woensdag 26 september 2012

WOMEN ONLY
Vandaag maar eens iets voor vrouwen. Ik vond het wel leuk om weer eens naar de Spreuken 31 vrouw te kijken (Spreuken 31:10-31).
De vrouw die als het ware model staat voor alle vrouwen.

Als je voor het eerst over deze vrouw leest denk je waarschijnlijk: ‘Wow, dat gaat me echt nooit lukken, deze vrouw is soort perfect’.
Maar het hoeft ook niet in één keer te lukken, we hebben een leven lang de tijd.

De Spreuken 31 vrouw is een bijzondere vrouw, we kunnen veel van haar leren, ze bemoedigt ons, ze is een voorbeeld en ze motiveert ons om in alles God te blijven zoeken.
Ze laat ons zien wat ware schoonheid is in Gods ogen.

Ze laat vers voor vers zien wat God mooi vindt, zodat wij er ook voor kunnen kiezen deze dingen toe te passen in ons eigen leven. En je zult zien dat veel van haar kwaliteiten in de basis ook in jou zitten, en van haar kunnen we leren hoe we ze kunnen ontwikkelen. 

Spreuken 31:10  Een deugdelijke vrouw, wie zal haar vinden?

Gods mening over schoonheid is een heel andere dan die van de wereld. De Spreuken 31 vrouw vertegenwoordigt Zijn visie over schoonheid, niet die van de wereld.

Wat God bijvoorbeeld mooie kwaliteiten vindt is: nooit opgeven te willen worden en te blijven doen wat Hij voor je bedoeld heeft.

In vogelvlucht de karaktereigenschappen van deze ‘deugdelijke’ vrouw:
Ze is puur, eerlijk, ondernemend, zuinig en spaarzaam, heeft een sterk karakter, is aardig, wijs en gelovig, ze gedraagt zich goed en is betrouwbaar.

Met deze kwaliteiten is zij in staat om haar leven te regelen op de manier zoals God het wil: haar leven, haar tijd, haar geld, haar mond, haar huishouden, haar relaties en zichzelf.

Maar Spreuken 31 zegt ook iets over hoe deze vrouw lichamelijk is:
Ze werkt graag met haar handen, ze plant wijngaarden, ze spint en weeft, ze werkt van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, ze verzorgt de armen en haar gezin, koopt en verkoopt, ze is altijd bezig. 

Het is dus een ondernemende, sterke en gezonde vrouw.

Het woord ‘deugdzaam’ wordt in de grondtekst trouwens meer dan 200 keer vertaald als: Leger, een kracht, en betekent: capabel, machtig, moedig, krachtig, efficiënt, rijk en waardig. Een strijdster.

Wie kan zo’n vrouw vinden? is de vraag in vers 10.
Hiermee wil God zeggen dat deze vrouw werkelijk bijzonder is, een waardevolle schat, een leger van deugden.

Vers 29 zegt dan: Veel dochters hebben krachtige daden verricht, maar jij overtreft ze allemaal!

En dat is toch gaaf als God dàt tegen je zegt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten