmerk van een groot leider.

En je ziet het in deze tijd weer steeds meer terug komen, er is zelfs een mooie naam voor:
Servant- leadership.
Er worden seminars en lezingen over gegeven: Het Nieuwe (!) Leiderschap ‘Van controle en sturing naar vertrouwen en begeleiding’  want.........dat blijkt het allerbeste te werken.
Maar dat wist Jezus altijd al!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten