zaterdag 29 september 2012

GEHAKTBALLEN LIEFDE


Zaterdagmorgen en Bubba denkt vast dat ik er dan heel vroeg uit bed wil aan haar geblaf te horen. Duty calls. Jammer want was laat thuis gisteravond van Zoëlife. Een hele gave avond op elk gebied. Onze eerste presentatie met Krejaatsie. De reacties waren zo super leuk en bemoedigend! 
Daarnaast een hele goede studie over 1 Korintiërs 13:7, Dorien diept dit jaar het thema Liefde uit aan de hand van 1 Korintiërs 13.
Vanavond dus vers 7: Love always protects, always trusts, always hopes, always perseveres.

Bij mij is vanmorgen de NIV aan de beurt, het touwtje zit tussen Mattheus 19 en de titel die erboven staat is Divorce. 'Oh' denk ik een beetje teleurgesteld, 'dat stuk weer', maar het is aan de beurt dus ik lees het en schrijf erover en het verbaast me dat God me toch altijd weer een nieuwe manier van kijken leert.


De Farizeeërs zijn er weer eens op uit om Jezus te strikken en vragen Hem of het toegestaan is zomaar om elke reden van je vrouw te scheiden. Jezus zegt:
Heb je het niet gelezen, dan God hen in het begin maakte als man en vrouw, en zei: ‘Om deze reden zal een man zijn vader en moeder verlaten en verenigd worden met zijn vrouw, en de twee zullen één vlees worden.’ Daarom zal de mens niet scheiden wat God verenigd heeft.
De Farizeeërs vragen dan waarom Mozes dan een soort van vrijbrief gaf als een man toch wilde scheiden, en Jezus antwoord: Mozes stond toe dat jullie van je vrouw scheidden omdat jullie hart hard was. Maar het was niet vanaf het begin de bedoeling. 

De Farizeeërs gaan hier weer uit van het negatieve, ‘wat als..’ Ze rekenen met hun eigen menselijke gevoelens en zien hierbij over het hoofd dat God rekent met Zijn goddelijke bedoelingen voor ons. God is liefde en liefde volhardt in alles, dus in liefde is geen scheiding. 
Ik blader nog even terug naar 1 Korintiërs 13 en zie dat het begint met: And now I will show you the most excellent way. De meest excellente manier, Gods manier.

Het is misschien een rare vergelijking maar ik moest aan gehakt denken, dat komt waarschijnlijk door dat ‘één vlees’. Als je rundergehakt hebt en varkensgehakt en je mengt het door elkaar heb je één bal gehakt en die krijg je nooit meer in z’n oorspronkelijke vorm uit elkaar. Die bal gehakt zal als één geheel verder door z’n gehaktballen leven moeten. Wat er ook gebeurt, de bal rolt er als één geheel doorheen. Als je er een klap op geeft komt er een deuk in maar die kneed je er ook zo weer uit. Dàt was volgens mij Gods plan. En dàt is wat liefde doet, meeveren, meebewegen, misschien af en toe van model veranderen, maar het wordt nooit meer rund en varkens...

Jezus zegt tegen de Farizeeërs: Because your hearts were hard, daarom mocht je scheiden. Maar het was nooit Gods bedoeling dat ons hart hard zou worden want iets wat hard is veert niet mee, beweegt niet mee , iets wat hard is, bijvoorbeeld een steen, breekt als je er een klap op geeft. Iets wat hard is kan niet van vorm veranderen om soms eens door een smalle opening te kunnen. Een hart wat hard is kan geen liefde meer ontvangen en 1 Korintiërs 13 zegt:
If I have it all but have not love, I am only a resounding gong or a clanging cymbal.
If I have it all but have not love, I am nothing!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten